24 Haziran 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Tüketicilere ucuz et sağlanması, besici ve tüketicinin korunması, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının önlenmesi amacıyla Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından ramazan ayı süresince kesimi ve satışı yapılan veya yaptırılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira destekleme ödemesinde bulunulacak.
Et Piyasasının Düzenlenmesine İliÅŸkin CumhurbaÅŸkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak, 2 Nisan’dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Karar, hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, besiciyi ve tüketiciyi korumak, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarını önlemek ve kamu yararı kapsamında ramazan ayına yönelik kırmızı et piyasasının düzenlenmesi amacıyla hazırlandı.
Buna göre, kırmızı et fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önlemek amacıyla 2 Nisan-1 Mayıs dönemini kapsayan ramazan ayında ESK tarafından kesimi ve satışı yapılan/yaptırılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira ödenecek. Ödemeler, ESK tarafından hazırlanacak icmal karşılığında gerçekleştirilecek.
Sığırların kesimi ve satışı, ESK tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde yapılacak ve yaptırılacak.
Kesimi yapılan hayvanların ve yetiştirici bilgilerinin yer aldığı ıslak imzalı ve onaylı icmal, ESK tarafından hazırlanacak ve Tarım ve Orman Bakanlığının Hayvancılık Genel Müdürlüğüne (HAYGEM) gönderilecek. Hazırlanan icmallerde yer alan bilgilerin doğruluğundan ESK sorumlu olacak.
HAYGEM, ESK’den gelen icmali, kesilen hayvan sayısı ve destekleme tutarı açısından kontrol ederek bütçe imkanları çerçevesinde Ziraat Bankası aracılığıyla yetiÅŸtiricilerin hesabına aktaracak.
Karar kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ayrılacak.
Yetiştiricilere konuya ilişkin destekleme ödemeleri, icmallerin elektronik ortamda Ziraat Bankasına iletilmesiyle Tarım ve Orman Bakanlığınca gerekli kaynağın bankaya aktarılmasından sonra yapılacak.
Ödenen tutarın yüzde 0,2’si komisyon olarak Ziraat Bankasına ayrıca ödenecek.
Karar kapsamında yapılan destekleme ödemeleri, kamu kaynağı niteliğinde olduğundan hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz, icra ve temlik işlemlerine konu edilemeyecek.
Karar hükümlerinin yürütmesi Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluğunda olacak.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, kırmızı et piyasasında fırsatçılığı ve fiyat artışlarını önlemek, ramazanda evlere ucuz et girmesini saÄŸlamak amacıyla bazı adımlar atılacağını açıklamıştı. Elinde kesimlik hayvanı olanlardan bunların satın alınmasıyla ucuza et satışının yapılacağını belirten ErdoÄŸan, “Ramazan ayında istiyoruz ki ucuz fiyatla vatandaşımıza Et Süt Kurumunda eti, kıymayı, kuÅŸbaşını verelim.” ifadesini kullanmış, Tarım ve Orman Bakanı Vahit KiriÅŸci’ye de gerekli çalışmalar için talimat vermiÅŸti.
AA
Küresel piyasalar karışık seyrediyor
Bursa’da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor
Türkiye’den ateÅŸkes açıklaması
Kapasite kullanımı haziranda geriledi
Bahçeli 5 ay sonra kürsüde
Hurda metalde kriz kapıda
Ateşkes altın fiyatlarını düşürdü
Muharrem İnce, CHP rozetini bugün takacak
ABD Başkanı Trump: (İran-İsrail) Ateşkes yürürlüğe girdi, lütfen ihlal etmeyin
Bursa merkezli operasyonlarda 67 şüpheli yakalandı
Altaylı’nın YouTube kanalı için 72 saatlik süre
Bursa’da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor
Türkiye’den ateÅŸkes açıklaması
Kapasite kullanımı haziranda geriledi
Bahçeli 5 ay sonra kürsüde
Hurda metalde kriz kapıda
Ateşkes altın fiyatlarını düşürdü
Muharrem İnce, CHP rozetini bugün takacak
ABD Başkanı Trump: (İran-İsrail) Ateşkes yürürlüğe girdi, lütfen ihlal etmeyin
Bursa merkezli operasyonlarda 67 şüpheli yakalandı
Altaylı’nın YouTube kanalı için 72 saatlik süre
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.