29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Gökbey helikopteri yerli motorla buluşuyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen yerli Gökbey Genel Maksat Helikopteri, yıl sonunda yerli motoruyla buluşacak.

Milli Teknoloji Hamlesi sloganıyla yola çıkan ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüÅŸmesini hedefleyen TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüÄŸünde, Türkiye’nin önde gelen teknoloji ÅŸirketleri, kamu kurumları, medya kuruluÅŸları ve üniversitelerinin destekleriyle, Anadolu Ajansının (AA) “Global Ä°letiÅŸim Ortaklığı”nda Gaziantep OrtadoÄŸu Fuar Merkezi’nde gerçekleÅŸtiriliyor.

EtkinliÄŸin yürütücülerinden TUSAÅž, TEKNOFEST’te yerli ve milli imkanlarla geliÅŸtirdiÄŸi hava araçlarının maket modellerini sergiliyor.

TUSAÅž Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yıldırım Kemal Yıllıkçı, etkinlikte AA muhabirinin baÅŸta helikopter programları olmak üzere ÅŸirketin üzerinde çalıştığı hava araçlarına iliÅŸkin sorularını yanıtladı.

TUSAÅž’ın halihazırda 4 helikopter programı yürüttüÄŸünü ifade eden Yıllıkçı, bunlardan ikisinin modifikasyon ve üretim ağırlıklı 5 tonluk T129 Atak Taarruz ve Taktik KeÅŸif Helikopteri ile T70 Genel Maksat Helikopteri olduÄŸunu söyledi.

Yıllıkçı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığına 59 helikopter teslim ettiklerini belirterek, “Bu yıl itibarıyla da Atak’ın yeni bir versiyonunu devreye soktuk. Onun da teslimat ve kabul çalışmaları devam etmekte. Böylelikle Atak helikopterimiz deÄŸiÅŸik konfigürasyonlarda ve amaçlarla kullanılabilecek hale geldi. Mevcut teknik performans özelliklerine bir de harekat kabiliyeti bakımından yeni çeÅŸitlilikler katıldı. Atak programımız çok baÅŸarılı ÅŸekilde devam ediyor. Pakistan ile 30 helikopterlik bir kontratımız var. Onun için ABD’den motor ihracat lisansını bekliyoruz. Filipinler’de benzer ÅŸeklide 6 helikopter için kontrat imzaladık, onun için de bekliyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Gökbey’in her gün yeni bir özelliÄŸini test ediyoruz”

Yıllıkçı, bu üretim projeleri yanında özgün tasarım platformlara yönelik çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Tamamen yerli ve milli olarak tasarlanan sistemleri üzerinde taşıyan Gökbey Genel Maksat Helikopteri’nin sertifikasyon ve geliÅŸtirme test uçuÅŸlarının baÅŸarılı ÅŸekilde devam ettiÄŸini vurgulayan Yıllıkçı, ÅŸu bilgileri verdi:

“Her gün yeni bir özelliÄŸini, yeni bir kabiliyetini test etmiÅŸ oluyoruz. Helikopterimizin doÄŸal kararlığı oldukça iyi. Pilotaj bakımından iyi kumanda edilebilen, test pilotlarımızın oldukça beÄŸendiÄŸi bir konfigürasyon olarak baÅŸarılı ÅŸekilde testlerine devam etmekte. Kısmet olursa bu sene sonu itibarıyla ilk yerli motorumuzu da Gökbey helikopterimize entegre etmeye baÅŸlayacağız. Ön prototip diyeceÄŸimiz, helikopter üzerine yerleÅŸtirme açısından önemli olan motor prototiplerini alacağız. TUSAÅž Motor Sanayii çok baÅŸarılı ÅŸekilde motoru geliÅŸtirmekte. Motoru da dahil ettiÄŸimiz zaman Gökbey helikopterimiz tamamen yerli ve milli bir helikopter olacak, hiçbir sistem bakımından dışarıya bağımlı olmayan, herhangi bir kısıtı bulunmayan hale gelecek. Böylelikle dünyada gerçekten bir helikopteri bütünüyle kendisi tasarlayıp üreten 6-7 ülkeden biri olacağız. Bazı ülkeler helikopter geliÅŸtiriyor ama motorunu, dinamik sistemini belli bir helikopterden alıp kendilerine adapte etmek gibi ortak çalışma ağırlıklı bunu yapıyorlar. Gökbey helikopterimizin halihazırda diÅŸli kutusu, palleri, rotoru, hub sistemi, aviyonik sistemleri, iniÅŸ takımı kendi tasarım ve üretimimiz. Buna motoru da eklediÄŸimiz zaman tamamen yerli ve mili olacak.”

10 tonluk yeni nesil Atak helikopterinde son durum

Yıllıkçı, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Programı’nda ise ön tasarım aÅŸamasına geldiklerini kaydetti.

Helikopterin dünyada bu klasta bilinen helikopterlerden daha üstün özelliklere sahip olacak ÅŸekilde hem sıcak hava-yüksek irtifa hem de deniz seviyesinde gemiden operasyonlara uygun ÅŸekilde geliÅŸtirildiÄŸini dile getiren Yıllıkçı, “10 tonluk yeni nesil bir Atak helikopteri tasarlıyoruz. Aviyonik ve mühimmat sistemleri olarak ASELSAN ve ROKETSAN’ın yaptığı çok baÅŸarılı sistemler var. Onları da entegre ederek daha üstün kabiliyeti bulunan bir Atak helikopterine sahip olacağız. Sonuç olarak 4 helikopter projemiz tam gaz devam ediyor. Mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, bütün çalışanlarımız büyük bir ÅŸevkle projelerdeki bu ara sonuçları görmekten mutlu ÅŸeklide çalışmalarını sürdürüyor.” diye konuÅŸtu.

Ä°kinci T70 helikopteri de motor çalıştırdı

T70 helikopterinin üretiminden sorumlu olduklarını hatırlatan Yıllıkçı, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Helikopterin üzerine özel bir aviyonik konfigürasyonu geliÅŸtiriliyor. Onun testleri ve kalifikasyonu tamamlandığında helikopter uçmaya hazır olacak. Ä°kinci helikopterin de motorunu çalıştırdık. Kalifiye olarak uçabilmesi için üzerindeki bütün sistemlerin entegrasyonunun ve kalifikasyonunun tamamlanması gerekiyor ama programlandığı ÅŸekilde üretime devam ediyoruz. Tamamen yerli üretim olan gövdeyi de ürettik. Bütün detay üretimleri sürüyor. BaÅŸarılı bir program olacağını ümit ediyoruz.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Açlık sınırı yine yükseldi!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.