26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İki yeni yerli patates çeşidinin hasadı yapıldı

Niğde'de, "Onaran 2015" ve "Nam" isimleri verilerek yerli tohumlarla deneme ekimi yapılan patates çeşitlerinin hasadı gerçekleştirildi.
Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak:
"Geliştirdiğimiz iki yerli patatesin yüksek verimli, kaliteli ve diğer çeşitlere göre hastalıklara daha fazla dayanıklı olduğunu gördük"
Çiftçi Onur Çavdar:
"Dekar başına 7-7,5 ton gibi bir verim aldık. İthal tohumlardan aldığımız verim 3,5-4 tonu geçmiyordu"

NiÄŸde’de, Patates AraÅŸtırma Enstitüsünce geliÅŸtiren “Onaran 2015” ve “Nam” isimleri verilen yerli patates çeÅŸitlerinin deneme ekimlerinin hasadı yapıldı.

Çiftlik ilçesi Åžeyhler köyünde gerçekleÅŸtirilen hasatta gazetecilere açıklama yapan NiÄŸde Patates AraÅŸtırma Enstitü Müdürü UÄŸur Pırlak, 2005 yılından itibaren baÅŸlatılan ıslah çalışmalarında 10 yerli ve milli patates çeÅŸidini ülke tarımına kazandırdıklarını belirtti. 

Üretimi yapılan çeÅŸitlerin pazara çıktığını aktaran Pırlak, yerli ve milli tohumdan elde edilen ürünlerin çiftçinin yüzünü güldürdüÄŸünü ifade etti. 

Bu kapsamda iki yeni üretim daha yaptıklarını ve deneme ekimi sonrası hasadın gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirten Pırlak, “ÇeÅŸitlerimizin geniÅŸ alanlarda performanslarını görmek için demonstrasyon dikimlerini gerçekleÅŸtiriyoruz. Çiftlik ilçemizde “Onaran 2015” ve “Nam” çeÅŸitlerimizin performanslarını gözlemledik. Åžu an itibarıyla çeÅŸitlerimizin oldukça yüksek verimli, kaliteli ve diÄŸer çeÅŸitlere göre hastalıklara daha fazla dayanıklı olduÄŸunu gördük. Üreticimiz oldukça memnun olduÄŸunu dile getirdi.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Pırlak, enstitüde hastalıklara dayanıklı çeÅŸitler üzerinde de çalışmalar yapıldığına deÄŸinerek, geliÅŸtirilen 2 çeÅŸidin tescillendikten sonra üreticilerin hizmetine sunulacağını aktardı. 

Pırlak, “Yerli ve milli çeÅŸitlerimizden, Åžeyhler köyünde ekimde dekara yaklaşık 7,5 ton verim alındı. Çiftçimiz, ilk defa bu kadar yüksek verim aldığını ifade etti. ÇeÅŸitlerimizin hepsinin bölgemizde adaptasyon kabiliyetleri çok yüksek olduÄŸu için yüksek miktarda verim alınıyor.” diye konuÅŸtu.

“Ä°thalinden alamadığımız verimi yerli tohumdan aldık”

Yaklaşık 35 dekar alanda patates üretimi yapan Onur Çavdar da ithal tohumlardan alamadıkları verimi yerli çeÅŸitlerle aldıklarını vurguladı. 

Çavdar, ÅŸunları kaydetti:

“Sadece taban gübresi kullanarak dekara 7-7,5 ton gibi bir verim aldık. Üstten hiçbir ÅŸekilde gübre kullanmadık. Yurt dışından gelen tohumlara üst gübresi de kullanıyoruz ama bu kadar verim olmuyor. Yurt dışından gelen tohumlarda hastalıklar da meydana geliyor. Mildiyo hastalığının çok ÅŸiddetli olduÄŸu bir yıldı. Aşırı mildiyo olduÄŸu halde böyle verim aldık. Verimimiz çok yüksek. Dekar başına 7-7,5 ton gibi bir verim aldık. Ä°thal tohumlardan aldığımız verim 3,5-4 tonu geçmiyordu.” 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Oktay: Bir terör örgütüyle görüşemez veya pazarlık edemezsiniz

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.