05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Filyos Limanı hizmete açılacak

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit döneminde planlanan ve Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde 2016'da yapımına başlanan Filyos Limanı'nda çalışmalar tamamlandı ve açılış yarın yapılacak.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, AA muhabirine, yarın CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın da katılımıyla açılışı planlanan Filyos Limanı‘na iliÅŸkin bilgi verdi.

Türkiye’yi kara yolu, hava yolu, demir yolu, deniz yolu ve haberleÅŸme altyapısıyla büyüklüğüne ve hedeflerine yaraşır olanaklara eriÅŸtirmek için çalışmaları büyük bir heyecan ve kararlılıkla sürdürdüklerini belirten KaraismailoÄŸlu, “Mavi Vatan”da güçlenen hakimiyetin bir niÅŸanesi olan Filyos Limanı’nın da ülkenin gurur projeleri arasında yer aldığını söyledi.

KaraismailoÄŸlu, “Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan “Anadolu’da Genel Ãœretim Raporu”nda dahi yer alan, 150 yıllık hayalimiz Filyos Limanı Projesi’ni hayata geçirmek CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’a ve onun liderliÄŸindeki AK Parti hükümetlerine nasip oldu.” dedi.

“Filyos Limanı, bölgesel deniz ticaretinin yeni merkezlerinden olacak”

Karadeniz hinterlandının en önemli deniz kapısı niteliÄŸi taşıyan Filyos Limanı’nın, bölgesel deniz ticaretinin yeni merkezlerinden biri olacağını vurgulayan KaraismailoÄŸlu, “Zonguldak kıyılarında bulunan Filyos Limanı, sadece bir liman olmasının ötesinde, hem bölgeyi hem de ülkeyi lojistik alanda bir adım daha ileriye taşıyacak dev lojistik merkez projesidir.” diye konuÅŸtu.

KaraismailoÄŸlu, Filyos Limanı’nın hizmete girdiÄŸinde yıllık 25 milyon ton konteyner elleçleme kapasitesiyle büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacağına iÅŸaret ederek, “Filyos Limanı, sadece Zonguldak’ın deÄŸil, baÅŸta Karabük ve Bartın olmak üzere tüm Batı Karadeniz ve İç Anadolu’nun ana ihracat merkezi haline dönüşecek.” ifadelerini kullandı.

“Aynı anda farklı boyutlarda 13 gemi elleçlenmesi yapılacak”

Filyos Limanı’nın tüm bölgenin yükünü Karadeniz’den Rusya’ya, Balkanlar’a hatta Ä°skandinav ülkelerine taşıyacağına dikkati çeken KaraismailoÄŸlu, “Burası, Rusya, Balkanlar ve Orta DoÄŸu ülkeleri arasındaki kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olarak tüm bölgenin yükünü Karadeniz’den Rusya’ya, Balkanlar’a hatta Ä°skandinav ülkelerine taşıyacak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Filyos Limanı’nın kapasitesine iliÅŸkin teknik bilgileri de paylaÅŸan KaraismailoÄŸlu, burasının 14 metre derinliÄŸindeki rıhtımı sayesinde 70 bin detveyt tonluk genel kargo gemileri ile 8 bin TEU’luk konteyner gemilerine, 19 metre derinliÄŸindeki rıhtımla 180 bin detveyt tonluk kuru yük gemileriyle 14 bin TEU’luk konteyner gemilerine hizmet vereceÄŸini dile getirdi.

KaraismailoÄŸlu, “Limanda, aynı anda farklı boyutlarda 13 geminin elleçlenmesi yapılabilecektir.” dedi.

Filyos Limanı’nın önemli bir misyonu daha üstleneceÄŸini belirten KaraismailoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

“Bizleri milletçe sevince boÄŸan doÄŸal gaz keÅŸfinden sonra Türkiye Petrolleri AO’nun Filyos Limanı ve geri sahasından yararlanması için limanımıza tahsis edilen alan da geniÅŸlemiÅŸtir. DoÄŸal gaz çalışmaları için gereken lojistik destek limanımızdan saÄŸlanacak. Filyos Limanı hizmete girdiÄŸi ilk günden itibaren bölgemizi kalkındıracak, ekonomiye, istihdama büyük bir katkı verecektir. Elbette sadece limanı yapmakla iÅŸ bitmiyor. Bu limanın baÄŸlantı koridorlarını da en iyi ÅŸekilde tesis etmeniz gerekiyor. Filyos Limanı ve Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi Ä°ltisak Hattı BaÄŸlantısı Projesi ile 12 kilometre demir yolu ve 4,5 kilometre kara yolu inÅŸa edeceÄŸiz.”

“Filyos Limanı, bölgenin kalkınmasında lokomotif olacak”

Filyos Limanı’nın sadece bir liman olarak düşünülmemesi gerektiÄŸini ifade eden KaraismailoÄŸlu, ülkenin jeopolitik konumundan maksimum faydalanmak amacıyla uygulamaya konulan Lojistik Master Planı çerçevesinde en büyük lojistik üslerinden birinin burası olacağını anlattı.

Karaismailoğlu, limanın bölgenin kalkınması adına adeta bir lokomotif olacağına inandıklarını belirterek, 2023 ve 2053 ihracat hedeflerine ilişkin şunları kaydetti:

“Küresel lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, ticaretin geliÅŸtirilmesi ve rekabet gücünün artırılması için her alanda çok yönlü yatırımlar yapıyoruz. Türkiye olarak 2023 yılında 228 milyar dolar, 2053 yılında ise 987 milyar dolar ihracat rakamına ulaÅŸmayı hedefliyoruz. Ayrıca ulaÅŸtırma yatırımları sayesinde ülkemiz üzerinden gerçekleÅŸtirilen transit geçiÅŸten 2023 yılında 5 milyar dolar, 2053 yılında ise 214 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız ve yapmaya devam edeceÄŸimiz ulaÅŸtırma yatırımlarıyla bu hedefleri yakalayacağımıza inanıyorum.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TürkÅŸeker’e ait iki taşınmaz özelleÅŸtirildi

HIZLI YORUM YAP