22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Enfeksiyonlara karşı okullarda “maske” önerisi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, "Okullar, öğrencilerine enfeksiyonların yoğun görüldüğü süreçlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların hastalık bulaştırmaları önlenebilir." dedi.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu Prof. Dr. Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarındaki son duruma ilişkin bilgileri paylaştı.

Kovid-19 kaynaklı hastaneye baÅŸvuruların çok artmadığını belirten Turan, “Kovid-19, son 2 aydır stabil bir seyir izliyor. Vakalar var ama ağır bir tabloyla hastaneye veya yoÄŸun bakıma yatış oranlarında herhangi bir artış yok. Åžu an süreç bu ÅŸekilde devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Buna karşılık kış dönemine girilmesiyle influenza (grip) gibi solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiÄŸini dile getiren Turan, “Åžu an influenza, RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) gibi diÄŸer viral etkenler, daha yaygın ve daha fazla karşımıza çıkıyor. Acil servislere baÅŸvuruların büyük çoÄŸunluÄŸu da influenza kaynaklı.” diye konuÅŸtu.

Grip semptomlarında geçmişe kıyasla bir farklılık yok

Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Kovid-19 salgını öncesinde, kış dönemlerinde yoğun görülen solunum yolu enfeksiyonlarının 2 yıllık süreçte maske kullanımının da etkisiyle daha az yaşandığına dikkati çekti.

Bu yıl mevsimsel grip etkenleriyle yeniden karşı karşıya kalındığının altını çizen Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında salgın öncesi dönemde yaÅŸanan viral semptomların aynısı görülüyor. Çok büyük farklılıklar yok. Ä°nfluenza daha yaygın bulaÅŸ ortamı bulunca, Kovid-19’a göre daha yaygın görülmeye baÅŸladı yani daha baskın hale geldi.

Ä°nfluenzada insanlar ağır bir grip tablosu yaÅŸar. Burun akıntısı, boÄŸaz aÄŸrısı, halsizlikle devam eden ve 9-10 gün süren bir klinik tabloya yol açabilir. Çok hızlı bulaşır. Ancak genel olarak akciÄŸerlerde akut solunum sıkıntısı sendromuna neden olacak bir tablo oluÅŸturmaz. Bu sadece ileri yaÅŸtaki veya vücut direnci düşük hastalarda görülebilir.”

“Kovid-19, influenza benzeri bir tabloya dönmüş durumda”

Kovid-19’un gripten farklı olarak ağır akciÄŸer hasarı yaratma riskinin bulunduÄŸunu ancak bu ihtimalin Omicron varyantıyla birlikte azaldığını belirten Turan, virüsün “soÄŸuk algınlığı gibi yerleÅŸik, belli dönemlerde çoÄŸalabilen, daha zararsız bir hale gelmesi” ÅŸeklinde tanımlanan “endemi” sürecine doÄŸru ilerlediÄŸini anlattı.

Prof. Dr. Turan, “Bu yıl tam olarak bu süreci görüyoruz. Omicron varyantı nedeniyle artık Kovid-19’un akciÄŸer hasarı yaratma oranı çok daha düşük, influenza benzeri bir tabloya dönmüş durumda. O nedenle endemiye doÄŸru geçiÅŸ söz konusu olabilir. Fakat pandemide bu süreçler uzun yıllar alır, bugünden hemen söylemek mümkün deÄŸil ama önümüzdeki yıllar bunu bize gösterecek.” görüşünü paylaÅŸtı.

“Maske tüm solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu”

Solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin kalabalık ortamlara girmeme ve girmek zorunda kaldığında maske takma gibi bireysel önlemleri almasının önemli olduğunu anlatan Turan, şöyle konuştu:

“Maske yaygın bulaÅŸ ihtimali olan tüm solunum yolu enfeksiyonlarına karşı önemli ölçüde koruyucu. Åžu an influenza ile mücadelede de en temel koruyucu faktör bu, yapılmış çalışmalar, literatür de bunu gösteriyor. Maskeyle bulaşın ve hastalığın azaldığını görebiliyoruz. Bu nedenle semptomu olan kiÅŸilere maske takmalarını mutlaka öneriyoruz.”

“Hastalanan çocuklar ilk 48-78 saatlik dönemde okula gönderilmemeli”

Prof. Dr. Turan, solunum yolu enfeksiyonlarının okulda çocuklar arasında çok hızlı bulaştığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hastalanan çocukların bulaşın aktif olduÄŸu ilk 48-72 saatlik dönemde okula gönderilmemelerini öneriyorum. Ayrıca okullar, kurumsal olarak öğrencilerine bu tip solunum yolu enfeksiyonlarının yoÄŸun görüldüğü dönemlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaÅŸtırmaları önlenebilir. Bunun yararlı ve doÄŸru bir uygulama olduÄŸunu düşünüyorum ama elbette bu okulların kendi kararıdır.”

Turan, 65 yaş üzerindeki kişiler ve riskli grupların hem grip hem de Kovid-19 aşılarını yaptırmalarının önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ABD’den F-16 kararı

HIZLI YORUM YAP