Çanakkale’nin merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda dün saat 12.30 sıralarında yangın çıktı.
11 Nisan 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Çanakkale’nin merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda dün saat 12.30 sıralarında yangın çıktı.
Nedeni henüz belirlenemeyen yangına karadan ve havadan müdahale başlatıldı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale’deki orman yangınıyla mücadele kapsamında 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri ve 173 iş makinesinin bölgeye gönderildiğini, 9 köyden 1251 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini duyurdu.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, orman yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Yerlikaya, şunları kaydetti:
“Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan kara yolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Lütfen, orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacıyla ilgili olarak AFAD tarafından yapılan paylaşımlara itibar edelim.”
Bakan Yerlikaya, yangında 54 kişinin dumandan etkilendiğini, 48 vatandaşın ise tedavisine devam edildiği bilgisini paylaştı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Çanakkale’deki orman yangınının 800 hektarı orman olmak üzere 1500 hektar alanda etkili olduğunu belirterek, “Elbette şu an itibarıyla gece olması hasebiyle yere inen ve mücadele edemeyen uçaklarımız var. Ancak 4 gece görüş helikopteriyle bu mücadeleye devam ediyoruz. Yaklaşık 260 arazöz ve iş makinesi ve 1500’e yakın personelimizle mücadele devam ediyor. Sabah gün ışımasıyla beraber gündüz açıklamış olduğumuz hava araçları ve helikopterlerin geri kalanları da yine mücadeleye katılmış olacaklar.” dedi.
Çanakkale’ye gelerek incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı, orman yangınının kontrol altına alınması için ekiplerin mücadeleye devam ettiğini dile getirdi.
Tahliye edilen köylerden Ulupınar’da 3, Yağcılar’da da 4 evin hasar gördüğünü belirten Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Tedbiren 9 köyde bazı önlemler alınmış ve 6 köy boşaltılmıştı. Akşam saatlerinde diğer 3 köy de boşaltıldı. Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı. Bu köylerden Ulupınar’da 3, Yağcılar’da da 4 ev şu ana kadar tespit edildiği şekliyle yangından hasar görmüş durumda. İhtimalen boşaltılmak üzere tedbir alınmış diğer 3 köy de yine akşam saatlerinde herhangi bir risk oluşmaması için boşaltıldı. Bu köyler de Aşağıokçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören. Ayrıca havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Gereken uyarılar yapıldı köy sakinlerine ancak köyün boşaltılmasıyla ilgili şu anda herhangi bir önlem alınmadı. Sarıcaeli köyüne yakın bir yaşlı bakımevi vardı. Burada 41 yaşlımız, Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirildi. Yine ayrıca bu bahsetmiş olduğum 9 köyden de 29 vatandaşımız Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirilmiş oldu. Talep edenler olursa diye yine Kredi Yurtlar Kurumunda ve diğer alanlarda yer ayrılmış vaziyette.”
Bakan Yumaklı, şu anda bulundukları noktanın birkaç yüz metre ilerisinde Devlet Hastanesinin yer aldığını belirtti.
Bu hastaneyle ilgili tedbirlere değinen Yumaklı, “Devlet Hastanesinden şu ana kadar 14 kişi yine tedbiren nakledildi. Şu anda 150 hastamız var Devlet Hastanesinde. 60 ambulansla onlar da bekletiliyor. Şu anda herhangi bir tehdit yok ama her ihtimale karşı bu önlemler de alınmış vaziyette. Dolayısıyla sosyal medyada maalesef ki çok sık speküle edilen bu durumun doğrusunu bu şekilde açıklamış olalım. Diğer açıklamalara ya da spekülasyonlara itibar edilmesin.” diye konuştu.
Yumaklı, üniversitede de teyakkuz durumunun devam ettiğini ancak herhangi bir tahliyenin söz konusu olmadığını bildirdi.
Tedbir amaçlı tahliye edilen köydeki çok sayıda ev de alevlere teslim oldu.
Bilecik ve Bursa’daki orman yangınına müdahale sürüyor
İstanbul’da kimya deposunda yangın! Otomobiller alev aldı
59 genç hakkında daha tahliye kararı verildi
Siemens CEO’su ve ailesi öldü
Rekabet Kurulu’ndan üç kozmetik şirketine 31 milyon TL ceza
Duruşma 16 Haziran’a ertelendi
Çin, ABD mallarına gümrük vergisini %125’e çıkardı
Trump: Çin ile anlaşma yapabilmeyi çok isteriz
Ekrem İmamoğlu hakim karşısına çıkıyor
Şenpiliç’in köftesinde zararlı bakteri: Piyasadan toplatılıyor
Airfryer’lar toplatılıyor, kullanmayın
İstanbul’da kimya deposunda yangın! Otomobiller alev aldı
59 genç hakkında daha tahliye kararı verildi
Siemens CEO’su ve ailesi öldü
Rekabet Kurulu’ndan üç kozmetik şirketine 31 milyon TL ceza
Duruşma 16 Haziran’a ertelendi
Çin, ABD mallarına gümrük vergisini %125’e çıkardı
Trump: Çin ile anlaşma yapabilmeyi çok isteriz
Ekrem İmamoğlu hakim karşısına çıkıyor
Şenpiliç’in köftesinde zararlı bakteri: Piyasadan toplatılıyor
Airfryer’lar toplatılıyor, kullanmayın