23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hayata geçirilen Enerji Verimliliği Merkezi’nden (BTSO EVM) hizmet alan KOBİ’lere 400 bin TL’ye kadar destek sağlayacak.
KOSGEB’in ‘Yeşil Dönüşüm Destek Programı’ kapsamında işletmelerin enerji etüdü maliyetleri ile etüt sonucu önerilen değişiklikler doğrultusundaki giderlerin önemli bir kısmı KOSGEB tarafından karşılanacak. Enerji Motorları Desteği ve Verimlilik Artırıcı Destek olarak iki ayrı modüle sahip olan destek ile KOBİ’ler ‘Enerji Motorları’ için 100 bin TL, ‘Verimlilik Artırıcı’ giderleri için ise 400 bin TL’ye kadar destek alabilecek.
BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal, düzenlemenin detaylarını olay.com.tr’nin yayınlarından “Gündem Özel”de anlattı.
Program, Enerji Motorları Desteği ve Verimlilik Artırıcı Destek olarak iki ayrı modüle sahip.
Enerji Motorları Desteği, 10-99 TEP yıllık enerji tüketen KOBİ’lere yönelik olarak kurgulandı.
Bu desteğin ilk aşamasında Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketleri, etüt proje sertifikası olanlar veya enerji yöneticileri, işletmelerin motor etütlerini yapacak.
Hazırlanan rapor, KOSGEB sistemine girilecek. KOSGEB, işletmelere ilk etapta rapor için 2 bin 500 TL’ye kadar destek verecek. Rapor, KOBİ’nin kullandığı motorun değişimi yönünde olur ve işletme de bu değişikliği yaparsa KOSGEB’den 100 bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek alacak.
Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek’te ise ilk aşamada enerji etüdü yapılacak. Yetkilendirilmiş kişiler; işletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapacak.
Rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra işletmeye 30 bin TL’ye kadar destek ödemesi gerçekleştirilecek. İşletme, rapordaki tespitlere uygun değişikliklere giderse KOSGEB’den 400 bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek alacak. Bu destekten TEP değeri 100-500 arası olan işletmeler yararlanabilecek.
“Enerji verimliliği bir vizyon işi”
BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal, “Adeta bayram öncesinde bir şeker kasesinde sanayiciye bayram hediyesi oldu bu destekler. Neden çok önemli öncelikle hibenin sınırları belli oldu. KOBİ kapsamındaki işletmeler ve 10 ila 500 ton eş değer petrol (TEP) arasında enerji tüketen işletmeler bu ne demek Türkiye’de 100 bin civarında 10 ila 500 TEP arasında enerji tüketen işletme var. Yani aslında bu destek ülkemizdeki 100 bin işletmeye hitap ediyor. Bunlara kulak verip bunlardan faydalanmak lazım. Destek açıklandığından bu yana telefonlarımız susmuyor. Çok da mutluyuz bu durumdan biz BTSO EVM olarak. Bu işler için organize olduk ve 7 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Enerji verimliliği bir vizyon işi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın vizyonu ile bu faaliyetlere devam ediyoruz. Demek ki çok doğru bir noktadayız. Onu gördük” dedi.
“10 ila 500 TEP arasındaysa hibe desteklerinden faydalanabiliyoruz”
Çakal, “12 aylık faturamızı topluyoruz. Acaba biz bu destek kapsamına giriyor muyuz girmiyor muyuz bunu anlamak için. 12 aylık toplam fatura değerimizi diyelim ki biz mayıs ayından itibaren bu hizmeti almak istedik nisan ayından geriye doğru 12 ay gidiyoruz 12 aylık elektrik tüketim değerimizi topluyoruz kilovat cinsinden. 11.600 kilovatlık bir tüketim 1 TEP ifade ediyor. Bununla birlikte işletmemizde doğal gaz da tüketiyor olabiliriz. Doğal gaz tüketim değerimizi de buna ilave etmek lazım. Orada da 1.200 metreküplük doğal gaz tüketimi 1 TEP yapıyor. 12 aylık tüketim değerlerimizi topluyoruz. Eğer 10 ila 500 TEP arasındaysa bu hibe desteklerinden faydalanabiliyoruz. Böyle bir avantajı var. Tabii iki aşamalı bir program” şeklinde konuştu.
İşletmelerde yüzde 60’lara varan tasarruf mümkün
BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Öncelikle şu bilinçte olmak lazım. Biz aynı dünyadayız, aynı gemideyiz hep beraber. Son 30 yılda Türkiye’nin 5 katı büyüklüğünde orman kaybettik. Bir kere çevre elden gidiyor. Yani çocuklarımıza bırakacak bir geleceğimiz yok. Önce bu bilinçte olmamız lazım. Hemen arkasından artık Avrupa Yeşil Mutabakatı ile verimlilik ve çevre faaliyetleri zorunlu hale geldi. 2023 yılına özellikle dikkat etmek lazım. 1.000 TEP’in üzerindeki işletmelerin 2023 yılı sonuna kadar enerji verimliliği etütlerini kanunen yaptırması ve enerji yönetim sistemi belgesini alması gerekiyor. Daha önce KOBİ’ler yani Türkiye’nin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerimiz 500 TEP sınırının altında kaldıkları için hibe olmadığından dolayı biraz serzenişte bulunuyorlardı. Şu anda üretim yapan herhangi bir endüstriyel işletme için devletin sağlamış olduğu destekler mevcut. Destek alamayacak üretim yapan hiçbir kurum kalmadı. Böyle bir fırsat varken bunu değerlendirmek lazım. Çok fazla enerji etüdü yaptık. Şunları gördük yüzde 60’lara varan tasarruf ve ortalama geri ödeme süresi 1 yıl civarında.”
Bursa’ya aşı uyarısı!
Bursa’da “Yeşil Sanayi Yeşil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz’a soruşturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
Uludağ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu
Bursa’da “Yeşil Sanayi Yeşil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz’a soruşturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
Uludağ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu