23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bu çerçevede BüyükÅŸehir Belediyesi öncülüğünde, ilçe belediyeleri, iki üniversite ve odaların da katılımıyla binaların röntgeni kısa sürede çekilecek. Binaların taramasının yapılması için vatandaÅŸlar BüyükÅŸehir Belediyesi’nin internet sitesine online baÅŸvuracak. Hızlı tarama ile üniversiteler ve akademik odalar riskli binaların tespitini yapacak, hızlı adımlar atılacak. BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Japonya Uluslararası Ä°ÅŸbirliÄŸi Ajansı (JICA) ile yaptığı ortak proje çerçevesinde tüm altyapıyı ve stratejik noktaları kapsayacak detaylı çalışma bir yıl içerisinde tamamlanacak.
MaraÅŸÂ ve Hatay merkezli büyük depremlerin ardından Marmara’da deprem riskini yaÅŸayan Bursa’da BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Alinur AktaÅŸ öncülüğünde; Osmangazi Belediye BaÅŸkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye BaÅŸkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye BaÅŸkanı Turgay Erdem, UludaÄŸ Ãœniversitesi Rektörü Prof Saim Kılavuz, Bursa Teknik Ãœniversitesi Rektörü Prof Naci ÇaÄŸlar, Jeoloji Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Engin Er, Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Ãœlkü Küçükkayalar, Mimarlar Odası BaÅŸkanı Şirin Rodoplu‘nun katılımıyla protokol imzalandı.
Bursa BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Alinur AktaÅŸ, Mart ayından itibaren hızlı tarama ile vatandaÅŸların kendi yaÅŸadığı binadaki tereddütlerle ilgili sahada olacaklarını belirterek, “Bugün imzaladığımız protokol ile mevcut yapılar hakkında bilgi sahibi olmanın önünü açıyoruz. Odalar, üniversiteler ve belediyeler ile risk deÄŸerlendirmesinin tespiti için çalışmalar baÅŸlıyor. Yerinde durum tespit edilip raporlanacak. Talep sahiplerine bildirilecek. VatandaÅŸtan ücret almayacağız. Depremle alakalı bugüne kadar ortaya koyduÄŸumuz bilgi birikimi kullanmaya devam edeceÄŸiz. Yapı stoÄŸu içindeki saÄŸlıksız yapılara yeni eklemeler olmasını ilk etapta engelleyeceÄŸiz. Kaçak yapı yaparak ÅŸehrin geleceÄŸine kötülük yapıyorsunuz. Ãœzerine gideceÄŸiz. Kimsenin bu ÅŸehrin geleceÄŸine dinamit koymaya hakkı yok. Samanlıymış, Çalı yoluymuÅŸ. Dolayısıyla yeni ilaveler olmasını, kaçak yapı noktasında engellememiz gerekiyor. SaÄŸlıksız yapıları kentsel dönüşümle yenilemek için tüm imkanları seferber ederken, birileri kaçak yapı yapmaya devam ederse iyileÅŸtirmelerin bir esprisi olmaz. Kararlı ÅŸekilde kaçağın üzerine gideceÄŸiz. Birileri bağırsın. Hakkı yok. Hırsızlık yapmak günah, insan öldürmek günah. Toplumu, bir ÅŸehri öldürüyorsun. Buna hakkın var mı. Kim yaparsa yapsın a partili, b partili. ÖnceliÄŸimiz Bursa ovası. Ä°yice azalan Bursa ovası, verimli tarım toprağı olan Bursa ovasının korunması için radikal kararlar alacağız. Yeni yapılaÅŸmaya tahammülümüz yok. Deprem tahmin çalışmalarına hızla devam edeceÄŸiz. Japon iÅŸbirliÄŸi ajansı Jika ile baÅŸlattığımız risk haritaları ile ilgili Kasım 2022’deki çalışma 1,5 yıllıktı. Proje bize deprem anlamında en riskli bölgeleri ortaya koyacak. Bugüne kadar belirlediÄŸimiz kentsel dönüşüm alanlarına uygulama sahalarının sayısını arttıracağız. Bütüncül, imar planlarımızı revize edeceÄŸiz. Ä°mar planlarının revizyonuna iliÅŸkin, mikro bölgeleme yöntemiyle jeolojik etüd yapacağız. Acil müdahale için ulaşım altyapısının saÄŸlıklı çalışmasının ne kadar önemli olduÄŸunu gördük. Köprülü kavÅŸak, üst geçit gibi sanat yapılarının riskini tespit edeceÄŸiz. Tüm kavÅŸak ve yolların sorgulandığını ifade etmek istiyorum. Kentsel dönüşümle ilgili, buna ne para, ne güç, ne teknik, ne makine ekipman yetmez. “Alsın belediye kentsel dönüşüm yapsın” mantığı doÄŸru deÄŸil. O bölgede, o adada, o sitede oturanlar kararını verecekler. 3 katlı binaları 13 katlı yaparak deÄŸil üstüne para alarak deÄŸil. Devletin verdiÄŸi imkanlarla, biz de ekstra imkan nasıl veririz diye sorguluyoruz.
BeÅŸyol’da, YiÄŸitler’de, 75.yıl Mahallesi’nde çalışmamız var. Ulus ve Arabayatağı’na giriyoruz. Yıkımlara baÅŸladık. Biz kentsel dönüşüm yapacağız. Yeni yerlerin boÅŸaltılması, dönüşmesi için bunları depo konut olarak kullanacağız. Konut satmak için yapmadık. Borçlara karşılık kullanmadık. O yüzden de her ilçe belediyemizin beraberinde her vatandaşın duyarlı olması gerektiÄŸini söylüyorum. 1050 konutlarla alakalı 1,5 yıl önce bakanlığa gittiÄŸimizde çok güzel imkan sunduk. Oradaki hak sahipleri 150 bin lira fark vermek istemediler. “Reis bey 70 yaşındayım. 150 bin lira ne fark vereyim” dediler. Aynı kiÅŸiler ÅŸimdi mesaj atıyor. Bunun üzerinden siyaset yapmadan insanlara doÄŸru ÅŸekilde anlatmazsak, geleceÄŸe karşı vebalimiz var. Ãœzerimize düşen görevleri her bir vatandaşımız nasıl arabasına özen gösteriyor, kıyafetine ve eÅŸyaya özen gösteriyorsa konutu için de gösterecek” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“50 yılda yaptığımız hataları 50 günde temizleyemeyiz”
MaraÅŸÂ ve Hatay merkezli depremlerin ardından Bursa’nın seferberliÄŸine teÅŸekkür eden, bölgeye 1600 tır gönderildiÄŸini hatırlatan BaÅŸkan Alinur AktaÅŸ, orada yaÅŸadıkları ve gördüklerinin çok etkileyeceÄŸini olduÄŸunu kaydederek, “Åžehirlerimiz yıllar öncesinden cazibe merkezi oldu. Kentsel risklere duyarlı yetersiz afet riski taşıyan depreme dayanıklı olmayan yapı stoÄŸu ortaya çıktı. Düzensiz yapılaÅŸmanın sonucu ortada. Deprem uzmanları Kuzey Anadolu fayına dikkat çekiyor. 1939’dan beri batıya göç eden sistematiÄŸi var. Tek riskli ÅŸehir Ä°stanbul deÄŸil. Oradaki bir deprem Türkiye’nin ekonomisine ciddi sıkıntı oluÅŸturur ama ağır sanayi olan Bursa’da da ciddi sıkıntı oluÅŸturur. Ãœlkemizin ekonomisini derinden etkileyecektir. 1855 küçük kıyamet olarak nitelendirilir. 168.senei devriyesi. 7,5 büyüklüğündeki bu deprem insanların hayatını kaybetmesine, tarihi binaların ve camilerin yıkılmasına sebep olmuÅŸtur. Kış ayları olması biraz yangının etkisiyle sonuçlar olumsuz olmuÅŸtur. Bursa’da 1939 yılında yerleÅŸim alanı 838 hektar iken 2016 yılında bu rakam 16397 hektara çıkmıştır. 20 katlık büyüme söz konusudur. 1971 yılında Darmstad ile kardeÅŸ ÅŸehir olduk. Bursa’nın merkez nüfusu 180, köylerle 300 bindi. Darmstad 160 bindi. 50 yılda Darmstad 165 bin oldu. Bizim nüfusumuz 3 milyon 200 bin. Nüfusa kayıtlı olmayan mülteci ve depremzedeleri eklersek 300 bin daha eklemek gerekiyor. Darmstadın 50 yıldaki artışını biz haftada alıyoruz. Aradaki fark ne demek istediÄŸimizi anlatmaya yeterli. 50 yılda yaptığımız hataları 50 günde temizleyemeyiz. Ä°mkansız olmadığı için buradayız. Odalar, sivil toplum örgütleri, akademik odalar, üniversiteler, farklı kurum kuruluÅŸlar kanaatlerini belirttiler. Bazen bunu eleÅŸtiri ile öneri ile dile getirdiler. Ancak hepimizin üzerine düşen önemli sorumluluklar var. 1050 konutlardan o kadar çok mesaj aldım ki, ne yapacağımı bilemiyorum. Kentsel dönüşüm vesilesiyle kar etme hastalığımızdan acilen dönmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşüm bir rant elde etme aracı deÄŸildir. Eskiyen binaları yenilemek için metod ve yöntemdir. Bu noktada herkesin üzerine düşen sorumluluklar var. Devletin de belediyelerin de herÅŸeyden önce o mülkün sahibinin sorumluluÄŸu vardır. “50 yıllık binama karşılık sıfır bina alayım aynı metrekarede üzerine para alayım” mantığı ile bir arpa boyu yol alamayız. Benim üzerimde bir emanet var. Bu emanetle alakalı ama böyle bir ÅŸeye vesile olmak istemiyorum. Ben teknik adam deÄŸilim ama bir binanın yüksekliÄŸi, o binanın sakat olduÄŸu veya öncelikli yıkılacağı manası çıkarmaz. Gördüm tek katlı binaların nasıl ters döndüğünü, yanında 7-8 katlı binaların, toplu konutların nasıl sapasaÄŸlam kaldığını gördüm. Önemli olan zemini tanımak. Zemini Bursa olarak tanıyoruz. Bursa olarak Türkiye‘de çalışma yapan ilk üç belediyeden birisiyiz. Devam eden çalışmalar var. Bu noktada mevcut bina stoÄŸumuzu tanımamız gerekiyor. Herkeste panik var. Herkes binasının üç aÅŸağı beÅŸ yukarı olduÄŸunu görüyor.
Ä°zmir depreminden sonra kolon kiriÅŸlerle ilgili kararlar alınmıştı sonuç alamamıştık. Antep, MaraÅŸÂ ve Hatay‘da gittim gördüm. Bir kata maÄŸaza galeri yapmak için canım kolonlar kesilmiÅŸ, 7 katlı binanın yükü taşıması mümkün deÄŸil. Bir ayağınızı iptal edip yaÅŸamaya çalışmak gibi bir ÅŸey. Bina çökmüş. Bugün ÅŸehrimizin geleceÄŸinin ÅŸekillendirilmesi için karar alma günü. Farklı siyasi partilerden olabiliriz. Bursa hepimizin. Bu kararı tüm bileÅŸenlerle birlikte alacağız” ifadelerini kullandı.
1 yılda riskli binalar tespit edilecek.
Toplantıda teknik detayları açıklayan Genel Sekreter UlaÅŸ Akhan da, çalışmanın 17 ilçeyi kapsayacağını belirterek, “Önümüzdeki haftadan itibaren belediyemizin internet sitesinden ilçe belediyelerimizin online baÅŸvuralarını almış olacağız. Hızlı tarama ile bunun detaylarıyla alakalı üniversiteler ve ilçe belediyeleri ve akademik odalarla beraber yasa çerçevesinde formları hazırlayıp mart ayının ilk haftasında sahaya ineceÄŸiz. Elimizde yapı stoÄŸu envanteri var.
Ä°lçe belediyelerin kaçak bina tespitleri var. Alt katında ticarethane olan ve statiÄŸe uygunsuz müdahalelerle ilgili ilçe belediyelerinin envanteri var. 4-5 farklı yöntemle kaynakla yapı stoÄŸumuzun kalitesini test etmiÅŸ olacağız. Hızlı tarama ile kendi yaÅŸadığı binadaki tereddütlerle ilgili çalışma yapacağız. Belediye olarak Jika ile yapacağımız çalışmayla detaylı verilere, altyapı elektrik ve doÄŸalgaz santralleri, altyapıyı kapsayacak detaylı çalışma olacak. Bursa’da 650 bin yapı stoÄŸu var. Bu protokol ile 1 yıllık sürede yüzde 25’ini talebe göre gözden geçirmiÅŸ olacağız. Mikro yöntemle zemin etüdü ihalesini yaptık 3 merkez ilçede baÅŸlatıyoruz. Bursa’daki yapı stoÄŸunun yüzde 30’u 2004 yılı öncesine ait. Deprem yönetmeliÄŸi 1998’de çıktı. 2001 yılında yapı denetim zorunluluÄŸu getirildi. 2004’te ise hazır beton zorunluluÄŸundan dolayı biz 2004 sonrasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Toplum deÄŸiÅŸmeli”
UludaÄŸ Ãœniversitesi Rektörü Prof Saim Kılavuz da “Mülk sahipleri olarak bizlerin buradan itibaren bizim bireysel olarak bir tercih ortaya koymamız gerekiyor. Bilgilerin davranışa dönüşmesi için kararlı bir tavır ortaya koymamız gerekiyor. Åžuur oluÅŸtu. Bunu eyleme dökeceÄŸiniz zaman insani nefsi etmenlerle zaaflarımız ortaya çıkıyor. Her noktada bu böyle. Ä°ÅŸe ilk baÅŸlayacağımızda zemin etüdünden jeologlardan, geoteknik uzmanlarından baÅŸlamak üzere herkes üzerine düşeni; bilimin ön gördüğü ÅŸekilde zaaf göstermeden kararlılıkla yerine getirmeli. Hiçbir taviz verilmemeli. Demiri ören ustadan, taÅŸerona, işçiden müteahhite kadar. Müteahhitler ön plana çıkarıldı. Altında iÅŸ yapan 200 birim var. Onlara kadar. Yönetimler ve bunların kontrol mekanizması. Hepimizin sorumluluÄŸu var. Deprem bu anlamda vazgeçilemez ise deprem gerçekliÄŸi sözkonusu ise bunu örgülemek bireysel tercihlerimizden. Toplumsal ve idari tercihlerimizle olacak. Depremin yıkıcı ve öldürücü olmasının önüne geçmek bilime deÄŸer vermekten geçiyor. Kuranı Kerim’de hem karada hem denizlerde bizzat insanların elleriyle yaptıklarından dolayı bozulma meydana geldi. Fesat kavramını kullanıyor. Bu dünyayı yaÅŸanır hale getireceksek, depremleri öldürücü olma özelliÄŸinden çıkarıp sürdürülebilir vaka haline getireceksek; düştüğümüz yerden kalkmamız gerekecek. Hem denizleri hem karayı kirletmemek gerekecek. Herkes sorumluluÄŸu baÅŸkasına atıyor. Bir diÄŸer ayette, Allah, bir toplumu o toplum kendisini deÄŸiÅŸtirmediÄŸi müddetçe deÄŸiÅŸtirmez. Toplumsal deÄŸiÅŸim yaÅŸacaksak bireyler olarak bilgiye dayalı, etik, davranış sergilemeliyiz. Bu toplantıyı çözümün ilk adımı olarak görüyorum” diye konuÅŸtu.
Ä°ÅŸte Altılı Masa’nın adayını açıklayacağı tarih
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak