22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Emtia piyasası geçen hafta atağa kalktı

Geçen hafta genel anlamda pozitif bir seyrin hakim olduğu emtia piyasasında doğal gaz yüzde 9,2, platin yüzde 7,5, paladyum yüzde 6,8 ve nikel yüzde 6,6 kazandırırken, buğdayda yüzde 3,8 ve mısırda yüzde 8,3 kayıp yaşandı.

Emtia piyasası geçen hafta ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelen “güvercin” açıklamalar, dolar ve tahvil faizlerindeki geri çekilmelerle ataÄŸa kalktı.

Emtia piyasasında geçen hafta genel anlamda pozitif bir seyir izlendi. Fed BaÅŸkanı Jerome Powell’ın “son zamanlarda görülen fiyat artışlarının beklenenden fazla olduÄŸunu, bunun geçici olacağını ve faizlerin artırılması konusunda Fed’in sabırlı davranacağını” açıklamasıyla pay piyasalarında görülen alıcılı seyir emtia piyasasına da yansıdı.

ABD BaÅŸkanı Joe Biden’ın Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler ile Beyaz Saray’ın, 1,2 trilyon dolarlık altyapı paketi konusunda anlaÅŸmaya vardığını açıklaması da piyasalardaki pozitif havayı destekleyen bir baÅŸka geliÅŸme oldu.

Dolar ve tahvil faizlerindeki geri çekilmeler özellikle baz metaller üzerinde olumlu bir etkiye sahip olurken, analistler, dolar endeksindeki gevşemenin güvenli varlıklara yönelimle emtia fiyatlarında yükselişi beraberinde getirdiğini söyledi.

Arza yönelik yaşanan sıkıntılar doğal gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu

Geçen hafta doğal gaz yüzde 9,2, platin yüzde 7,5, paladyum yüzde 6,8, nikel yüzde 6,6, kurşun yüzde 3,7, Brent petrol yüzde 3,6, alüminyum yüzde 2,1, bakır yüzde 1,4, gümüş yüzde 1,1 ve altın yüzde 1 değer kazandı.

Analistler, arza yönelik yaşanan sıkıntıların doğal gaz fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Brent petrole değinen analistler, dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında süren aşılama programlarının hız kazanması sonucu seyahat kısıtlamalarının kalkması ve yaz döneminin başlamasıyla seyahatlerin artışa geçmesinin petrol talebine ilişkin iyimser görünüme olumlu yansıyarak fiyatların yukarı yönlü hareket etmesine destek olduğunu kaydetti.

Petrol Ä°hraç Eden Ãœlkeler Örgütü (OPEC) ile bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluÅŸan OPEC+ grubunun 1 Temmuz’da yapacağı toplantıya dair olumlu beklentiler de petrol fiyatlarındaki yükseliÅŸte etkili oldu. AÄŸustos itibarıyla uygulanacak kesinti miktarının görüşüleceÄŸi toplantıda, grubun üretim artışı konusunda temkinli davranması bekleniyor.

Uzmanlar, OPEC+ grubunun, fiyatlarda ciddi dalgalanmalara sebep olmadan artan talebi karşılayacak seviyede bir artış gerçekleştireceği öngörüsünü ve ağustosta üretim artışına gideceği beklentisinin piyasalar tarafından daha önce fiyatlandığı görüşünü aktardı.

Tarım emtialarında dalgalı bir seyir görüldü

Tarım emtialarına geçen hafta dalgalı bir seyir hakim oldu. Pamuk, şeker ve kahvede yükseliş, buğday, mısır ve soya fasulyesinde ise düşüş kaydedildi.

Geçen hafta pamuk yüzde 1,8, kahve yüzde 3,9 ve şeker yüzde 3,5 kazanç sağlarken, buğdayda yüzde 3,8, mısırda yüzde 8,3 ve soya fasulyesinde yüzde 8,3 kayıp görüldü.

Üretim tahminlerindeki düşüş ve ekonomik kısıtlamalardaki artış tarım emtia fiyatlarını olumlu etkilerken, yağışların artmasıyla arzın bol olacağına dair beklentiler fiyatların düşmesine neden oldu.

“Ãœretim tahminlerindeki yükseliÅŸ mısırdaki satış baskısının artmasına yol açtı”

Vadeli iÅŸlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buÄŸdayda, yeni üretim tahminlerinde düşüş olmasına karşın ABD’deki yağışların satışların artmasına yol açtığını belirtti.

Mısır üretim tahminlerindeki yükseliÅŸin de mısırdaki satış baskısının artmasına yol açtığını ifade eden Ergezen, ABD’deki yağışların satış baskısını desteklediÄŸini aktardı.

Pamuktaki yeni üretim ve dönem sonu stok tahminlerinde düşüş olmasının pamuk piyasasını desteklediÄŸini belirten Ergezen, ABD Tarım Bakanlığı’nın tahmin raporuna göre, dünya pamuk üretim tahminlerinin önceki aya göre 570 bin azalarak 118,87 milyon balya seviyesinde gerçekleÅŸtiÄŸini, pamuk stoklarının ise 1,69 milyon azalarak 89,3 milyon balya olmasının beklendiÄŸini kaydetti.

Petrol fiyatlarında yaÅŸanan artışın ÅŸeker fiyatlarını desteklediÄŸini ifade eden Ergezen, “Etanol üretiminde ise artış var. Åžeker kamışı, etanol üretimi için kullanılan ham maddelerden biri. Petrol fiyatlarındaki deÄŸiÅŸim, üreticilerin ÅŸeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Ergezen, kahve zincirlerinin ve turizm sektörünün açılmasının kahve talebini olumlu etkilediğini de söyledi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

30 Haziran son!

HIZLI YORUM YAP