16 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının detayları belli oldu

İçişleri Bakanlığı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) nedeniyle 81 ilde hafta sonu uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasına yönelik genelgeyi il valiliklerine gönderdi. Böylece cumartesi günü 09.30 ile 15.00 saatleri arasında, pazar günü 09.30 ile 18.30 saatleri arasında kısıtlama uygulanacak.

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı (YKS) nedeniyle 81 ilde hafta sonu uygulanacak olan sokaÄŸa çıkma kısıtlamasına yönelik genelgeyi il valiliklerine gönderdi.

Hafta sonu uygulanacak kısmi sokaÄŸa çıkma kısıtlamasından, YKS’nin yapılacağı okulların etrafındaki kırtasiyelerde çalışanlar muaf tutulacak.

Yerli ve yabancı turistler, rezervasyon yaptırdıkları konaklama tesisine uçak, otobüs gibi toplu taşıma araçları veya özel araçlarıyla gidebilecek.

Yerli ve yabancı turistler halk plajlarından yararlanabilecek, müze ve ören yerleri ile anıtları, ibadethaneleri, türbeleri ziyaret edebilecek.

AÇIK OLACAK Ä°ÅžYERÄ°, Ä°ÅžLETME VE KURUMLAR:

* SokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanacak gün ve saatlerde; ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iÅŸ yerleri ile bu iÅŸ yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, market, bakkal, manav, kasap, kuruyemiÅŸçi ile tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iÅŸ yerleri (vatandaÅŸlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak ÅŸartıyla (engelli vatandaÅŸlarımız hariç) ikametlerine en yakın fırın, unlu mamul ruhsatlı iÅŸ yerleri, market, bakkal, manav, kasap, kuruyemiÅŸçi ile tatlıcılara gidip gelebilecektir.)

* Ä°laç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına iliÅŸkin faaliyetleri yürüten iÅŸ yerleri.

* Kamu ve özel saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri.

* Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluÅŸları ile iÅŸletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaÅŸlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Nüfus Müdürlükleri, Acil ÇaÄŸrı Merkezleri, AFAD Birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç Ä°daresi, PTT vb.).

*Akaryakıt istasyonları

* Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından yerleÅŸim merkezleri için her 50.000 nüfusa bir adet ve il sınırları içinden geçen ÅŸehirlerarası karayolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 km için bir adet olmak üzere belirlenecek sayıda (kura ile tespit edilecek) lastik tamircisi,

* DoÄŸalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve iÅŸletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doÄŸalgaz çevrim santralleri gibi).

* Ä°çme suyu dolum tesisleri ile içme suyu, gazete ve mutfak tüpü dağıtımını yapan ÅŸirketler

* Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri.

* SaÄŸlık hizmetlerinin kapasitesini arttırmaya yönelik acil inÅŸaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten iÅŸletme/firmalar.

* BulunduÄŸu yerin Ä°l/Ä°lçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından izin verilmesi ÅŸartı ile makarna, un ve unlu mamuller, süt, et, balık üretimi gibi temel gıda maddelerinin üretiminin yapıldığı tesisler ve kâğıt, kolonya üretimi baÅŸta olmak üzere hijyen malzemeleri ile bu malzemelerin üretimi için ihtiyaç duyulacak hammaddelerin üretiminin yapıldığı tesisler.

* Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçiÅŸler dâhil) ve lojistiÄŸini yapan firmalar,

* Oteller ve konaklama yerleri,

* Gıda, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj saÄŸlayan üretim tesisleri.

* Çalışanları inÅŸaat/maden alanında bulunan ÅŸantiyede konaklayarak yapımı veya çalışması devam eden büyük inÅŸaatlar ile madenler (Bu madde kapsamında inÅŸaat ve konaklama aynı ÅŸantiye alanı içinde ise izin verilir, baÅŸka bir yerden çalışanların gelmesine ve ÅŸantiyede kalanların baÅŸka bir yere gitmelerine izin verilmez. Çalışma alanı sadece inÅŸaat alanı/maden sahaları ile sınırlıdır.)

* Gazete, radyo ve televizyon kuruluÅŸları ile gazete basım matbaaları

* Daha önceden sözleÅŸmeye/taahhüde baÄŸlanmış ve belirlenen süre içerisinde yetiÅŸtirilmesi gereken ihracata konu; mal, malzeme, ürün, araç-gereç üreten iÅŸ yerleri ve tesisler (mevcut zorunluluklarını ispatlamaları ve anılan ÅŸartlara uymaları kaydıyla).

* Zirai amaçlı akaryakıt satışı yapılan Tarım Kredi Kooperatifleri.

* Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından tespit edilecek ihtiyaca göre kura ile belirlenecek; zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. tarımsal üretime iliÅŸkin ürün satışı yapan iÅŸletmeler. Sebze/meyve toptancı halleri.

Ä°STÄ°SNA KAPSAMINDA OLAN KİŞİLER Ä°SE ÅžÖYLE:

* Genelgede sayılan “Açık Olacak Ä°ÅŸyeri, Ä°ÅŸletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanlar.

*
 Kamu düzeni ve güvenliÄŸinin saÄŸlanmasında görevli olanlar (Özel güvenlik görevlileri dâhil),Acil ÇaÄŸrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Kızılay ve AFAD’da görev alanlar.

*
 Cenaze defin iÅŸlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar.

* Elektrik, su, doÄŸalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uÄŸramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar.

* Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiÄŸinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar.

* YaÅŸlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları.

* Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi “Özel Gereksinimi” olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri.

* Demir-çelik, cam, ferrokrom vb. sektörlerde faaliyet yürüten iÅŸ yerlerinin yüksek dereceli maden/cevher eritme fırınları ile soÄŸuk hava depoları gibi zorunlu olarak çalıştırılması gereken bölümlerinde görevli olanlar.

* Bankalar baÅŸta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluÅŸ ve iÅŸletmelerin bilgi iÅŸlem merkezlerinin çalışanları (asgari sayıda olmak kaydıyla).

* Bitkisel (gül, çay, meyve, hububat, kesme çiçek vb.) ve hayvansal (süt, et, yumurta, balık vb.) ürünlerin üretimi, sulaması, iÅŸlenmesi, ilaçlaması, hasatı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar.

* KüçükbaÅŸ-büyükbaÅŸ hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler.

* 30 Nisan tarihinde gönderilen genelge kapsamında oluÅŸturulan Hayvan Besleme Grubu Üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar.

* Ä°kametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar.

* Zorunlu saÄŸlık randevusu olanlar (Kızılay’a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil).

*
 Yurt, pansiyon, ÅŸantiye vb. toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar.

* Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi nedeniyle iÅŸ yerlerinden ayrılmaları riskli olan çalışanlar (iÅŸ yeri hekimi vb.).

* Veteriner hekimler.
* Servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek ÅŸartı ile teknik servis çalışanları.

* Ä°ÅŸyerlerinin kapalı olduÄŸu saatlerde/günlerde sürekli olarak iÅŸyerlerini bekleyenler.

* Belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalışacak personel.

* Madencilik, inÅŸaat ve diÄŸer büyük yatırım projelerinde kullanılmakta olan patlayıcıların imalat ve lojistiÄŸinde çalışanlar.

* Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile ÅŸahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri ÅŸartı ile).

*
 Serbest muhasebeci mali müÅŸavirler, yeminli mali müÅŸavirler ve bu meslek mensupları ile beraber çalışanlar.

* Söz konusu tedbirlere iliÅŸkin valiler/kaymakamlar tarafından ilgili mevzuat uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve maÄŸduriyete neden olunmaması saÄŸlanacak.

* Alınan kararlara uymayan vatandaÅŸlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereÄŸince idari para cezası verilecek.

* Aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereÄŸince iÅŸlem yapılması, konusu suç teÅŸkil eden davranışlara iliÅŸkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli iÅŸlemler baÅŸlatılacak.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

THY, temmuz ayı dış hat uçuş takvimini belirledi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.