05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bu tavsiyelere uymak kalp hastalığı riskini azaltıyor

Yapılan araştırmalara göre, sekiz yaşam tarzı faktörünün, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden ölme riskinizi yaklaşık yüzde 80 oranında azalttığı kanıtlandı.

Her yıl milyonlarca insan kalp-damar hastalığından hayatını kaybediyor, ancak yeni bir araştırmaya göre sadece birkaç temel yaşam tarzı alışkanlığını uygulamak bu sayıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Amerikan Kalp DerneÄŸi’nden 5.600’den fazla kiÅŸi üzerinde araÅŸtırma yapan araÅŸtırmacılar, bu sekiz maddeye uyan yani saÄŸlıklı beslenen, gecede yedi ila dokuz saat uyuyan, sigara içmeyen, egzersiz yapan ve kan basıncını, kan ÅŸekerini, kolesterolünü ve kilosunu kontrol altında tutan kiÅŸilerin, kardiyovasküler hastalık geliÅŸtirme riskinin yüzde 36 azaldığını buldu.

Ek olarak, ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan kişilerin bu duruma yakalanma ve kalp veya felçten ölme riskleri yüzde 39 oranında azaldı.

Profesör Jiantao Ma, bu sekiz ipucuna dikkat etmenin, yaşınız veya sağlık geçmişiniz ne olursa olsun riskinizi azaltabileceğini söyledi.

KATILIMCILARIN ORTALAMA YAÅžI 56’YDI

Araştırmacılar, kalp-sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinin, kişinin genel sağlığına katkıda bulunan vücudun ve hücrelerinin biyolojik yaşlanmasını nasıl etkilediğini inceledi.

Genetik, diyet, egzersiz ve çevre dahil olmak üzere çok sayıda faktör vücudun yaÅŸlanmasını etkiliyor. Bunlar kiÅŸinin DNA’sını etkileyerek iÅŸaretler bırakıyor.

Bilim insanları bu belirteçleri okuyabilir ve bunları kanser veya kalp hastalığı gibi belirli sağlık durumlarına yakalanma olasılığınızın ne kadar yüksek olduğunu gösteren göstergeler olarak kullanabilir.

Amerikan Kalp DerneÄŸi Dergisi’nde yayınlanan çalışmada araÅŸtırmacılar, 1948’de baÅŸlayan ve kardiyovasküler hastalık geliÅŸtirme risklerini anlamak için bireyleri ve ailelerini izleyen Framingham Kalp Çalışması’ndaki 5.680 katılımcının DNA’sını analiz etti. Deneklerin ortalama yaşı 56 idi.

Veri seti çok eskilere dayandığı için araştırmacılar, katılımcıların aile geçmişleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip oldu ve bu da onların kalp hastalığına genetik olarak yatkın olup olmadıklarını bilmelerine olanak sağladı.

Yaşam tarzı alışkanlıklarına, aile geçmişine ve DNA değişikliklerine bakıldığında araştırmacılar, yüksek yaşam tarzı puanına sahip kişilerin, düşük yaşam tarzı puanına sahip kişilere göre kardiyovasküler hastalıktan ölme ihtimalinin yüzde 36 daha az olduğunu buldu.

Genetik olarak kardiyovasküler hastalık geliştirmeye yatkın olan kişilerde tüm nedenlere bağlı ölümler de yüzde 78 oranında azaldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Atabek hayatını kaybetti

HIZLI YORUM YAP