16 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Faizsiz kredide yeni dönem

Faizsiz kredide yeni dönem başlıyor. 3 yıl geri ödemesiz kredi fırsatında Mikroya 30 bin, küçüğe 75 bin lira faizsiz destek verilecek. Nisan sonunda duyurulan KOBİ'lere yönelik 5 milyar liralık faizsiz finansman destek paketinin ikinci fazına yönelik başvuruları daha esnek koşullarda bugün başlıyor. Geri ödeme 2024'te başlayıp 2026'da bitecek.

KOSGEB, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen imalat ve bu sektörü tamamlayıcı alanlardaki mikro ve küçük ölçekli iÅŸletmelere yönelik baÅŸlattığı Hızlı Destek Programı’nda, baÅŸvuru koÅŸullarının esnetildiÄŸi ikinci etaba geçti.

KOSGEB’in teknoloji tabanlı start-up’lar ile salgından etkilenen ve imalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli iÅŸletmelere yönelik baÅŸlattığı Hızlı Destek Programı’ndan daha fazla iÅŸletmenin yararlanması amacıyla kapsam geniÅŸletildi.

Programın yeni döneminde gelir kaybı kriterinde 2019 yılı toplamı ile 2020 toplamı yani 12 aylık dönemi dikkate alınacak. Gelir kaybı, KDV beyannamesi üzerinden değil, defter türüne bakılmaksızın hesaplanacak. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler bu kriterden muaf olacak. 2020 ve 2019 net satış hasılatları karşılaştırıldığında gelir artışı olmayan işletmeler programdan faydalanabilecek.

Kamu bankaları tarafından baÅŸlatılan “iÅŸe devam kredisi”ni Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 250 bin liraya kadar kullanan iÅŸletmelere de kolaylık saÄŸlanacak. Bu durumdaki iÅŸletmeler, destekten istifade edebilecek.

Daha önce KOSGEB’den giriÅŸimcilik kredisi alanlar, ana veya yan faaliyet kodları hedef sektörler arasında bulunanlar da destek kapsamında olacak. Yani mali kayıtlardaki sektör kodlarının herhangi biri programın hedef kitlesine uyan ve bu sektörlerin en az birinde faaliyet gösteren iÅŸletmelerin baÅŸvurusu kabul edilecek.

Borçlarını yapılandıranlar da başvurabilecek

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında vergi veya SGK borcu olan işletmeler, başvuru sırasında borçlarını erteleyeceklerine veya taksitlendireceklerine ilişkin beyanda bulunurlarsa programa başvuru yapabilecek. KOSGEB, destek ödemesi öncesinde borcunu kapatan, erteleyen veya taksitlendiren işletmelere bakarak destek ödemesi gerçekleştirebilecek.

Programın bu etabı yine iki bileşenden oluşacak. İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler birinci, 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler de ikinci bileşen kapsamında değerlendirilecek.

3-21 Mayıs dönemindeki ilk başvuru sürecinde başvurusu reddedilen işletmeler, yeni koşulları karşılıyorlarsa başvuru yapabilecek.

Programın bu fazında da uygulanacak özellikler

İşletmelerin Kovid-19 salgınından önce faal olması ve 2019 yılında en az 75 bin lira gelir seviyesine ulaşmış olması gerekecek. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelerde asgari gelir kriterine bakılmayacak.

Mikro ölçekli işletmelere 3 ay 30 bin liraya kadar, küçük işletmelere de yine 3 ay 75 bin liraya kadar destek sağlanacak. İşletmeler, bu destek programından faizsiz, geri ödemeli ve teminatsız yararlanacak.

2017 ve sonrasında kurulan ve yenilikçi faaliyetlerde bulunan iÅŸletmelere 25 bin liraya kadar ilave destek verilecek DesteÄŸin geri ödeme süreci, 2024’te baÅŸlayacak ve 2025’in sonuna kadar devam edecek. Geri ödeme, 4’er aylık 6 eÅŸit taksitte yapılacak. BaÅŸvuru ve uygunluk kriterlerini karşılayan mikro ve küçük iÅŸletmeler, e-Devlet üzerinden çevrim içi baÅŸvuruda bulunabilecek.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Brent petrolün varili 73,73 dolar

HIZLI YORUM YAP