29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bilinmeyen fay hattı ortaya çıktı

Ege Denizi’nde son 4 günde meydana gelen 4,2 ila 5 arasında deÄŸiÅŸen büyüklükteki 4 depremin, daha önce tanımlanmamış bir fay üzerinde gerçekleÅŸtiÄŸi bildirildi.

Ege Denizi’nde 7 Ocak günü saat 04.52’de merkez üssü Midilli Adası olan 5 büyüklüğünde yaÅŸanan depremin ardından 4 saat 47 dakika sonra 4,8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Aynı bölgede, bu depremlerden 3 gün sonra bugün benzer büyüklüklerde 2 deprem daha yaÅŸandı. Önce Girit Adası’nın kuzey doÄŸusu açıklarında 4,2, daha sonra da yine merkez üssü Midilli olan 5 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.

Depremler, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, İzmir ve Muğla ve civarında da hissedildi.

Dokuz Eylül Ãœniversitesi Deprem AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklamada Midilli’deki son depremin adanın kuzey sınırında gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi.

Bu fayın kuzeydoÄŸu – güneybatı uzanımlı olduÄŸunu aktaran Sözbilir, “Kırılma daha önce çizilmemiÅŸ bir fayda oldu. Midilli’deki depremler daha önce haritalanmamış, yani varlığı bilinmeyen fay üzerinde meydana geldi. Yunan bilim adamlarının daha önce bölgedeki çalışmalarında da çizilmemiÅŸ. SaÄŸa yanal doÄŸrultu atılımlı. Bizdeki Kuzey Anadolu Fayı gibi çalışıyor. Bu deprem olmadan önce çok sayıda öncü deprem olmuÅŸ.” diye konuÅŸtu.

Prof. Dr. Sözbilir, Midilli’de 7 Ocak’taki 5 büyüklüğündeki depreme de dikkati çekerek, “Bu, bölgede birden fazla fayın olduÄŸunu gösteriyor. Ä°ki fayın olduÄŸu ifade edilebilir. Aynı fayın birkaç gün içinde aynı büyüklükte bir deprem yaratması pek beklenmez.” ifadelerini kullandı.

Fayın uzunluÄŸunu bilmemekle beraber tahmin edebileceklerini kaydeden Sözbilir, bölgedeki fayların 6,8’lik deprem üretme potansiyeli bulunduÄŸunu söyledi.

Sözbilir, depremlerin Türkiye’de çeÅŸitli illerde hissedildiÄŸini aktararak, “Midilli’deki fayın karşısında Edremit Fayı var. Onun doÄŸu ucu 1944’te 6,8’lik deprem üretmiÅŸ, tsunami yaÅŸanmıştı. Edremit fayının Midilli karşısındaki daha kırılmayan ucunu tetikleme olasılığı var. 6,8’lik deprem üretebilir, Çanakkale, Balıkesir kısımları zarar görebilir, tsunami yaÅŸanabilir.” dedi.

Girit’teki depreme de deÄŸinen Prof. Dr. Sözbilir bu depremin “Ege yayı”, “Helen yayı” olarak da adlandırılan Ege dalma batma zonu üzerinde meydana geldiÄŸini aktardı. Sözbilir, bu büyük fayın son 2-3 yıldır sürekli deprem aktivitesi gösterdiÄŸini belirterek, şöyle devam etti:

“Öbek öbek deprem fırtınası ÅŸeklinde geliÅŸiyor. Girit’teki fay geçmiÅŸte 8,4’e varan depremler üretmiÅŸ. Güney kıyılarımız tsunami geçirmiÅŸler. Ä°zmir’e uzak ama MuÄŸla, Marmaris, Antalya için sıkıntılı olabilir. Ä°zmir için esas tehlike, karada, kendi içindeki faylar.”

Sözbilir, 2 yıl önce Sisam’da meydana gelen deprem nedeniyle Ä°zmir’de yıkım yaÅŸandığına dikkati çekerek, “Yunanistan adalarında meydana gelen depremler bizde yıkıcı olabiliyor. Denizdeki faylarla ilgili ortak çalışmalar var. Ama adalarda karaya çıkıp arazide bizim de çalışmalar yapmamız gerek.” dedi.

“Tsunami riski görünmüyor”

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan da dünyada deniz altındaki fayların tam manasıyla incelenmediğini söyledi.

Ege Denizi’nin geçmiÅŸte yaÅŸanan depremler nedeniyle “depremler denizi” olarak da anıldığını kaydeden Prof. Dr. Arslan, şöyle devam etti:

“Ege’de çok sık orta ÅŸiddetli depremler olur. Ä°zmir ve kıyılar etkilenir. GeçmiÅŸte deprem fırtınaları oldu. Ama Midilli’de olanlar için ‘deprem fırtınası’ demek için henüz erken. Bunun söylenebilmesi için günlerce devam etmesi gerekir. Yıllarca devam edenler bile var. Bu depremler nedeniyle tsunami riski görünmüyor. Bu depremler Türkiye’de daha büyük bir depremi tetikler mi, bu konuda net bir bilgi yok, fay henüz iÅŸaretlenmediÄŸi için. Ege Denizi’ndeki depremler sıklıkla orta ve hafif olur, büyüklüğü 5,5’e kadar olur. Daha ÅŸiddetli depremlerin periyotları daha uzun. Çok paniÄŸe yol açacak depremler deÄŸil. Kuzey Anadolu Fay Hattını etkiler mi, ÅŸu anda bunu söylemek mümkün deÄŸil.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa’da kuvvetli lodos araçlara zarar verdi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.