25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Çin aşısının ikinci kısmı geldi

Salgınla mücadele kapsamında toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için 14 Ocak'ta uygulanmaya başlanan CoronaVac aşısının 6,5 milyon dozluk yeni sevkiyatı bugün Türkiye'ye ulaştı.

Türkiye’de Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde toplumsal bağışıklığın saÄŸlanabilmesi için ocak ayında baÅŸlayan aşı uygulaması, bugün gelen 6,5 milyon doz yeni sevkiyatın ardından hız kazanacak.

Dünyada aşı geliÅŸtirme çalışmalarını yakından takip eden Türkiye, Çinli Sinovac firmasınca üretilen CoronaVac aşısının temini için anlaÅŸma yaptı. Bu kapsamda, bu yıl içinde temin edilecek toplam 50 milyon doz aşının ilk sevkiyatını oluÅŸturan 3 milyon doz Türkiye getirilmiÅŸ, 14 Ocak’tan itibaren de sırasıyla saÄŸlık çalışanlarına, huzurevleri ve bakımevlerinde kalanlarla onların bakımından sorumlu kiÅŸilere, 85 yaÅŸ ve üzerindeki vatandaÅŸlara uygulanmaya baÅŸlanmıştı.

Aşının 10 milyon dozluk ikinci sevkiyatının ilk bölümünü oluÅŸturan 6,5 milyon doz aşı bu sabah Türkiye’ye ulaÅŸtı. Yapılan anlaÅŸma gereÄŸi 50 milyon doz inaktif aşının tamamının Türkiye’ye getirilmesiyle 25 milyon kiÅŸi aşılanmış olacak.

“CoronaVac aşısı için 13 Ocak’ta aşı için “Acil Kullanım Onayı” verildi

Çin’den 30 Aralık 2020’de Türkiye’ye getirilen ve Ankara EsenboÄŸa Havalimanı’ndan, tüm sıcaklık kontrol sistemi, jeneratör ve yedek sistemler bulunan araçlarla SaÄŸlık Bakanlığı Halk SaÄŸlığı Genel MüdürlüÄŸü Aşı ve Ä°laç Deposu’na nakledilen aşıların kabulü, sıcaklık kaydedici cihazlarla kontrolün ve uygunluÄŸunun teyidinin ardından yapıldı.

Aşılardan rastgele alınan numuneler, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TÄ°TCK) laboratuvarlarına sevk edilerek, en az 14 gün sürecek analiz süreci baÅŸlatıldı. TÄ°TCK tarafından, analizleri tamamlanan CoronaVac aşısına 13 Ocak’ta “Acil Kullanım Onayı” verildi. Bu süreçte aşılar, SaÄŸlık Bakanlığına ait iklimlendirme özelliÄŸine sahip, özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtıldı.

Bugün gelen 6,5 milyon dozluk yeni aşı da yine SaÄŸlık Bakanlığı Halk SaÄŸlığı Genel MüdürlüÄŸü Aşı ve Ä°laç Deposu’na nakledilecek. Aşıların kabulü, sıcaklık kaydedici cihazlarla kontrolün ve uygunluÄŸunun teyidinin ardından yapılacak. Aşılardan alınan numuneler, TÄ°TCK laboratuvarlarına sevk edilerek, en az 14 gün sürecek analiz süreci baÅŸlatılacak ve analizlerin tamamlanmasının ardından aşılar kullanıma girecek.

Çin’den sipariÅŸ edilen Kovid-19 aşılarının ikinci partisini taşıyan uçak Türkiye’ye geldi

Sağlık Bakanı Koca, aşısının ilk dozunu oldu

Bilim Kurulunca çeÅŸitli nüfus grupları arasında “enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski” gibi unsurlar göz önüne alınarak aşılamadaki genel öncelikler belirlendi. Buna göre aşılama çalışmalarının dört aÅŸamada yürütülmesi planlandı.

Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından, Ankara Åžehir Hastanesinde SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri, 13 Ocak’ta CoronaVac aşılarının ilk dozunu oldu. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da 14 Ocak’ta Ankara Åžehir Hastanesine gelerek aşı yaptırdı.

Aşıların, uygun ÅŸartları taşıyan saÄŸlık çalışanlarına tanımlanmasıyla belirlenen “Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi” doÄŸrultusunda 14 Ocak’ta saÄŸlık çalışanları aşılanmaya baÅŸlandı.

SaÄŸlık Bakanlığınca ilgili saÄŸlık çalışanlarına bildirim yapıldı ve saÄŸlıkçılar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alarak da aşılarını oldu.

SaÄŸlık çalışanlarının ardından, öncelik sıralamasına göre diÄŸer vatandaÅŸların aşılanmasına baÅŸlandı. Bu kapsamda, 19 Ocak’ta huzurevleri ve bakımevlerinde kalanlarla onların bakımından sorumlu kiÅŸilerin yanı sıra aynı zamanda 90 yaÅŸ üzeri vatandaÅŸlar için de aşılama gerçekleÅŸtirildi. 90 yaÅŸ üzerindeki vatandaÅŸlar için saÄŸlık ekipleri evlerine giderek aşılarını yaptı.

Bilim Kurulu toplantısında yapılan deÄŸerlendirmenin ardından 21 Ocak’ta 85 yaÅŸ üzerindeki vatandaÅŸlar da evlerinde aşılanmaya baÅŸlandı. Evlere aşı için giden ekipte hekim ve uzman saÄŸlık personeli tam teçhizatlı olarak hazır bulundu.

Öte yandan 21 Ocak’ta eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerinin stajyer öÄŸrencilerinden isteyenler de aşılarının ilk dozunu oldu. Aşıların ikinci dozu, 28 gün sonra yapılacak.

Aşılama takvimi

Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun oluÅŸturduÄŸu takvim doÄŸrultusunda tamamlanacak. Belirlenen takvime göre, birinci aÅŸamasının A grubunda saÄŸlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf gibi tıp fakültesi ve diÅŸ hekimliÄŸi fakültesi stajyer öÄŸrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor.

Birinci aÅŸamanın B grubunda yaÅŸlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaÅŸ ve üstü bireyler yer alıyor.

Ä°kinci aÅŸamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor. Bu sektörler ÅŸu ÅŸekilde sıralanıyor:

“Milli Savunma Bakanlığı, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kiÅŸiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eÄŸitim sektörü (öÄŸretmenler ve öÄŸretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb), taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar.”

Bunların ardından ikinci aÅŸamada 50-64 yaÅŸlarındaki bireyler, üçüncü aÅŸamada ise öncelikle kronik hastalığı olan kiÅŸilere aşı yapılacak. Bu kiÅŸilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bu grubu 30-39 yaÅŸ ve 18-29 yaÅŸ grubu takip edecek.

Üçüncü aÅŸamada son olarak diÄŸer gruplarda bulunan sırasıyla 40-49 yaÅŸ, 30-39 yaÅŸ ve 18-29 yaÅŸlarında olanlara aşı uygulanacak.

Dördüncü aÅŸamada ise sırası geldiÄŸi halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.

Aşılama için randevu alınacak

VatandaÅŸlar, Kovid-19 aşısına iliÅŸkin durumunu e-Nabız hesabından veya 2023’e kısa mesaj göndererek öÄŸrenebilecek. Aşı olacak grup arasında yer alan kiÅŸiler randevu iÅŸlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilecek, tarihi geldiÄŸinde de randevu aldığı saÄŸlık kuruluÅŸuna gidecek.

Aşıyı uygulayan saÄŸlık personeli vatandaşın ikinci doz randevusunu da oluÅŸturacak, bu randevunun bilgileri de kısa mesajla iletilecek. Aşı randevuları MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden deÄŸiÅŸtirilebilecek.

CoronaVac inaktif virüs yöntemiyle üretildi

Sinovac ilaç ÅŸirketi CoronaVac’ı eski bir aşı üretim tekniÄŸi olan inaktif virüs yöntemiyle üretti. Yıllardır kullanılan eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniÄŸinde, enfekte etme özelliÄŸini yitirmiÅŸ virüsün enjekte edilmesiyle vücudun hastalığa karşı bağışıklık kazanması amaçlanıyor. Söz konusu teknikten, dünyada yaygın olarak kullanılan su çiçeÄŸi gibi birçok aşının üretiminde yararlanılıyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Test baÅŸladı… YHT ile Ankara-Sivas 2 saat

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.