26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ä°hracat hedefi 190 milyar dolar

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay: "Türkiye geçen yıl 180,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi"

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Türkiye geçen yıl 180,5 milyar dolar ihracat yaptı. Bu yılki ihracat hedefimiz 190 milyar dolar.” dedi.

Ä°stanbul Kongre Merkezi’nde 16 – 18 Ocak 2020’de düzenlenen 2. Leshow Ä°stanbul Deri & Moda Fuarı’nda konuÅŸan Turagay, Türkiye’de böyle fuarların sayısının artırılması gerektiÄŸini söyledi.

Turagay, “Baktığımız zaman 130-135 katılımcı firma var. Aralarında 15 tasarımcı var. 85-90 tane Türk firması 35 civarında yabancı firma katılıyor. Bir yandan da uluslararası ölçekte bir fuar olma yolunda hızla ilerleyen bir fuar.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin geçen yıl 180,5 milyar dolar ihracat yaptığını, bu yılki ihracat hedefinin 190 milyar dolar olduÄŸunun altını çizen Turagay, dünyadaki en büyük ihracatçı 50 ülkenin ihracatının yüzde 2,6 azaldığını,Türkiye’nin ise  ihracatını yüzde 2,04 artırmayı baÅŸardığını belirtti.

200’den fazla ticaret heyeti düzenlediklerini kaydeden Turagay, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Birçok ülkeye gittik. Alım heyetleri düzenledik. Devletimiz her türlü desteÄŸi verme konusunda elinden gelen her ÅŸeyi yaptı. Bugün TÄ°M ve ihracatçı birlikleri ile o kadar koordineli çalışıyoruz ki hepimiz masanın etrafına oturduÄŸumuz bir tüccar gibi hareket ediyoruz. Türkiye potansiyeli çok yüksek bir ülke. Biraz pazar çeÅŸitlendirilmesine gitmemiz lazım. Deri ve Deri Mamulleri ihracatımız 1,7 milyar dolar ama özellikle deri ve kürkte Rusya’ya olan ihracattaki azalma bir anda ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Demek ki pazarımızı çeÅŸitlendirmemiz lazım. Dinamik iÅŸ adamları ve ihracatçılarımızı gördüÄŸümüz zaman böyle güzel uluslararası fuarların Türkiye’de düzenlendiÄŸi zaman gurur duyuyoruz.”

“Küresel ticaretin büyüme beklentisi yüzde 2’den 1’e geriledi”

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Ä°smail Gülle ise 2019 yılının küresel ticaret açısından zor bir yıl olduÄŸunu, gerek ticaret savaÅŸları, gerekse Brexit ve bölgesel çatışmaların tüm dünyada hem gerginlik hem de korumacılık yarışını beraberinde getirdiÄŸini söyledi.

Gülle, ÅŸunları kaydetti:

“KoÅŸullar zorlaÅŸtı. Küresel ticarette öncelikli kimi ülkelerin birbirlerine uyguladığı tarife ve tarife dışı engeller, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına raÄŸmen arttı. Küresel ticaretin büyüme beklentisi yüzde 2’lerden yüzde 1’lere kadar geriledi. Her ÅŸeye raÄŸmen Türkiye, korumacılık akımına dahil olmadan, kazan kazan prensibini sürdürerek, ihracata yatırımını sürdürdü, daha çok fuar, daha çok ihracatçı ve daha nitelikli ihracat için tüm koÅŸullarını seferber etti. 2019 yılı sonunda elde ettiÄŸimiz baÅŸarı ise göÄŸsümüzü kabarttı. 2019 yılında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz 180,5 milyar dolarlık ihracat, Cumhuriyet tarihi rekorumuzu daha üst bir çıtaya taşıdı. Evet, 2019 yılında gerginlikler ve çatışmalarla, korumacılık ve büyüme endiÅŸeleri ile geride bıraktık.

