27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Çerez ihracatı 2,5 milyar dolar kazandırdı

TÜKSİAD Başkanı Karaman, "Yılın 10 ayında toplamda 2,5 milyar dolarlık, 600 bin ton kuru yemiş ve kuru meyve ihracatı yapıldı." dedi.

Tüm KuruyemiÅŸ Sanayicileri ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (TÜKSÄ°AD) BaÅŸkanı Hüsamettin Karaman, yılın 10 ayında toplamda 2,5 milyar dolarlık 600 bin ton kuru yemiÅŸ ve kuru meyve ihracatı yapıldığını belirterek, “Kuru yemiÅŸ ve kuru meyve ihracatımızın gelecek yıl yüzde 10 artışla 2 milyar 750 milyon dolara ulaÅŸmasını hedefliyoruz.” dedi.

Karaman, AA muhabirine sektör açısından 2019 yılını deÄŸerlendirdi, gelecek yılın hedeflerini anlattı.

Kuru yemiÅŸ sektörü iç pazar büyüklüÄŸünün, geçen yıl 2,1 milyar dolar olduÄŸunu hatırlatan Karaman, bu yıl iç pazarda talepte azalma görüldüÄŸünü söyledi. Bu durumun enflasyonun düÅŸmesi ve genel anlamda ekonominin düzelmesiyle 2020 yılında son bulacağını düÅŸündüklerini dile getiren Karaman, böylece talebin artacağını ve pazarın büyüyeceÄŸini söyledi.

Karaman, yılın 10 ayında toplamda 2,5 milyar dolarlık 600 bin ton kuru yemiÅŸ ve kuru meyve ihracatı yapıldığını bildirerek, “Bu miktarın yaklaşık 220 bin tonu fındık ve ürünlerinden oluÅŸuyor. Fındıktan sonra en büyük ihracat kalemi olarak 26 bin ton ile ay çekirdeÄŸi geliyor. Söz konusu dönemde kuru meyve ihracatımız ise geçmiÅŸ yıllarla aynı seviyeleri buluyor. Kuru üzüm 202 bin tonla lider iken, onu 80 bin ton ile kuru kayısı takip ediyor. Kuru yemiÅŸ ve kuru meyve ihracatımızın gelecek yıl yüzde 10 artışla 2 milyar 750 milyon dolara ulaÅŸmasını hedefliyoruz.” diye konuÅŸtu.

“En çok ay çekirdeÄŸi ithal edildi”

Ä°thalatta ise en büyük kalemin 75 bin ton ile ay çekirdeÄŸi olduÄŸuna, ardından 55 bin ton ile cevizin geldiÄŸine deÄŸinen Karaman, bu ürün gruplarında ülkeye kaçak giriÅŸler de olduÄŸunu iddia etti. Üretiminde sorun yaÅŸanan ve ithalata baÅŸvurulan ürünler hakkında bilgi veren Karaman, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

“Ay çekirdeÄŸi kalitesinde 2018 ve 2019 yılında kalite kaynaklı problemler oldu. Türk halkı, siyah ithal çekirdeÄŸi sevdi, dolayısıyla yüksek oranda Çin’den ay çekirdeÄŸi ithal edildi ancak Türkiye’ye bu yıl tohum getirildi ve yerli siyah ay çekirdeÄŸi üretimine baÅŸlandı, gelecek yıl ithalatın hızla azalacağını öngörüyoruz. Badem üretimde artış görülse de cevizde hala istenilen noktada deÄŸiliz. Cevize verilen destekler, eylem planları, koordinasyon ve takip eksikliÄŸi sebebiyle çok verimli sonuçlar doÄŸurmadı. Ä°ç talep hala karşılanamadığı için çoÄŸunlukla ABD, Ukrayna ve Åžili’den ceviz ithal ediyoruz.”

Karaman, kuru yemiÅŸ sektörünün geliÅŸimi, ilerlemesi ve rekabet gücünün, tarım politikalarıyla doÄŸru orantılı olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ham madde teminine baÄŸlı sorunların çözümünde ilgili bakanlıklara da görev düÅŸtüÄŸünü belirtti. Karaman, üretici maliyetlerinin azaltılıp devlet tarafından verilen desteklerin artmasıyla sektörün daha da geliÅŸeceÄŸini vurguladı.

Yıl içinde fiyatları artan ürünlere deÄŸinen ve nedenlerini de aktaran Karaman, “Antep fıstığının ÅŸu an perakende fiyatı, geçen yıla göre yüzde 80 zamla 90-120 lira civarında. Çünkü Antep fıstığında normal ÅŸartlarda bir önceki yılın rekoltesinin yarısı kadar üretim bekleniyorken, 2019 yılındaki üretim geçen seneki rekoltenin ancak dörtte birini yakaladı ve yaklaşık 60 bin tonu buldu. DüÅŸük rekolteyi koz olarak kullanmaya baÅŸlayan ve piyasada fırsatçılık giriÅŸimlerinde bulunan kayıt dışı stokçular, Antep fıstığı fiyatlarında spekülatif artışlar yaÅŸanmasına sebep oldu ancak gelecek yıl üretimin çok daha fazla olmasını umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karaman, ceviz, badem, kaju, ay çekirdeÄŸi ve hurma gibi ithal kuru yemiÅŸin de geçen yılki dolar kurundan etkilendiÄŸini anımsatarak, söz konusu ürünlerin bu yıl yüzde 40 zamlandığını bildirdi.

Yer fıstığının geçen yıl 10 liraya satıldığını hatırlatan Karaman, bu yıl ise talep fazlası nedeniyle yüzde 90 zamlandığını ve 19 liradan alıcı bulduÄŸunu belirtti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Åžehitlerimizi uÄŸurluyoruz

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.