05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Hububat satış fiyatlarını açıklandı

TMO Genel Müdürü Güldal, "2 bin 250 TL'ye aldığımız ikinci grup ekmeklik buğday fiyatımızı hasat bitimiyle beraber 2 bin 450 TL'den, makarnalık buğday fiyatımızı da 2 bin 650 TL'den, arpa fiyatımızı da 1.950 TL'den satışa açmayı planlıyoruz." dedi.

 Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Hububat Tedarikçileri DerneÄŸi tarafından düzenlenen “2021 Yılı Hasadına DoÄŸru Türkiye ve Dünya’da Tahıl” konulu çevrim içi konferansta 2021 yılı için hasat sonu hububat satış fiyatlarını duyurdu.

Konferansın açılışında konuÅŸan Güldal, TMO’ya mutlaka bir miktar ürün arzı olacağını da belirterek, şöyle konuÅŸtu:

“2 bin 250 TL’ye aldığımız ikinci grup ekmeklik buÄŸday fiyatımızı hasat bitimiyle beraber 2 bin 450 TL’den, makarnalık buÄŸday fiyatımızı da 2 bin 650 TL’den, arpa satış fiyatımızı da 1.950 TL’den satışa açmayı planlıyoruz. Bu rakamları da uzun süreli olarak koruma eÄŸilimindeyiz. Elimizdeki stok yeterliliÄŸinin yıl sonuna kadar piyasa regülasyonu için kafi olduÄŸunu biliyoruz. Yeni hasat dönemine kadar da 2,5 milyon ton ÅŸimdiden ve 1,5 milyon ton da ocak ayından itibaren gelecek olan 4 milyon tonluk bir buÄŸday dış tedarik imkanımızın olabileceÄŸini öngörüyoruz. Hiç bir zaman gerekli olmadan dış tedarike girmiyoruz. Dış piyasalardaki fiyat oluÅŸumlarının ÅŸu anda olması gerekenden fazla olduÄŸunu görüyoruz. Hasadın yoÄŸunlaÅŸmasıyla beraber özellikle tedarik yaptığımız ülkelerdeki hasatla beraber bu fiyatların geriye geleceÄŸini tahmin ediyoruz. Bütün olumsuz ÅŸartları hesap ederek ülkemizdeki istikrarı korumak için çalışıyoruz.”

Salgının ilk baÅŸladığı dönemde de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özellikle hububat ve bakliyat piyasalarında herhangi bir arz güvenliÄŸi sıkıntısı olmaması için hızlı bir ÅŸekilde tedbirlerin alındığını hatırlatan Güldal, “Geçen sene sektörün de kullanıcıların da katılımıyla haziran dönemine kadar oldukça rahat ve dengeli bir süreç yaÅŸandı. Fakat salgın bitmedi ve devam ettiÄŸi için ülkemizde de dünyada da önemli geliÅŸmeler oldu.” diye konuÅŸtu.

Güldal, hububat alım fiyatlarının hasattan önce açıklandığını anımsatarak, “Geçen sene de üreticiyi memnun edecek ÅŸekilde alım fiyatları açıklanmıştı. ÖrneÄŸin, 1.650 TL’lik alım fiyatının açıklanması hasadın baÅŸlarında üreticide büyük memnuniyet getirmiÅŸti. Daha sonra özellikle ekonomik tedbirlerin alınmasıyla beraber kredi imkanlarının yaygınlaÅŸması, çiftçi borçlarının ertelenmesiyle hububat ticareti bir kısım üreticimizin satmama eÄŸiliminde olması, bir kısım yatırımcıların tarımsal emtiayı yatırım aracı olarak görmeleri, fiyatların yükseleceÄŸi beklentileri gibi nedenlerden TMO 2020’de beklediÄŸi kadar bir hububat satın alması gerçekleÅŸtiremedi. Fakat bu piyasanın dengeli ÅŸekilde sürdürülmesi esastır. TMO bu süreci yönetmede bir sıkıntı çekmemiÅŸtir.” dedi.

Güldal, söz konusu dönemde hem un fiyatlarının hem de buğday fiyatlarının istikrarlı bir çizgide ilerlediğini görmenin mümkün olduğunu söyledi.

“Her türlü tedbir masada”

TMO’nun kuraklık, salgın ya da mali sıkıntılar olsa da süreci yakından takip ettiÄŸini belirten Güldal, “2020’de olduÄŸu gibi 2021’de de olaÄŸanüstü ÅŸartlar dikkate alınarak her türlü tedbiri almaya hazırlık yapıyor ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her türlü iç ve dış ticaret tedbiri de masadadır.” ifadelerini kullandı.

Dinamik bir piyasa takibi yaptıklarına deÄŸinen Güldal, “Bazı teamüllerimizi kuraklık ve salgının getirmiÅŸ olduÄŸu ÅŸartları dikkate alarak göz ardı edebiliriz. ÖrneÄŸin, hasat döneminde ithalat yapmama gibi bir temayülümüz vardı. Bu dönemde ihtiyaç olursa üreticimizin emeÄŸine sıkıntı gelmeyecek ÅŸekilde piyasa beklentilerine cevap olarak bunu yapmayı da hesaplıyoruz. Yeni hasat dönemiyle yeni beklentiler ve yeni fiyatlamalar söz konusu oldu.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Güldal, Bakanlık ve TMO olarak kuraklığın sahadaki etkilerini deÄŸerlendirdiklerini belirterek, “İç Anadolu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinde bitki zayıflığı konusunda bir gerileme söz konusu. Bunun yüzde 15 civarlarında olabileceÄŸini öngörüyoruz. Fakat Türkiye’de bir kıtlık varmış gibi bunu lanse etmek kabul edilebilir deÄŸil. DoÄŸru tespitler yapmak durumundayız, hububattan etkilendik ama bir kıtlık görmedik. TMO’nun çok güçlü bir stok takviyesi yetkisinin olduÄŸunu da belirtmekte yarar var.” dedi.

Piyasalardaki spekülatif hareketlere göz yummayacaklarını aktaran Güldal, devletin ilgili kurumlarıyla birlikte piyasayı yakından takip ettiğini aktardı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bir orman yangını daha

HIZLI YORUM YAP