18 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

D-8’den dünyaya Gazze mesajı

Bakan Hakan Fidan, "Ukrayna'da işgale karşı çıkanlar, Filistin'de ise işgale direnmeyi suç sayıyor. Gazze, uluslararası sistemin aczini ve yetersizliğini de tüm çıplaklığıyla göstermiştir" dedi. Muhammet Tarhan | 08.06.2024 - Güncelleme : 08.06.2024

DışiÅŸleri Bakanı Fidan, Türkiye’nin ev sahipliÄŸinde Ä°stanbul’daki CumhurbaÅŸkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen “OlaÄŸanüstü D-8 DışiÅŸleri Bakanları Konseyi Toplantısı”nın açılışında konuÅŸtu.

Gelecek hafta D-8’in kuruluÅŸunun 27. yılını kutlayacaklarını dile getiren Fidan, TeÅŸkilatın 1,2 milyar kiÅŸiyi, toplam gayrisafi yurt içi hasılası 5 trilyon dolara varan 3 kıtadaki farklı ülkeleri bir araya getirdiÄŸini söyledi.

Bakan Fidan, “Bugün D-8 ülkeleri BangladeÅŸ, Mısır, Endonezya, Ä°ran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Türkiye olarak Ä°stanbul’dan Filistin’e desteÄŸimizi en güçlü ÅŸekilde duyuruyoruz.” dedi.

Bu teşkilatın barış, diyalog, işbirliği, adalet, eşitlik ve demokrasi olmak üzere 6 ilke üzerine kurulduğunun altını çizen Fidan, dünya birçok farklı engelle ve belirsizlikle mücadele ederken bu ilkelerin giderek daha fazla önem kazandığını vurguladı.

Fidan, bu OlaÄŸanüstü Bakanlar Konseyi Toplantısı’nın Filistin için daha fazla destek seferberliÄŸi ve dayanışmayı göstermek amaçlı düzenlendiÄŸini belirterek, “Åžu anda bugünden itibaren Gazze’nin ümide ve desteÄŸe ihtiyacı var ama bütün bunlardan öte aksiyona ihtiyacı var. Bu savaÅŸ Ä°srail-Filistin savaşı deÄŸil küresel demokrasiye bir meydan okuma.” diye konuÅŸtu.

“Ä°srail kıyımının devam etmesi, toplumsal gerilimi tetikliyor”

Fidan, uluslararası sistemin ikiyüzlülük ve bazı ülkelerin körlüğü nedeniyle çöküşe geçtiğine dikkati çekti.

Son 8 aydır Gazze’de gözlerinin önünde gerçekleÅŸen geliÅŸmelerin normların ve deÄŸerlerin erozyonunu gösterdiÄŸini ifade eden Fidan, “Ä°srail kıyımının devam etmesi, toplumsal gerilimi ve halkların öfkesini tetikliyor. Uluslararası sistem, bir çözüm getiremediÄŸi sürece aslında Ä°slam dünyası olarak bu probleme sahip çıkmak ve kalıcı bir çözümün liderliÄŸini yapmak bize düşüyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bakan Fidan, Türkiye olarak bölgesel problemlerin bölgesel çözümlerle çözüleceğine inandıklarına işaret ederek, bu yaklaşımın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) içinde de yansımasını bulmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Savaşın ilk günlerinden bu yana Ä°Ä°T’nin kararlı biçimde adımlar attığını ve bu bölgesel sorun nedeniyle Ä°slam dünyasının ilk kez bu kadar kararlı duruÅŸ gösterdiÄŸini ifade eden Fidan, kasım ayında Ä°Ä°T ve Arap Ligi içinde temas grubu kurduklarını ve birçok farklı kıtaya, ülkeye seyahat edip üst düzey toplantılar yaptıklarını anlattı.

Fidan, bu adımların somut sonuçlarını görmenin son derece önemli olduÄŸunu belirterek, “Politikalarını deÄŸiÅŸtiren ülkeler ve Filistin’in adil davasını kabul eden ülkeler var. Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatına ilaveten Ä°slam Dünyası, Arap Ligi, Türk Devletleri TeÅŸkilatı ve Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi gibi teÅŸkilatlarda da adımlar attı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bütün bunların son derece geniÅŸ kapsamlı ve sistemli biçimde Ä°srail’e baskı yapmak için uygulanan çalışmaların sonucu olduÄŸunu vurgulayan Fidan, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°srail’in savaşı giderek tırmandırma çabaları karşısında bölgedeki kardeÅŸlerimiz giderek tehdit altında yaÅŸamaya devam ediyor. Åžu anda Mısır sınırındaki olaylar, Lübnan’ın hedef alınması ve Suriye’deki Ä°ran KonsolosluÄŸu’na yapılan saldırılar, hep bu bölgesel taÅŸma etkisinin sonuçları. D-8, Ä°srail saldırısına karşı bizim dayanışmamızı göstermemiz için bir baÅŸka platform. Bu da kardeÅŸlerimizin yanında olduÄŸumuzu gösteriyor.”

