22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Emtia piyasasına geçen hafta zirveler hakimdi

Geçen hafta kurşun 1,0997 dolarla 3 yılın, alüminyum 1,4915 dolarla 10 yılın, kahve 2,1520 dolarla yaklaşık 7 yılın, şeker 0,1881 dolarla 4 yılın, nikel 9,0205 dolarla 7 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Emtia piyasasında geçen hafta pozitif bir seyir izlenirken, kurşun, alüminyum, kahve, şeker ve nikelde görülen zirveler dikkati çekti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki delta varyantı ve ABD ile Çin arasında artan tansiyonla küresel piyasalarda satış ağırlıklı bir seyir izlenmesine karşın emtia yatırımcısı geçen hafta sevindi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve BaÅŸkan Jerome Powell’ın güvercin açıklamalarıyla birlikte dolara olan talebin azalmasıyla birlikte emtia piyasasında geçen hafta pozitif bir seyir izlendi.

Dolar endeksi de 91,78 ile 28 Haziran haftasından bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından haftayı yüzde 0,8 azalışla 92,17 seviyesinden kapattı.

Geçen hafta kurşun 1,0997 dolarla 3 yılın, alüminyum 1,4915 dolarla 10 yılın, kahve 2,1520 dolarla yaklaşık 7 yılın, şeker 0,1881 dolarla 4 yılın, nikel 9,0205 dolarla 7 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Bu dönemde kurşun yüzde 0,7, alüminyum yüzde 4,4, şeker yüzde 0,7, nikel yüzde 1,4 değer kazandı. Alüminyum fiyatlarında uzun süredir devam eden arz bolluğunun azalmaya başlamasıyla birlikte ralliler görülüyor. Yeşil enerji yatırımlarının artacağına yönelik öngörüler de alüminyuma olan talebi artırıyor.

Paslanmaz çelik fabrikalarından ve elektrikli araç aküsü üreticilerinden gelen yoğun talep de nikel fiyatlarını destekliyor. Petrol fiyatlarının yüksek kalmasıyla arz endişelerinde yaşanan artış da şeker fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Kahve ise yaklaşık 7 yılın zirvesini görmesine karşın geçen hafta yüzde 5 deÄŸer kaybetti. Dünyanın en büyük kahve üretiminin gerçekleÅŸtiÄŸi Brezilya’da yaÅŸanan ÅŸiddetli don olaylarıyla birlikte genç kahve aÄŸaçlarını kaybetme ve mahsullerin uzun yıllar zarar göreceÄŸi endiÅŸesiyle kahve fiyatları yükseliÅŸe geçmiÅŸti.

Analistler, kahvede yaşanan sert yükseliş sonrası artan kar satışlarının fiyatlarda değer kaybına neden olduğunu söyledi.

BuÄŸday fiyatlarında yüzde 3’e yakın yükseliÅŸ

Geçen hafta buÄŸday fiyatlarında yüzde 3’e yakın yükseliÅŸ görüldü. Dünya buÄŸday üretim tahminlerinin önceki aya göre düşüş göstermesi, fiyatlarda yükseliÅŸe neden oldu.

Bakır ve çinko fiyatları ise yüzde 2,4, altın yüzde 0,7, Brent petrol yüzde 1,9 arttı. Genel olarak küresel ekonomik iyileşmenin bir göstergesi olarak görülen bakır fiyatları, yatırımcıların bu yılın ikinci yarısında bakır için öngörülerinin olumlu olmasıyla birlikte fiyatlarda yükselişler görüldü.

Åžanghay Vadeli Ä°ÅŸlemler Borsas’ında azalan bakır stokları da fiyatları destekledi. Analistler, bu yılın ikinci yarısında geniÅŸlemeci para politikasının devam edebileceÄŸine yönelik beklentilerin metalleri destekleyebileceÄŸini söyledi.

Altının ons fiyatı Fed’in faiz kararının ardından yükseliÅŸ eÄŸilimine geçti.

Petrolde arz tarafında devam sıkışıklık ve artan taleple Brent petrolün varil fiyatı da yükseliş eğilimini üst üste ikinci haftaya taşıdı.

“ABD’de olumsuz hava ÅŸartları nedeniyle buÄŸday ve mısır arzına yönelik endiÅŸelerde artış yaÅŸandı”

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolar endeksinin zayıflaması ile beraber emtia fiyatlarının pozitif etkilendiğini belirtti.

Dolar zayıflayınca, diğer döviz birimlerindeki üretim maliyetlerinin dolar bazında arttığını ifade eden Ergezen, bunun da fiyatları yukarı doğru ittiğini ifade etti.

Ergezen, kuraklık, dünya genelinde tarım emtialarını etkileyen faktör olmaya devam ettiÄŸini belirterek, ABD’de olumsuz hava ÅŸartları nedeniyle baÅŸta buÄŸday ve mısır arzına yönelik endiÅŸelerde artış yaÅŸandığını aktardı.

ABD’de buÄŸday ihracatının önceki haftaya göre yüzde 27 azalarak 345 bin ton seviyesinde gerçekleÅŸtiÄŸini bildiren Ergezen, Meksika ve Çin’in en büyük alımı gerçekleÅŸtiren ülkeler olduÄŸunu dile getirdi.

Ergezen, Çin’in buÄŸday talebinde öncülük etmeye devam ettiÄŸini vurguladı.

Petrol fiyatlarının yüksek kalmasının da ÅŸeker fiyatlarını desteklediÄŸini kaydeden Ergezen, “Çünkü etanol üretiminde ise artış var. Åžeker kamışı, etanol üretimi içim kullanılan hammaddelerden biri! Petrol fiyatlarındaki deÄŸiÅŸim, üreticilerin ÅŸeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden oluyor.” dedi.

Kahvenin haftayı sert düşüşle tamamladığını söyleyen Ergezen, “Brezilya’da don nedeniyle kahve rekoltesinin düşeceÄŸi endiÅŸeleri, önceki hafta fiyatların hızla yükselmesine yol açmıştı. GeçtiÄŸimiz hafta ise don etkisinin beklentilerin altında olabileceÄŸi endiÅŸeleri, satışların artmasına yol açtı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Filenin Sultanları yüzümüzü güldürdü

HIZLI YORUM YAP