19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Hazır giyim sektörüne çağrı;

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk: "Türkiye genelindeki üye derneklerimizin başkanları ile yaptığımız telekonferans toplantısı ile çoğunluğun onayıyla üyelerimize Nisan sonuna kadar üretimi durdurma yönünde tavsiye kararı aldık"

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hüseyin Öztürk, saÄŸlık teÅŸkilatına tedarik saÄŸlayanlar dışında sosyal izolasyonun saÄŸlanması ve Kovid-19’un süratle kontrol altına alınması için hazır giyim üreticilerine Nisan ayı sonuna kadar üretimi durdurma önerisinde bulundu.

Öztürk yaptığı yazılı açıklamayla, Türkiye genelinde tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanında 30 sektörel derneÄŸi ve 9 bin 300 firmayı temsil eden MHGF olarak, Çin’den baÅŸlayarak dünyaya etkisi alan Kovid-19 salgını nedeniyle önemli bir tavsiye kararı aldıklarını kaydetti.

Öztürk, SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca’nın baÅŸkanlığını yaptığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun sosyal izolasyon uyarılarına ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “evde kal” çaÄŸrılarına destek verdiklerini belirterek, “Önümüzdeki birkaç hafta virüsün kontrol edilmesi açısından hayati önem taşıyor. Türkiye genelindeki üye derneklerimizin baÅŸkanları ile yaptığımız telekonferans toplantısı ile çoÄŸunluÄŸun onayıyla üyelerimize Nisan sonuna kadar üretimi durdurma yönünde tavsiye kararı aldık.” ifadelerini kullandı.

“Pazarlar normale döndüÄŸünde bizim de hazır olmamız önem taşıyor”

Öztürk, iç ve dış pazarda tedarikçiler ile zincir maÄŸazaların bu süreçte kapalı olduÄŸunu belirterek, sektörün en büyük pazarı olan Avrupa’da birçok ülkede Kovid-19 vaka sayısının zirve yaptığını ve bundan sonra düÅŸüÅŸ eÄŸilimine geçeceÄŸini beklediklerini kaydetti.

Öztürk, “Önümüzdeki süreçte bu pazarlar açılıp, normale döndüÄŸünde eÅŸ zamanlı olarak bizim de hazır olmamız büyük önem taşıyor. Bu da ancak sosyal izolasyonu saÄŸlayarak, virüsün yayılımını engellemekle mümkün.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Åžu anda bazı iÅŸletmeler tarafından uygulanan yarı zamanlı ve parça parça çalışmanın fayda-maliyet noktasında verimli olmadığını ifade eden Öztürk, ÅŸunları kaydetti:

“Maske, tulum, gaz bezi gibi ürünlerle saÄŸlık teÅŸkilatına destek veren ya da sözleÅŸme gereÄŸi yurt dışından aldıkları sipariÅŸleri yerine getirme zorunluluÄŸu olan atölye ve fabrikalarımız dışında tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanındaki üreticilerimize Nisan ayı sonuna kadar üretimlerini durdurma önerisinde bulunuyoruz. Bu konuda önderlik yaparak diÄŸer sektörler ve sivil toplum kuruluÅŸlarında da kabul görmesini diliyoruz.

Lütfen SaÄŸlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun ve CumhurbaÅŸkanımızın çaÄŸrısını dikkat alıp, toplumsal sorumluluk anlamında bu önerimize uyun. Sorumlulukla alacağımız bu kararla hem mesai arkadaÅŸlarımızın hayatını tehlikeye atmamış, hem de virüsün taşınarak yayılması konusunda zinciri kırmış oluruz. Kovid-19’un kontrol edilip, toplumsal yaÅŸamımızın ve ülke ekonomisinin hızla normale dönmesi açısından bu çok önemli.”

“Stratejik sektör ilan edilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz”

Öztürk, tekstil ve hazır giyimin bugünlerde de görüldüÄŸü gibi hayati önem taşıdığını ifade ederek, “Ülkemizin üretim, istihdam ve ihracatında öncü sektörüz. Türkiye’ye ihracat kültürünü getiren, kendi öz sermayesi ile hareket eden, en fazla dış ticaret fazlası veren bir yapıya sahibiz. Ayrıca kiÅŸi başı bin dolar yatırımla, 1 kiÅŸiye istihdam saÄŸlayan baÅŸka bir sektör yok.” bilgilerini verdi.

Hazır giyimde bir milyar dolar yatırımla bir milyon kiÅŸiye iÅŸ saÄŸlanabildiÄŸini hatırlatan Öztürk, özellikle göreceli az geliÅŸmiÅŸ, genç nüfusun ve iÅŸsizliÄŸin yoÄŸun olduÄŸu bölgeler için hazır giyim sektörünün büyük avantaj sunduÄŸunu kaydetti.

Öztürk, “Moda ve günlük kullanım dışında medikal tekstiller bugün olduÄŸu gibi saÄŸlığımız için ciddi rol üstlenirken, teknik tekstiller ile de günümüz ve geleceÄŸin dünyasına yönelik çözümler sunuyoruz. Bütün bunları ortaya koyduÄŸumuzda tekstil ve hazır giyimin stratejik sektör ilan edilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

“Küresel ve ulusal markalar üreticilere destek olmak zorundalar”

Hüseyin Öztürk, bu dönemde ulusal ve küresel maÄŸaza zincirlerinin tutumlarının çok önemli olduÄŸunu ifade ederek, ÅŸöyle devam etti:

“Hazır giyim yatay ve KOBÄ° ağırlıklı bir sektördür. Buradan ulusal ve küresel markalara çok önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Her koÅŸulda onlara üretim desteÄŸi veren bu iÅŸletmelerimizin nakit akışını zora sokacak davranışları, ileride çözemeyeceÄŸimiz sorunlarla karşı karşıya gelmemize neden olur. Bugünlerde ‘YaÅŸat ki, sen de yaÅŸa!’ anlayışıyla üreticilere destek olmak, ayakta tutmak zorundalar.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Üniversitelerden aşı hamlesi!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.