23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Capital Dergisi Temmuz 2022 sayısında üretim tesisi sayısına göre Türkiye’nin en büyük sanayi gruplarına yer verdi. Firmaların 2022 yılındaki fabrika sayılarının bilgilerine yer verilen listede Bursa’dan Zorlu Holding, Orhan Holding, Beyçelik Holding, Yeşim Grubu ve Sütaş yer aldı.
ZORLU HOLDİNG
Mehmet Zorlu’nun 1953 yılında memleketi Denizli Babadağ’da iki dokuma tezgahıyla kurduğu şirketle temellerini attığı Zorlu Holding, tekstilden enerjiye, elektronik, beyaz eşyadan gayrimenkule kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Türkiye’de en çok istihdam yaratan 3 gruptan ve Türkiye’deki en büyük 7 ihracatçıdan biri olan Zorlu Holding, Ahmet Nazif ve Zeki Zorlu kardeşler tarafından 34 fabrikasıyla ülkeye katma değer sağlamaya devam ediyor. Bursa’da 1976 yılında faaliyete başlayan Korteks ise yılda 200 bin ton iplik üretimi ile Türkiye’nin toplam polyester iplik üretiminin yüzde 55’ini karşılayarak, Avrupa’nın en büyük entegre polyester iplik üreticisi ve ihracatçısı konumunda.
1990 yılında holding hüviyetine kavuşan firma, 1993 yılında grup şirketlerine enerji sağlamak üzere Zorlu Enerji’yi kurdu. Büyümesine emin adımlarla devam eden Zorlu Holding, 1994 yılında Vestel’i bünyesine kattı. Holding, 2006 yılında Zorlu Gayrimenkul Grubu’nun ardından Meta Nikel Kobalt Meta Madencilik ismiyle madencilik sektörüne adım attı. Türkiye’nin ilk yerli üretim akıllı telefonu Venus’ü 2014 yılında satışa sunan Holding, Zorlu Enerji bünyesinde faaliyet gösteren elektrikli araç istasyonu sağlayıcısı ZES’i (Zorlu Energy Solutions), Türkiye’nin en büyük halka açık istasyon ağı haline getirdi.
Zorlu Holding günümüzde Taç, Valeron, Linens, Pierre Cardin Home, Vestel, Regal, Zorlu Enerji, ZES, Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Zorlu Center, Zorlu Gayrimenkul, Zorlu Faktoring, Zorlu Air, Jules Verne ve Zorpet gibi farklı sektörlerdeki markalarıyla faaliyetlerine devam ediyor.
ORHAN HOLDİNG
İbrahim Orhan’ın temellerini 1972 yılında attığı Orhan Holding bugün otomotiv yan sanayinin en önemli şirketlerinden biri. İbrahim Orhan’ın Teknik Malzeme’yi kurması ile başlayan Orhan Holding’in serüveni günümüzde 4 kıtada, 15 ülkedeki 34 üretim merkezi ve mühendislik ofisindeki 10 bin çalışanı ile devam etmekte.
Otomotiv sektöründe Türkiye’nin küresel tedarikçisi konumunda olan firma operasyonlarını Türkiye, A.B.D., Meksika, İngiltere, İspanya, Slovakya, Fransa, Romanya, İtalya, Macaristan, Güney Kore, Rusya, Hindistan, Fas ve Çin’deki merkezlerinde sürdürmekte. Orhan Holding’in bünyesinde Orau Orhan Otomotiv, Nobel Automotive, Teknik Malzeme, Aunde Teknik, Isri, Teknik Oto, Uray Sigorta, Uray Teknik ve Orhan Tarım şirketleri faaliyet göstermekte.
BEYÇELİK HOLDİNG
1976 yılında ilk atölyesini açarak soba sanayi ve otomotiv yan sanayine kalıp üretimi yapmaya başlayan Faik Çelik, 1983 yılında otomotiv yan sanayine kalıp ile birlikte seri parça imalatına başladı. 1993 yılında Beyçelik Otomotiv A.Ş.’yi kuran Faik Çelik, bu dönemde gösterdiği başarıyla Tofaş ve Ford fabrikalarının en iyi yan sanayicisi oldu.
Bu süreçte sektör yelpazesini genişleten Faik Çelik, faaliyetlerini kurumsal bir yapı altında toplamak amacıyla Çelik Grup Şirketleri’ni Faik Çelik Holding çatısı altında topladı.
2007 yılında Beyçelik Sigorta (Bursa Çelik Sigorta), 2009 yılında Beyçelik Gestamp Yenilenebilir Enerji (FC Enerji) ve 2010 yılında rüzgar türbini üretimi alanında faaliyet gösteren Gesbey’i kuran Faik Çelik, 2017 yılında, grubun ilk yatırımı ve yarattığı ilk marka olan Beyçelik’i holding ismi olarak belirledi.