Bakan Fidan, “Gazze’ye insani yardımın giriÅŸindeki inanılmaz rolünden dolayı” Mısır’ı tebrik ve takdir etti.

“Gazze’deki bu durum, insanlık için bir utanç”

Fidan, Ä°srail’in uluslararası hukuk çerçevesinde birbiri ardına suçlar iÅŸlediÄŸine iÅŸaret ederek, “Gazze’deki bu durum, insanlık için bir utanç.” dedi.

Gazze’nin yanında durmanın, “zorbalığa ve baskıya” direnebilmenin herkesin görevi olduÄŸuna dikkati çeken Fidan, “Ä°ÅŸgal, ilhak ve yasa dışı yerleÅŸimlere karşı durmak ve insan onurunu yüceltmek zorundayız. D8 ülkeleri olarak Filistin’in yanındayız ve arkasındayız.” diye konuÅŸtu.

Fidan, toplantının bu taahhütlerin tekrarlanması için fırsat olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Her noktada iÅŸbirliÄŸimizin beyanıyla Filistin halkının haklarını güvence altına almak için çalışıyoruz. Hiçbir şüphemiz yok ki Gazze’deki bu katliamı gerçekleÅŸtirenler, bir gün hesap verecekler ve Filistin’in barışçıl geleceÄŸi yanında duranlar kazanacaklar. Biz, bunun için çok çalışma gerçekleÅŸtiriyoruz ve çok çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi, bir ülkenin esiri olmaktan çıkmalı”

“BaÅŸlangıçtan itibaren iki devletli ve bağımsız, egemen, toprak bütünlüğü olan, 1967 sınırları içinde, baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bir Filistin devletini desteklemeye devam ettik.” diyen Fidan, Ä°spanya, Norveç, Ä°rlanda ve yakın geçmiÅŸte Slovenya’nın Filistin’i devlet olarak tanımasıyla, yüzlerce ülkenin “tarihi adaletsizliÄŸe” karşı durduÄŸunu ve bir “muhalefet ÅŸerhi” koyduÄŸunu belirtti.

Fidan, geri kalan ülkelerin de aynı ÅŸekilde davranacağından emin olduÄŸunu söyleyerek, “Bir noktada Filistin, BirleÅŸmiÅŸ Milletlere tam üye olacak ve biz bu noktada Filistin devletini tanımaları için diÄŸer ülkelere çaÄŸrıda bulunuyoruz. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi, aslında bu çaÄŸrıya kulak vermeli ve bir ülkenin esiri olmaktan çıkmalı.” dedi.

“Bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasından baÅŸka bir seçenek yoktur”

Filistin’in her tür siyasi, ekonomik ve yasal desteÄŸi hak ettiÄŸini vurgulayan Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çerçevede bizim çalışmalarımız sürdürülebilir, kesintisiz ve engelsiz bir biçimde insani yardımın Gazze’ye verilmesi ve acil ve kalıcı bir ateÅŸkes için olacaktır. Ä°srail, her zaman bu ateÅŸkes çabalarını manipüle eden ve reddeden taraf oldu. Hamas, özellikle bu anlamda kalıcı bir barışı yapıcı bir ÅŸekilde destekliyor. Bu, tabii ki bir savaÅŸ ya da barış çaÄŸrısı deÄŸil. Adil ve kalıcı bir çözüm sadece ve sadece daimi ateÅŸkes kurulursa olacaktır. Bu, ancak diplomasi ve uzlaşıyla olur.

Bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasından baÅŸka bir seçenek yoktur. Bunun için aslında daha önce denenmiÅŸ yöntemlerin dışına çıkmalı ve farklı yaklaşımları desteklemeliyiz. Türkiye olarak bu çabaların her zaman yanında olacağız. Geçerli ve uygulanabilir seçenekleri deÄŸerlendireceÄŸiz. Filistinli kardeÅŸlerimizin her zaman yanında bulunacağız ve bu yeniden inÅŸa sürecinde de onların yanında olacağız. Filistin’in birliÄŸini destekleyeceÄŸiz.”

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye, ikinci astronotunu uzaya gönderiyor

HIZLI YORUM YAP