23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Emekliye ek zam TBMM’de kabul edildi

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümündeki ilk 6 madde, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifin kabul edilen 5'inci maddesiyle birlikte en düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek.

TBMM Genel Kurulunda, çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 6 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, kısa çalışma gerekçelerine “genel salgın” durumu da eklenecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneÄŸinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek.

Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi bulunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenecek. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik edilemeyecek.

Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşürülecek.

Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faiziyle sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmeyecek.

Uygulama, kısa çalışma baÅŸlama tarihi, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiÄŸi tarihten önce olanlar hakkında da geçerli olacak. Kısa çalışma ödeneÄŸine iliÅŸkin hükümler 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 700 LİRA OLACAK

Ä°lave istihdamın saÄŸlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan iÅŸsizlerin istihdamının desteklenmesi için verilen teÅŸvik, 31 Aralık 2025’e kadar devam edecek ve uygulamanın 31 Aralık 2026’ya kadar uzatılabilmesi için CumhurbaÅŸkanına yetki verilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 10 BİN LİRAYA ÇIKARILACAK

En düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek.

Ä°ÅŸverenlerin iÅŸ gücü maliyetlerinin düşürülerek istihdamın artırılması ve kayıtlı istihdamın korunması amacıyla 2016’dan bu yana uygulanan asgari ücret desteÄŸi 2024’te aylık 700 lira olarak uygulanacak. Böylece asgari ücret desteÄŸi 500 liradan 700 liraya yükseltilmiÅŸ olacak.

Teklifin birinci bölümünde yer alan maddelerin kabul edilmesinin ardından Genel Kurulda, teklifin ikinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Ä°YÄ° Parti Grubu adına konuÅŸan Manisa Milletvekili Åženol Sunat, geliÅŸmiÅŸ ülkelerde emeklilerin dünyanın her yerine geziler yaptığını söyledi. Sunat, “Bizim emeklimiz kendi memleketlerine gidemez duruma düşmüştür. Emekliler evinden, daha ucuz gıda bulmak için, kuyruklarda saatlerce beklemek için çıkabilmektedir.” diye konuÅŸtu.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da teklifle emeklilerin aylıklarında iyileştirme yapılmasının amaçlandığını dile getirdi.

Genel Kurula sunulacak deÄŸiÅŸiklikle de SSK ve BaÄŸkur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranının yüzde 49,25’e çıkarılmasının öngörüldüğünü ifade eden Ersoy, MHP olarak teklifi desteklediklerini bildirdi.

Ersoy’un konuÅŸmasının ardından TBMM BaÅŸkanvekili Celal Adan, birleÅŸime ara verdi. Adan, aranın ardından komisyonun yerinde olmaması üzerine birleÅŸimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

AB’den ekonomik güvenliÄŸi artırma planı

HIZLI YORUM YAP