16 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Gıda da hileye af yok…Denetimler…

Gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını artırmak amacıyla, hafta boyunca sürecek seferberliğimizde, ilk noktamız, süt ve süt ürünleri üreten iş yerleri ile takviye edici gıda üretimi yapan iş yerleri olacak. Gıdada sahtecilik yapanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bugün baÅŸlayan ve 81 ilde eÅŸ zamanlı yürütülecek gıda denetimi seferberliÄŸine iliÅŸkin gıda kontrol denetim görevlilerine, “Ufak tefek hatalarda esnafı üzmemek lazım ancak evladınıza yedirmediÄŸiniz bir ÅŸeyin tüketim noktalarında üretildiÄŸini ve vatandaşın kullanımına sunulduÄŸunu görürseniz, bu arkadaÅŸların gözünün yaşına bakmayın.” dedi. 

Pakdemirli, Orman Genel MüdürlüÄŸü bahçesinde, ülke genelinde baÅŸlatılacak gıda denetimleri öncesinde gıda kontrol denetim görevlileriyle bir araya geldi ve gazetecilere açıklamada bulundu. 

Burada yaptığı açıklamada, bugün 81 il ve ilçede eÅŸ zamanlı ve 6 gün sürecek gıda denetim seferberliÄŸini baÅŸlattıklarını aktaran Pakdemirli, “Gıda güvenilirliÄŸini saÄŸlamak ve farkındalığını artırmak amacıyla, hafta boyunca sürecek seferberliÄŸimizde, ilk noktamız, süt ve süt ürünleri üreten iÅŸ yerleri ile takviye edici gıda üretimi yapan iÅŸ yerleri olacak. Gıdada sahtecilik yapanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız. ” diye konuÅŸtu.

Pakdemirli, gıdada taklit ve taÄŸÅŸiÅŸ yapanların gözünün yaşına bakmayacaklarını belirterek, denetim görevlerine ÅŸöyle seslendi:

“Ufak tefek hatalarda esnafı üzmemek lazım ancak evladınıza yedirmediÄŸiniz bir ÅŸeyin tüketim noktalarında üretildiÄŸini ve vatandaşın kullanımına sunulduÄŸunu görürseniz, bu arkadaÅŸların gözünün yaşına bakmayın. Bu denetimleri yaparken de rehberlik göreviniz olduÄŸunu unutmamak lazım. Bilerek, kasten saÄŸlıksız ürün üreterek kullanıma sunanlara da ciddi yaptırım söz konusu olacak ve bunların gözünün yaşına bakmıyor olacağız.”

“VatandaÅŸ da bize ulaÅŸsın”

Pakdemirli, taklit ve taÄŸÅŸiÅŸte cezaların caydırıcı olması için mevzuat çalışmaları yürüttüklerine de iÅŸaret ederek, bunun da kısa sürede Meclis’te yasalaÅŸmasını beklediklerini söyledi. Bakanlığa baÄŸlı 39’u akredite olmak üzere 41 laboratuvarda gıda analizleri yapıldığı bilgisini veren Pakdemirli, vatandaÅŸların Alo 174 Gıda Hattı‘na ihbarlarını iletebileceÄŸini de anımsattı.

VatandaÅŸların satış noktalarından aldığı ürünle ilgili kafasındaki soru iÅŸaretini gidermek için bu hattı arayabileceÄŸini bildiren Pakdemirli, “Biz bu ürünle ilgili gerekli analizleri yapıp, ürünle ilgili uygunsuzluk varsa kendilerine SMS’le bildiriyor olacağız. Buradan müjdelemek isterim, yakın zamanda vatandaÅŸlarımızın ÅŸikayetlerini daha etkin iletebilmeleri adına WhatsApp ÅŸikayet hattımızı da devreye alacağız. Alo 174 Gıda Hattı’na son bir yılda, vatandaÅŸlarımız tarafından 2 milyon 311 bin 593 arama gerçekleÅŸtirildi. Bu aramalardan 672 bin 256’sı gıda ihbar ve ÅŸikayet kapsamında oldu. Bu baÅŸvuruların 670 bin 304 adedini sonuçlandırdık. Alo Gıda Hattımıza yüzde 8’lik oranda, 51 bin 844 adet baÅŸvuruda yapılan denetimler sonucunda cezai iÅŸlem uygulandı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Bugün itibarıyla son bir yılda 1 milyon 215 bin 996 gıda denetimi gerçekleÅŸtirdiklerini belirten Pakdemirli, bugün baÅŸlatılan denetimler kapsamında da 81 il ve ilçede eÅŸ zamanlı olarak 7 bin 4 gıda kontrol görevlisiyle 6 gün boyunca her gün farklı bir sektörde denetim gerçekleÅŸtireceklerini ifade etti. 

“Tekrarı durumunda hapis cezası uygulanmalı”

Pakdemirli, gıdada taklit ve taÄŸÅŸiÅŸ yapanlara hapis cezası öngören yasa taslağının sorulması üzerine de “Gerekli çalışmalar yapılıyor. En hızlı ÅŸekilde çıkmasını bekliyoruz. Bizim arzumuz hapis cezası olması. Adalet Bakanlığının da bu konuda bir olumsuz görüÅŸü yok. Ama bunu bir deÄŸil ikinci tekrarlarda yapıyor olmamız lazım. Çünkü bazı taÄŸÅŸiÅŸ durumlarında bunu yapanlar, bunu bilmiyor olabiliyorlar. Bir ÅŸekilde üreteni ve esnafı korumamız lazım. Tekrarı durumunda hapis cezası getiriliyor olmalı.” dedi. 

Pakdemirli, elektronik küpenin büyükbaÅŸ hayvanlarda verimliliÄŸi artırmak için kullanılacağının altını çizerek, küpe sayesinde hayvan hareketlerinin takip edileceÄŸini anlattı. Pakdemirli, küpenin denemelerinin sürdüÄŸünü söyledi.

Tavuk dönere çamaşır suyu katıldığı iddialarına iliÅŸkin olarak da Pakdemirli, ÅŸunları kaydetti:

“Zaman zaman ısmarlama haberler yapılabiliyor. DoÄŸru olmayan bir haber yayıldığında o sektöre zarar veriliyor. Birisi tavuk dönerin çamaşır suyuyla yıkandığını söylüyor. Biz bu kiÅŸiyle irtibata geçerek nerede yapıldığını sorduk. Bize böyle bir adres veremediler ne yazık ki. Görünen o ki zaman zaman gıda konusunda böyle yanlış haberler çıkabiliyor. Meclise sunduÄŸumuz yasa taslağında bu konuyla ilgili belli yaptırımların getirilmesi ve gıdada bilgi kirliliÄŸi yaratanlarla ilgili cezai iÅŸlem uygulanması konusunda çalışmalar yaptık.”

Pakdemirli, gıdayla ilgili dile getirilen görüÅŸlerin gerçekliÄŸinin tartışılacağı bir kurul oluÅŸturulacağını aktardı. Açıklamalarının ardından gıda denetim elemanlarını uÄŸurlayan Pakdemirli, görevlilere çeÅŸitli talimatlarda da bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gün geçtikçe mutsuz oluyoruz…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.