27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Gümrükçülerden “döviz” itirazı

Gümrüklü liman sahalarında hizmet ücretlerinin çoğunlukla döviz olarak ödenmesi ithalat ve ihracat yapan şirketleri olumsuz yönde etkiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Aslıhan Çelebi, Ulaştırma Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili bir tarife çıkarttığını ancak uygulanamadığını belirterek, ücretlerin döviz kurundan olmasıyla ilgili “2 bin dolarlık bir mal getirsen, liman masrafı 2 bin 500 dolar çıkıyor” dedi.

İthalatçıların ve ihracatçıların önemli kapısı gümrüklü liman sahalarında hizmet ücretleri çoğunlukla döviz olarak ödeniyor. İş dünyası ise şirketler için ağır bir yük getiren liman hizmetleri için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Aslıhan Çelebi, dört yıldır Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte konuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Çelebi; “Liman masrafları gerçekten çok yüksek. Fakat limancılar da, ‘Yurt dışı ile karşılaştırdığınız zaman bizimki yüksek değil. Biz de onları baz alıyoruz’ diyorlar ama bizdeki döviz kurları da çok oynak olduğu için firmalar da önünü göremiyor” şeklinde konuştu. 

TARİFE ÇIKTI ANCAK UYGULANMADI

Ulaştırma Bakanlığı’nın gümrüklü liman sahalarında hizmet ücretleri ile ilgili bir tarife çıkarttığını ancak uygulamadığını belirten Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Çelebi, “Türkiye’de her şey TL ile. Normalde limandaki ücretler de TL olmalı. Döviz kurundan olması çok sıkıntılı bir durum. 2 bin dolarlık bir mal getirsen, liman masrafı 2 bin 500 dolar çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN İŞİ

Ticaret Bakanlığı’nın bu konu üzerinde ciddi anlamda çalıştığını kaydeden Çelebi; “Aslında devlet olarak da serbest piyasaya çok karışmak istemiyorlar. Fakat orta yolda bulamadık. Firmalarla, limancıların oturup kararlaştırması lazım. Bu aslında Ulaştırma Bakanlığı’nın işi.” diye konuştu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yerli otomobilde önemli gelişme

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.