2020’de ise, en azından kademeli olarak bu gerginliklerin azalacağını öngörüyoruz. ABD – Çin eksenindeki ticaret savaÅŸlarında, dün imzalanan birinci faz anlaÅŸması, bu süreçte umut verici bir geliÅŸme. Dolayısıyla TÄ°M ve ihracatçı birliklerimiz olarak bu süreci iyi deÄŸerlendirmek, 2019 yılındaki baÅŸarımızı daha da ileriye götürmek durumundayız. Bu doÄŸrultuda; Türkiye’nin 90 bini aÅŸan ihracatçısının çatı kurumu olan Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi olarak, ihracatçılarımızın mobilitesinin artması, pazar eriÅŸiminin ve B2B görüÅŸmelerinin kolaylaÅŸması adına, detaylı bir ajanda hazırladık. Tabii ki geçen yıla ait risklerin sıcaklığını belli oranda hissetmeye devam edeceÄŸiz. Ancak bu yıla daha hazırlıklı baÅŸlamak, bu risklerin etkisini en yoÄŸun gösterdiÄŸi 2019’da yakaladığımız baÅŸarıyı, çok daha ileri taşımamız için saÄŸlam bir zemin oluÅŸturacak.”

Gülle, Le Show Fuarı’nın Türkiye’deki baÅŸarısının iki ana sebebi olduÄŸunu belirterek, “Birincisi etrafınıza baktığında net bir ÅŸekilde gördüÄŸünüz fuarcılık ve organizasyon tecrübesi, ikincisi ise, hem üretimde hem de ihracatta; tasarımıyla, kalitesiyle ve marka deÄŸeriyle öne çıkan, Türk deri sektörünün baÅŸarısı.” dedi.

2019 yılında mücevher, savunma ve havacılık ve hazır giyim sektörlerinden sonra, en fazla katma deÄŸere sahip olan sektörün, 10,3 dolar birim deÄŸeri ile deri ve deri mamulleri sektörü olduÄŸunu belirten Gülle, 216 ülke ve bölgeye ihracat yapan deri sektörünün, Ukrayna’ya olan ihracatını yüzde 58, Sudan’a ihracatını yüzde 51, Suudi Arabistan’a ihracatını yüzde 41, Fas’a yüzde 73, Polonya’da ve Ä°spanya’da ise yüzde 37 artırarak önemli bir baÅŸarı gösterdiÄŸinin altını çizdi.

Gülle, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Sektörümüzün en büyük ortağı ve LeShow’a 22 yıldır ev sahipliÄŸi yapan Rusya’ya ihracatımız 183 milyon dolar olarak gerçekleÅŸti. Net anlaşılan bir ÅŸey var ki, deri sektörümüz, tasarımın kilit unsurlarını gerçekten çok baÅŸarılı bir ÅŸekilde sentezlemiÅŸ durumda. Ekonomimizin en önemli sacayaklarından olan ihracat,  2018 ve 2019’da büyüme rakamlarına ve verdiÄŸimiz rekor cari fazlaya katkısıyla, Türkiye ekonomisindeki vazgeçilmez pozisyonunu iyice perçinlemiÅŸ oldu. Ancak asıl hedefimiz olan dış ticaret fazlası veren Türkiye için, küresel ölçekte markalar oluÅŸturmamız gerekiyor. MarkalaÅŸmaya verdiÄŸimiz önemin ve ağırlığın, daha da artırılması, deri sektörümüz baÅŸta olmak üzere her sektörde destan yazan pazarlama hikayeleri oluÅŸturulması, bugün LeShow’da olduÄŸu gibi, her platformda tüketicilerle sürdürülebilir baÄŸlar kurulması gerekiyor.” 

Ä°stanbul Deri ve Deri Mamulleri Ä°hracatçıları BirliÄŸi (Ä°DMÄ°B) BaÅŸkanı Mustafa Åženocak, Deri ve Deri mamüller Sektörü olarak geçtiÄŸimiz yılı 1,7 milyar dolar ihracatla tamamladıklarını belirtti.

Åženocak, “Fuar marka fuarlarımızdan biri. Sektörümüze katkı saÄŸlayacak. Sektör olarak ihracat gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz ilk 5 ülke sırasıyla Rusya, Fransa, ABD, Almanya ve Ä°talya. ABD ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. GeçtiÄŸimiz yıla göre ABD’ye ihracatta yüzde 12’lik bir artış yakaladık.” açıklamasında bulundu.

Kore’nin önümüzdeki yıllarda ilk beÅŸin içerisine gireceÄŸinin altını çizen Åženocak, önemli olanın katma deÄŸerli ürün ihracatı gerçekleÅŸtirmek olduÄŸunu, Türkiye’de katma deÄŸerli ihracatta sektör olarak 4. sırada yer aldıklarını belirterek, “Türkiye ortalamasının kilogram başı ihracat birim fiyatında 10 katıyız. Deri ve konfeksiyon sektöründe ise 100 katıyız.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Savunma sanayisi Manisa’da buluÅŸtu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.