20 Nisan 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye’nin halı ihracatının yüzde 67,8’ini yüklenen Gaziantep‘ten ocak-eylül döneminde 1 milyar 222 milyon 215 bin dolarlık halı ihraç edildi.
Gaziantep’ten ihraç edilen halılar arasında cami halıları da yer alıyor.
“Halıcılığın baÅŸkenti” olarak nitelendirilen Gaziantep’te 1970’lerde kilim üretimine baÅŸlayan ve geliÅŸen teknolojiyle makine halılarına yönelen bir firma tarafından proje bazlı üretilen cami halıları, yaklaşık 20 ülkede camileri kaplıyor.

Firmanın yönetim kurulu üyesi Abdullah Çalışkan, AA muhabirine, dedelerinin 1970’li yıllarda kilim üreticiliÄŸiyle baÅŸladığı sektörde iÅŸi daha sonra babalarının devraldığını, 2013 yılından itibaren de kardeÅŸiyle birlikte üretim sürecinin içinde yer aldıklarını söyledi.
Makine halısı üretiminde farklılaÅŸmak için cami halısı üretimine yoÄŸunlaÅŸtıklarını ve özellikle 10 yıldır bu alanda çalıştıklarını ifade eden Çalışkan, ÅŸunları kaydetti:
“Yurt içi satışlarımızın yanı sıra yurt dışına da ihracatlarımız oluyor. Üretimimizin yaklaşık yüzde 30’unu ihracata gönderiyoruz. BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Umman, ABD, Nijerya gibi yaklaşık 20 ülkeye cami halıları satıyoruz. Köy camilerinden tutun büyük metrekareli camilere kadar özel üretimler yapıyoruz. Son olarak BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nde bir ÅŸeyh tarafından yaptırılan 3 bin metrekarelik caminin halılarını yapıp gönderdik. Bizim için caminin büyüklüÄŸü önemli deÄŸil, tüm camilere üretim yapıyoruz. Akla gelmeyen, bize uzak olan, Müslüman yoÄŸunluÄŸunun az olduÄŸu Maldivler, Filipinler, Japonya gibi farklı ülkelere de cami halısı gönderiyoruz.”

Çalışkan, tek makineleriyle günlük 3-4 caminin halısını üretebildiklerini dile getirerek, üretimlerinin yüzde 35’inin ihracata gönderildiÄŸini ifade etti.
Geçen yıl yurt dışındaki camilere 150 bin metrekare civarında halı gönderdiklerini aktaran Çalışkan, bu yıl da 9 ayda yaklaşık 100 bin metrekareye ulaÅŸtıklarını bildirdi.
Çalışkan, ürettikleri temizlenmesi kolay, bakteri barındırmayan, yumuÅŸak dokusu dolayısıyla da ibadet kolaylığı saÄŸlayan, statik elektriklenme yapmayan halılar sayesinde pazar paylarını giderek artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Abdullah Çalışkan, cami halılarının yanı sıra duvardan duvara halılar da ürettiklerini, Türkiye’nin ihracatına katkı saÄŸlamak için yurt içi ve yurt dışındaki fuarlara katıldıklarını sözlerine ekledi.
AA
TL varlıklar önceki harekatlarda dayanıklılığını kanıtladı
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
430917 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
295796 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
111583 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
91175 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
90614 kez okundu
Japonya’da 7.5 büyüklüğünde deprem
2026 İhracat Verileri Açıklandı: Bursa kaçıncı sırada?
Altın haftaya düşüşle başladı
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Bursaspor’u tebrik etti
Türkiye Ebru Başsavcıyı konuşuyor
İran açıkladı: Hürmüz Boğazı açıldı
İthalatta Gözetim Düzenlemesi: Traktörler Kapsam Dışı, ATV’ler Listede
Dahilde İşleme Rejimi’nde süre uzatımı
Mısır ithalatında vergi indirimi: %130 yerine %5 uygulanacak
ÖTV’siz araç kapsamı genişledi
Japonya’da 7.5 büyüklüğünde deprem
2026 İhracat Verileri Açıklandı: Bursa kaçıncı sırada?
Altın haftaya düşüşle başladı
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Bursaspor’u tebrik etti
Türkiye Ebru Başsavcıyı konuşuyor
İran açıkladı: Hürmüz Boğazı açıldı
İthalatta Gözetim Düzenlemesi: Traktörler Kapsam Dışı, ATV’ler Listede
Dahilde İşleme Rejimi’nde süre uzatımı
Mısır ithalatında vergi indirimi: %130 yerine %5 uygulanacak
ÖTV’siz araç kapsamı genişledi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan