23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarınca devlet büyüklerine ait kriptolu telefonların dinlenilmesine iliÅŸkin aralarında kapatılan Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı (TÄ°B) BaÅŸkanvekili Osman Nihat Åžen, eski TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanvekili Hasan Palaz ile sivil imam Harun BiniÅŸ’in de olduÄŸu 28 sanıklı davada 20 sanığın mahkumiyetlerini onadı.
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden önce açılan ve Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince 22 Åžubat 2018’de karara baÄŸlanan davanın temyiz incelemesi, Yargıtay 3. Ceza Dairesince tamamlandı.
Daire, 4 sanık hakkındaki beraat ile sanıklar Ahmet Boyalı, Mehmet Akgedik, Hidayet Gençer ve Nur Muhammet Arınç’a “silahlı terör örgütü üyeliÄŸi” suçundan 10 yıl 6’ÅŸar ay hapis cezası verilmesi kararlarını onadı.
Sanıklardan eski TÄ°B görevlisi Ali Osman Tekin’e verilen “siyasal ve askeri casusluk” suçundan 27 yıl, “silahlı terör örgütü üyeliÄŸi” suçundan 10 yıl 6 ay ve “biliÅŸim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya deÄŸiÅŸtirme” suçundan 6 yıl 9 ay olmak üzere toplam 44 yıl 3 ay hapis cezası da onandı.
Kapatılan TÄ°B’in BaÅŸkanvekili Osman Nihat Åžen, eski TÄ°B Bilgi Sistemleri Daire BaÅŸkanı Ä°lhan ElieyioÄŸlu ve eski TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanvekili Hasan Palaz ile Adil Biçer, Barış Yaslan, Bülent Kocagürbüz, Gökhan Vıcıl, Ä°mran Ergüler, Özgür Ören, Orhan Üçtepe, Ayhan Yeni, Ä°brahim Kılıç, Ä°smail Bakar, Halil Çiçek, Hamza Demirezen’e “siyasal ve askeri casusluk” suçundan 27’ÅŸer yıl, “silahlı terör örgütü üyeliÄŸi” suçundan 10 yıl 6’ÅŸar ay hapis cezaları da Yargıtay 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulundu.
Mahkumiyetlerine hükmedilen sanıklara “zincirleme biçimde haberleÅŸmenin gizliliÄŸini ihlal” suçundan verilen 24’er yıl ceza ise bozuldu. Dairenin kararında, sanıkların eylemlerinin “siyasal ve askeri casusluk” suçu kapsamında deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret edildi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe giriÅŸimini Akıncı Ãœssü’nde yöneten sivillerden olduÄŸu belirtilen FETÖ’nün mahrem imamı Harun BiniÅŸ’e “silahlı terör örgütü üyeliÄŸi” suçundan 10 yıl 6 ay hapis verilmesi kararını da bozdu. BiniÅŸ’in darbe giriÅŸimi nedeniyle benzer suçlamalarla Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de yargılandığı anımsatılan kararda, her iki dava dosyasının birleÅŸtirilerek ceza tayin edilmesi gerektiÄŸi belirtildi.
Ayrıca, FETÖ üyeliği suçundan hapis cezası verilen sanıklar Erkay Uzun, Seyit Aydın Öztaban ve Yunus Şahin hakkındaki mahkumiyet hükümleri de eksik inceleme nedeniyle bozuldu.
AA muhabirinin iddianame, gerekçeli karar ve Yargıtay kararından derlediÄŸi bilgilere göre, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Genelkurmay BaÅŸkanlığının ihtiyacı kapsamında üretilmeye baÅŸlanan “MÄ°LCEP-K1” kriptolu telefonların ardından herhangi bir talep bulunmamasına raÄŸmen TÃœBÄ°TAK’taki FETÖ mensupları 2011’de “MÄ°LCEP-K2” kriptolu cep telefonlarını geliÅŸtirilmeye baÅŸladı.
Söz konusu telefonlar, üretimlerinin tamamlanmasının ardından hiçbir güvenlik, emniyet veya sertifikasyon testine tabi tutulmadan ve ihale sürecinden geçmeden Aralık 2012’de üst düzey devlet erkanının kullanımına sunuldu. Telefonların üretiminde yer alan kiÅŸilerce IMEI numaraları ve ÅŸifreleme anahtarları da TÄ°B’de görevli örgüt üyelerine verildi. Bunun üzerine üst düzey devlet görevlilerinin MÄ°LCEP-K2 cep telefonlarıyla yaptığı görüşmeler, FETÖ tarafından hukuka aykırı ÅŸekilde dinlenildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararına göre, dinlenen isimler arasında o dönem başbakanlık görevinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok bakan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel de bulunuyor.
MÄ°T, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay’a tahsisli kriptolu diÄŸer telefonların da müteaddit defalar dinlendiÄŸi kaydedilen kararda, “Böyle bir telefon ancak örgütün amacı doÄŸrultusunda dinlemeye matuf olarak üretilmiÅŸ.” tespiti yer aldı.
Ayrıca kararda, söz konusu dinlemelerin, 17/25 Aralık operasyonları olarak kayıtlara geçen 2013’teki FETÖ’nün yargı ve emniyet teÅŸkilatındaki elemanlarıyla hükümeti düşürme giriÅŸiminin hemen öncesinde baÅŸladığı ve 16 Eylül 2013-31 Aralık 2013 aralığında gerçekleÅŸtiÄŸine iÅŸaret edildi.
Sır niteliğindeki bilgilerin temin edilmesi halinde bunun casusluk kastının varlığı için kabul edilebilir olduğuna işaret edilen Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararında ise şu tespit yer alıyor:
“CumhurbaÅŸkanı, BaÅŸbakan, Genelkurmay BaÅŸkanı, Milli Güvenlik Kurulu’nda görevli bulunan bakanlar ve kuvvet komutanlarının milli güvenlikle ilgili gerçekleÅŸtirdikleri faaliyetler dolayısıyla dinlenilmeleri, devlet sırrı kabul edilebilecek bilgiler bakımından siyasi casusluk kapsamında deÄŸerlendirilmelidir. Öğretide de kabul edildiÄŸi gibi casusluk amacı ile bilginin temin edilmesi suçun oluÅŸumu için yeterlidir. BaÅŸka bir ülkeye veya yapıya vermek zorunlu deÄŸildir.”
AA
Bursa’da simide zam
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Kabine toplanacak: Bakan Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak
Gümrükteki rüşvet ağı deşifre oldu, 91 şüpheli tutuklandı
Konteyner yüklü gemi yan yattı
E-ticaret’te stopaj oranı yüzde 1 olarak belirlendi
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için yeni adım
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Kabine toplanacak: Bakan Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak
Gümrükteki rüşvet ağı deşifre oldu, 91 şüpheli tutuklandı
Konteyner yüklü gemi yan yattı
E-ticaret’te stopaj oranı yüzde 1 olarak belirlendi
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için yeni adım