Holding, 2017 yılında ilk yurt dışı yatırımını Beyçelik Gestamp ile Romanya’da gerçekleştirdi.
Holding bünyesinde faaliyet gösteren Warmhaus ise ısıtma alanındaki üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük dört firması arasında gösteriliyor. Beyçelik Holding günümüzde otomotiv, iklimlendirme, enerji ve sigorta sektörlerinde 21 şirketi ve 12 fabrikasıyla 5 bin kişiye istihdam sağlıyor.
SÜTAŞ
Sadık Yılmaz tarafından 1974 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde kurulan Sütaş, günümüzde 5 entegre tesisi ve 5 bin ton üzerinde süt işleme kapasitesiyle Türkiye’de sektörünün öncü kuruluşları arasında. Yılda 900 milyon litre süt işleyerek tüketicilere 90 çeşit ürün sunan firma, “Çiftçilikten Sofralara” entegre iş modeli ile ineğin beslendiği yemden başlayarak tüketicinin sofrasına kadar giden süreci yönetiyor ve kontrol altına alıyor.
Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde Karacabey’de, İç Anadolu Bölgesi’nde Aksaray’da, Ege Bölgesi’nde Tire’de ve Doğu-Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde Bingöl’de bu model ile kurulan fabrikalarında faaliyetlerine devam eden Sütaş’ın Makedonya’da da tesisi bulunmakta.
Firma Türkiye’nin 22 ilindeki bin 563 köyden, 27 binden fazla süt üreticisinden temin ettiği sütleri, işleyerek bin 500’ü aşkın filosu, 30’a yakın satış müdürlüğü, 90’dan fazla bayisi ve 180 bin satış noktasına ulaştırıyor. “Süt sektörünün en sevilen markası, en güvenilen kuruluşu ve lider şirketi olma” vizyonuyla faaliyet gösteren firma hem uluslararası hem de ulusal çapta birçok başarının da sahibi.
YEŞİM GRUBU
Şükrü Şankaya’nın 1983 yılında hayata geçirdiği Yeşim Tekstil, kuruluşundan bugüne hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. Firma, 144 bin metrekaresi kapalı ve 181 bin metrekaresi açık olmak üzere, Bursa’da toplam 325 bin metrekare alan üzerinde 4 bin çalışanı ile Yeşim-Almaxtex Tekstil olarak hazır giyim ve ev tekstili üzerine üretim yapmakta.
Bursa, Ağrı, Moldova ve Mısır’da bulunan üretim tesislerinde dünyanın ünlü markalarına üretim yapan Yeşim, hazır giyimde Nike, ev tekstilinde ise Matheis – Schlafgut gibi firmalara stratejik ortaklık yapmakta. Yeşim ayrıca Under Armour, Zara, Pull&Bear, Bershka, Tommy Hilfiger, Tommy Jeans gibi dünyaca ünlü firmalara üretim yapıyor.
Bursa’nın yanı sıra Ağrı – Tekstilkent’te de 2019 yılında yeni bir üretim tesisini hayata geçiren Yeşim, çeşitli dış pazarlara yakın olabilmek ve ihracat potansiyelini artırabilmek adına yurt dışına da yatırımlar gerçekleştirdi. Bu kapsamda Mısır ve Moldova’da üretim tesisleri kuran Yeşim Grubu’nun genel cirosunun yüzde 35’i yurt dışı tesislerinden sağlanmakta.
Bursa’nın “İzzet Kaptan”ına veda
E-ticaret’te stopaj oranı yüzde 1 olarak belirlendi
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için yeni adım
Asgari ücrette sona doğru
Gümrük Muhafaza ekipleri kaçakçılık operasyonlarını sürdürüyor
Muğla’da hastaneye çarpan helikopter düştü, 4 kişi yaşamını yitirdi
Özlem Gürses hakkında ev hapsi kararı
Kentsel dönüşümde kira desteği artırıldı
Erzurum’daki çığ ikizleri ayırdı
Piyasaların gözü TCMB’nin faiz kararında
“Yeni anayasa Türkiye için çok geç kalmış bir ihtiyaçtır”
E-ticaret’te stopaj oranı yüzde 1 olarak belirlendi
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için yeni adım
Asgari ücrette sona doğru
Gümrük Muhafaza ekipleri kaçakçılık operasyonlarını sürdürüyor
Muğla’da hastaneye çarpan helikopter düştü, 4 kişi yaşamını yitirdi
Özlem Gürses hakkında ev hapsi kararı
Kentsel dönüşümde kira desteği artırıldı
Erzurum’daki çığ ikizleri ayırdı
Piyasaların gözü TCMB’nin faiz kararında
“Yeni anayasa Türkiye için çok geç kalmış bir ihtiyaçtır”