16 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Gökbey Helikopteri Program Müdürü Gökhan Tursun, AA muhabirine, Gökbey Programı kapsamında bir helikopter endüstrisi kurulmasına yönelik büyük bir altyapı yatırımının hayata geçirildiğini söyledi.
CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı desteÄŸiyle projenin 2013’te baÅŸladığını ifade eden Tursun, 2018’deki ilk uçuÅŸtan bu yana yoÄŸun ÅŸekilde uçuÅŸ ve yer testlerini sürdürdüklerini dile getirdi.
Tursun, “3’üncü prototipimiz çıktı, 4’üncü prototipimiz üretim hattında. Prototiplerle yer ve uçuÅŸ testlerini, kalifikasyon, sertifikasyon testlerini gerçekleÅŸtiriyoruz. Önümüzdeki sene içinde de ilk teslimatımızı yapmayı planlıyoruz.” dedi.
Özellikleri dikkate alındığında, muadilleriyle kıyaslandığında Gökbey’in çok üst seviyede bir helikopter olduÄŸunu vurgulayan Tursun, şöyle konuÅŸtu:
“Ağırlık-denge, irtifa, hız, insan-arayüz anlamında birçok üst özellikleri var. Bu kapsamda da özellikle yurt içinde kuvvet komutanlıklarımız, SaÄŸlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğümüz Gökbey Helikopteri’ne talipler. Bu kapsamda farklı konfigürasyonlarda helikopterleri de üretiyoruz. Arama kurtarma, yangınla mücadele, personel taşıma, VIP gibi birçok farklı konfigürasyonumuz da olacak.”
%2Fgokbey2.jpg)
Sertifikasyon sürecinin helikopterin kendisini kanıtlaması, müşteriye teslim edilmeden önce yapılması gereken tüm faaliyetlerin tamamlanması açısından çok kritik olduÄŸuna dikkati çeken Tursun, “Bu kapsamda da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz ile yürüttüğümüz çalışmalarımız mevcut. Tüm tasarım, üretim, test ve doÄŸrulama faaliyetlerini kendileriyle sürekli müzakere ediyoruz. Bu müzakereler sonunda kendini ispatlamış, müşteriye verilecek bir helikopter konfigürasyonunu çıkartacağız inÅŸallah.” ifadelerini kullandı.
Gökhan Tursun, Gökbey’in hız, performans, geniÅŸ iç hacim ve farklı konfigürasyonları olması anlamında mevcut helikopterlere kıyasla üstünlükler taşıdığını söyledi. Bu durumun baÅŸta iç pazardaki müşteriler olmak üzere yurt dışında da talepleri artırdığını dile getiren Tursun, ilk etapta iç müşteriler olmak üzere uluslararası pazarda da helikopter satışı planladıklarını bildirdi.
Kara, Hava, Deniz, Jandarma komutanlıklarının kendi görev profiline göre farklı isterleri bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Tursun, “Bu kapsamda farklı opsiyonel ekipmanlarımızı helikopterimize entegre ederek kuvvet komutanlıklarımızın ihtiyaçlarını da karşılamış olacağız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Mevcut durumda 3 prototiple yer ve uçuÅŸ testlerine devam ettikleri bilgisini veren Tursun, “Özellikle uçuÅŸ testlerinde helikopterin limitlerine ağırlık, denge, hız, irtifa anlamında çıkıyoruz. En önemli özelliklerinde biri otopilotu kendimiz geliÅŸtiriyoruz. Bu kapsamda otopilot testlerine de baÅŸlamış durumdayız.” dedi.
AA
Kurumlar vergisi ne kadar olacak?
İBB yolsuzluk davasında ikinci hafta başlıyor
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
İcra dosyası ilk çeyrek bitmeden 407 bin arttı
Yurt dışında marka alan ihracatçılara kira ve tanıtım desteği
İlber Ortaylı’nın cenaze töreni bugün
Atatürk’ün Sağlık Devriminin Sessiz Mimarı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
İBB yolsuzluk davasında ikinci hafta başlıyor
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
İcra dosyası ilk çeyrek bitmeden 407 bin arttı
Yurt dışında marka alan ihracatçılara kira ve tanıtım desteği
İlber Ortaylı’nın cenaze töreni bugün
Atatürk’ün Sağlık Devriminin Sessiz Mimarı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan