21 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Bursa’nın üretim ve ihracat kabiliyeti zayıflamakta”

Dün Bursa'da İYİ Parti Lideri Meral Akşenerin de katıldığı Bursa İş Dünyası buluşmasında, partinin ekonomi kurmayları çözüm önerilerini paylaştı.

İYİ Parti ekonomi kurmayları çözüm önerilerini Bursa İş Dünyası ile paylaşırken, Bursa için önemli detaylar vardı. İşte o sunumlardan satırbaşları;

Ä°YÄ° Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta’nın kamu maliyesi sunumundan satır baÅŸları;

Bir ekonomiye 2 yoldan müdahale şansı vardır. Maliye ve para politikaları. Maliye politikası en önemli araçtır.

10 yıl için politikalarımızı yapıyoruz. Ödemeler dengesi, bankacılık ayağı ve kamu maliyesi bu programın içindedir. Önümüzdeki 10 yıl için ekonomik büyümeyi yüzde 6 olarak öngördük. Dünyanın en yüksek enflasyon oranını yaşayan ülkeyiz. 12 milyon istihdam artışı öngörüyoruz. Kişi başına geliri ise 22 bin dolar olarak görüyoruz.

Kamu maliyesinin amacı nedir?

Güven ve istikrarı arttırmak. Büyümeyi arttırmak. Faizi ve enflasyonu hızla aşağıya indirmek. Ekonomideki kaynakları üretken alanlara yönlendirmek. Gelirin adil bölüşümünü sağlayacak yoksulluğu azaltmak. İhracatı arttırarak ödemeler dengesini sürdürebilir hale getirmek. Üretim ve ihracatın teknoloji seviyesini arttırmak. Faiz dışı fazla veren ve borcumuzu azaltan bir bütçe sistemi oluşturmak.

Büyüyen ekonomide yoksulluk olmaz. Büyüme rakamı doÄŸruysa gelirin bölüşümünündeki adaletsizlik söz konusu hale geliyor. Feryatlar yükseliyor. Ekonomi çok ciddi bir faiz yükü altındadır. Yükler hep ileriye doÄŸru atıldı. Hazinenin önümüzdeki dönemde 1 trilyon 689 milyon lira anapara yükümlülüğü var. 70’li yıllara kötü yıllar deriz fakat faiz ödemesi 2.3 trilyon lira. Önümüzde kamu maliyesi adına çok büyük bir sıkıntı olduÄŸu ortadadır. 1 yıl önce bu faiz yükümlülüğü 783 milyon liraydı.

Vergiye ilişkin politikalarımız nedir?

Gelir artınca vergi ödemesi orantılı şekilde artacak. Kentsel rantlar vergilendirilecektir. Arsalar önceden toparlanıyor ve ucuz fiyata alınıyor. Bunun önüne geçip vergi alacağız. Servet üzerinden alınan vergilerde, rayiç bedellerin tespitinde ciddi bir sıkıntı var. Düzenlenmesi gerekiyor. Kripto ve dijital mecralar vergilendirilecektir. Tüketim ve üretim üzerindeki vergi azaltılacak. Çalışanların vergi ve sosyal güvenlik yükü azaltılacak. Vergi harcamalarında istisna ve muafiyetler gözden geçirilecek. EYT mağduriyeti giderilecek ve istihdam teşvikleri sadeleştirilecektir. KOİ anlaşmaları gözden geçirilecek ve kamuya yükü azaltılacak. Düşük gelir gruplarını orta gelirli gruplara yaklaştırmak için sosyal destek mekanizması kurulacak. Büyük yatırım projeleri için mali alan oluşturulacak. Sıfır tabanlı bütçeye geçilecek. Tarım girdi maliyetleri bazlı üretim esaslı yeniden yapılandırılacak.

Bütçe harcamalarına ilişkin politikamız nedir?

Hazinenin faiz yükü azaltılacak. Döviz ve altın bazlı borçlanmaya son verilecektir. Enflasyona endeksli devlet tahvil ihracına önden verilecek. Hazinenin güçlü likidite politikası sürdürülecektir.

Ä°YÄ° Parti Ekonomiden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Bilge Yılmaz’ın konuÅŸmasından satır baÅŸları;

Türkiye’de enflasyon çok fazla arttırıldı. Yanlış politikalarla birlikte dünyada örneÄŸi az olacak ÅŸekilde bozulma gerçekleÅŸti. Türk lirasına olan güven azaldı. 2010 yılından itibaren yabancı para cinsi artış gösteriyor. Gelinen nokta -60 milyar dolar rezerv mevcut. Sözde yeni ekonomi modeli sadece ucuz iÅŸ gücü ve cari açık getirdi.

Biz Türkiye’de makro ekonomiye çözüm bulacağız. Enflasyonda problem ne? TCMB mücadele etmediÄŸi ve TL’ye sahip çıkmadığı için kimse TL’ye güvenmiyor. Bizim ilk önce yatırımcıları ve vatandaşı inandırmalıyız. Aksi takdirde faizleri çok yukarı çekmemiz gerekiyor. TCMB ÅŸu an aslı görevini kamu bankalarına devretmiÅŸ durumda. MB’ye yeniden liyakatli kadrolar ve bağımsızlık saÄŸlanacak.

Enflasyon ile mücadele paketi ÅŸeffaf ve bilimsel olmalıdır. 3’er aylık paketler hazırlanacak. TCMB tüm iÅŸlemleri ÅŸeffaf ÅŸekilde yapacak. Ä°tibari yeniden kazandırılacak. Kendi iÅŸini yapacak.

TCMB kendi bilgilerini toplumla ve vatandaşla paylaşılacaktır. Bu şekilde rezerv ve güven artacaktır. Bilinmezliğin önüne geçilecek. TCMB olmayan dövizlerini satıyor. Bu da çok hızlı şekilde düzeltilecek. Kanunlara uyulmasa da kanunla yasal güvence altına alınacak. Politik nedenlerle TCMB yöneticileri görevden alınamayacak. Aynı şekilde finans sektöründe de ciddi bir yozlaşma var. Bankalar çok yüksek kârlar elde ediyor.

TCMB yüzde 12 faizle bankaları fonluyor. Bu servet transferi. Kur korumalı mevduat hesabıyla gelecek nesile ödeyeceği başka bir transfer mevcut.  Bankalar altın deposu üstüne oturmuş gibi. Bankaların çok zorlanacağı bir süreç yaşanacak. Hızla bu karlar geri gelecek. Kamu bankalarında liyakatli insanlar yönetime gelecek. Seçimlerden önce suni bir iyi hava yaratma şekli kontrol altına alınmalı. Son günlerde borsadaki skandallar kanunsuzluktan değil kanunun uygulanmasından kaynaklı.

TeÅŸvik harcamalarında bakarsak; büyümeye çalışan bir ülkeyiz. GSYH’ya göre çok fazla harcama yapılıyor. Verilen teÅŸviklerin sonucu ölçülmüyor. Bu konuda çalışan ilk kadro biziz. BilimselliÄŸe dönmek gerekiyor. DoÄŸru stratejilerle karar verip, baÅŸarısız olmuÅŸsa yeni teÅŸvik programları ayarlamak lazım. TeÅŸvikler sanayide ve tarımda veri olarak hazırlanacak. Yeni bir enstitü kurmayı planlıyoruz. Türkiye’de etki analizi yapmak ile görevli insanlar var. Kurallar, kurullar ve beÅŸeri sermaye problemi var. Veri tabanları baÅŸka baÅŸka konuÅŸuyor. Kimse TÜİK’e inanmıyor. DiÄŸer veri tabanları aracılığıyla ölçümler yapılacak. Ciddi bir kalkınma hamlesi baÅŸlatılacaktır.

AB ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması revize edilecek. Bozulan tedarik zincirlerinin alternatifi olabiliriz. Hukukun üstünlüğü sağlanacak. Tekrar üst sıralara tırmanacağız.

Ä°YÄ° Parti TBMM Grup BaÅŸkanı Ä°smail TatlıoÄŸlu’nun konuÅŸmasından satır baÅŸları;

AK Parti sonrası mutfağın hazırlığını yapan kurmaylardan sonra konuÅŸma yapmak çok zor. Bursa’yı da biz konuÅŸacağız. Sanayinin, sektörlerin tamamını konuÅŸacağız. Daha detaylı tahlil gerekiyor mu? Ãœzerinde duracağız.

Ä°stanbul’u kenara bırakırsak, Bursa ekonominin amiral gemisidir. Bursa’nın sanayisi ÅŸehri tanımlıyor. Ãœlkenin ilk organize sanayisini kurmuÅŸ bir ÅŸehirden bahsediyoruz. 3 milyon nüfus, 8.5 milyon dolar ithalat, 15 milyon ihracat ile ticaret fazlası veren, cari açığı yarasına çare olan bir ekonomiden bahsediyoruz.

420 bin sanayili istihdamdan bahsediyoruz. KOBÄ°’de BSSOB’da 83 bin üyeden bahsediyoruz.

Bursa için 2004 yılından baÅŸladık. 17 milyar dolarlık bir ÅŸehirmiÅŸiz. Türkiye’nin geliri artarken Bursa’nın geliri Türkiye kadar artmıyor. Negatif ayrışıyor. Ãœlke milli gelirinden aldığı pay 2020’de 4.03 pay alıyor. Bursa yüzde 22 daha az pay alıyor. Kocaeli, Sakarya, Manisa daha yüksek pay almış. Bursa kriz maÄŸduru gözüküyor. Fert başına milli gelirde ülkede yüzde 42 artarken Bursa’da yüzde 27 artmış. Gaziantep’te yüzde 67. Bursa Anadolu’daki sanayileÅŸen kentlerde arayı negatif kapattı. Kazandığını en çok kaybeden illerin başında Bursa yüzde 72 ile geliyor. Ä°stanbul ise yüzde 33.

Bursa 15.7 milyar dolar ihracatı ile tarihinin en yüksek ihracatını Ağustos ayında yaptı. Ülkenin ihracatından ise tarihinin en düşük payını aldı. İhracatta çip krizi 1.5 milyar dolar eksilmeye neden olduğunu belirttiler.

Bursa ve Kocaeli pandemide otomotiv nedeniyle en çok düşen ekonomi. Kocaeli akabinde hızla telafi etmiÅŸken Bursa toplayamıyor. Bursa’nın üretim ve ihracat kabiliyeti zayıflamakta. Bu yapı yenilenmelidir. Teknolojik dönüşümü Bursa’dan baÅŸlatalım.

Sanayide ihracata yönelik üretimde yapısal sorunlar, sektörel yenilemeyi saÄŸlamak zorundayız. Kamusal teÅŸviklerin bu alanlarda yayılması lazım. Amiral gemi batıyor. Arazi, saÄŸlık ve eÄŸitim gibi altyapıya bakınca; ders başına düşen öğrenci sayısında ülkenin 71’nci, yüz bin kiÅŸiye düşen yatak sayısında 71’nci sırada.  AK Parti’nin saÄŸlık, ulaşım ve eÄŸitim gibi hizmetlerde öne çıktığını söylediÄŸi hizmetleri Bursa almadı. Fiber teknolojide 14’ncü sıradayız. Demiryolu’nda 58’nci sıradayız. TEKNOSAB yapıyoruz hala ray yok. Raya karşı mıyız? Fiziki altyapı üretimi desteklemekte yetersiz kalıyor. Sanayi için araziyi düşük ve uzun maliyetle üretim seferberliÄŸi yapması gerekiyor. Bugün yatırımın en fazla payını arazi götürüyor. Sanayilerin çevresine sosyal konutlar yapılmalıdır. DoÄŸanbey gibi ucubelerin ÅŸehrin göbeÄŸinde deÄŸil sanayi çevrelerine yapılması lazım.

Sayın Genel BaÅŸkanım, Bursa’nın alacağı var. Ä°leri dönemli bir talimat verirseniz burada iÅŸ insanlarını çok memnun etmiÅŸ olursunuz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Meral Akşener Bursa’da iş dünyasıyla buluştu

HIZLI YORUM YAP