26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ä°KMÄ°B 2019’u 20,6 milyar dolar ihracatla kapattı

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister:
"Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 11,44'lük bir pay alarak, Türkiye'de ciddi bir katma değer sağladık"
"2023 hedefimiz sektörümüzün ihracatını 30 milyar dolara çıkarmak."

Ä°stanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ä°hracatçıları BirliÄŸi (Ä°KMÄ°B) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Adil Pelister, kimya sektörü olarak 2019 yılında 20,6 milyar dolar ihracat yaptıklarını söyledi.

Ä°KMÄ°B’in düzenlediÄŸi basın toplantısına Ä°KMÄ°B Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Adil Pelister, Ä°stanbul Maden ve Metaller Ä°hracatçı Birlikleri (Ä°MMÄ°B) Genel Sekreteri S. ArmaÄŸan Vurdu ve Ä°MMÄ°B Genel Sekreter Yardımcısı CoÅŸkun KırlıoÄŸlu katıldı.

Basın toplantısında konuÅŸan Pelister, “Kimya sektörü ihracatımız 2019 yılında tarihi rekor kırdı. Kimya sektörü olarak 2019 yılında 20,6 milyar dolar ihracat yaptık.” deÄŸerlendirmesinde bulunurken 2019 yılında 3 milyar doların üzerinde ihracat yapan sektörler arasında yüzde 18,54’lük büyüme ile Türkiye’nin ihracatta en hızlı büyüyen sektörü olduklarını hatırlattı.

Pelister, sektörlerinin 2019 yılı miktar bazında ihracatı ise yüzde 35,83 artışla 26 milyon 539 bin ton olarak gerçekleÅŸtiÄŸini kaydetti

Pelister, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“2019 yılı ekim ayında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz 1,94 milyar dolarlık ihracatla ise aylık bazdaki ihracat rekorumuzu kırdık. 2019 yılı boyunca, her ay üst üste Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olarak, kalıcı ikincilik hedefimizi de gerçekleÅŸtirdik. Kimya sektörü olarak, Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 11,44’lük bir pay alarak, Türkiye’de ciddi bir katma deÄŸer saÄŸladık. 2020 yılında da öncelikle Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleÅŸtiren ikinci sektörü konumumuzu koruyarak, Türkiye’nin ihracatına ve büyümesine yaptığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte alt sektörlerimize yönelik çıkaracağımız yol haritaları doÄŸrultusunda faaliyetlerimizi daha geniÅŸ kapsamlı gerçekleÅŸtirmeyi planlıyoruz.

“Kimya sektörü, her geçen yıl öneminin daha da artırıyor ve büyüme potansiyeli yüksek, stratejik bir sektör.” diyen Pelister ÅŸunlara dikkati çekti: 

“Kimya sektörü, 2019 yılında açıklanan Ä°hracat Ana Planı’nda, 11. Kalkınma Planı’nda ve Yeni Ekonomi Planı’nda öncelikli 5 hedef sektör arasında yer alıyor. Biz de Ä°KMÄ°B olarak plastikten, boyaya, kozmetikten ilaca, kauçuktan, organik ve anorganik kimyasallara kadar 16 alt sektörümüzle birlikte Türk kimya sektörünü dünyanın dört bir yanında baÅŸarıyla temsil ediyoruz.

Bu kapsamda, 2019 yılı boyunca yaklaşık 500 ihracatçı firmamızın katıldığı 14 milli katılım fuar organizasyonu, 11 yurt dışı fuar ziyareti, 4 info stand organizasyonu, 5 sektörel ticaret heyeti, 12 alım heyeti, 4 Türkiye Tanıtım Grubu projesi, 3 seminer, devam eden 7 Uluslararası RekabetçiliÄŸi GeliÅŸtirme Projeleri (URGE) kapsamında 3 URGE heyeti ve 3 URGE eÄŸitimi ve farklı sektörlere iliÅŸkin 6 çalıştay gerçekleÅŸtirdik. Bununla birlikte, 8. Ar-Ge Proje pazarı etkinliÄŸimizi, Ä°KMÄ°B Ä°hracatın Yıldızları Ödül Töreni’mizin dördüncüsünü ve endüstriyel tasarım yarışmasını gerçekleÅŸtirdik.”

“719 üye firmamızın yeÅŸil pasaport baÅŸvuru iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirdik”

Pelister, farklı alanlardaki STK’lar ile çok sayıda iÅŸ birliÄŸi yaptıklarını kaydederek, 2020 yılında ise kimya alt sektörlerinin ihracatını artıracak yeni aksiyonlar alacaklarını belirtti.

Üyelerinin ihracatına katkıda bulunmak amacıyla ihracatçılarının bir dizi sorunlar yaÅŸadığı yurt dışı numune gönderimleri için Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi ve UPS ile önemli bir iÅŸ birliÄŸine imza attıklarını kaydeden Pelister, “Bununla birlikte Ä°KMÄ°B Yönetim Kurulu olarak göreve geldiÄŸimiz günden beri, vaatlerimizden biri olan yeÅŸil pasaport alma limitlerinin düÅŸürülmesi ve kullanım süresinin 2 yıldan 4 yıla çıkarılması konusunda özel bir çaba içerisinde, hükümetimiz nezdinde giriÅŸimlerde bulunduk.” diye konuÅŸtu.

Pelister, “YeÅŸil pasaport alabilmek için ihracatçıların gerçekleÅŸtirmesi gereken 1 milyon dolarlık limit 500 bin dolara indirildi. YeÅŸil pasaport kullanım süreleri 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Böylece ihracatçılarımızın önündeki engellerden biri daha kalkmış oldu. 2019 yılında yeÅŸil pasaport alma koÅŸullarını saÄŸlayan 719 üye firmamızın baÅŸvuru iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirdik. 2020 yılında bu rakamı iki katına çıkarmak için çabalayacağız.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bu yıl önem verdikleri konuların başında, kimya algısının deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸine dikkati çeken Pelister ÅŸöyle devam etti: 

“Sektörümüzün ithalatı TÜÄ°K verilerine göre, 2019 yılı 11 aylık dönemde yaklaşık 68,57 milyar dolar olmakla birlikte bunun yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmı ısınma ve enerji için kullanılıyor. Geri kalan kısmı da diÄŸer sektörlere yarı mamul veya hammadde olarak veriliyor. Dolayısıyla kimya sektörümüzün bu yanlış algısını deÄŸiÅŸtirmemiz gerekiyor. Bir diÄŸer önemli konumuz, döngüsel ekonomide önemli bir rolü olan geri dönüÅŸüm ve atık konusu. Geri dönüÅŸümün hem çevreye olumlu bir etkisi olacağına hem de dışa bağımlılığı azaltmaya faydası olacağına inanıyoruz. Kimya sektörümüzün ülkemize saÄŸladığı katma deÄŸerin artarak devamını saÄŸlamak, kimyanın stratejik önemini doÄŸru bir ÅŸekilde anlatmak ve Türk kimya sektörünün dünya ticaretinden aldığı payı yükseltmek için çalışmalarımıza devam edeceÄŸiz.”

“6 petrokimya tesisine ihtiyacımız var”

2020 yılında 22 milyar doların üstünde kimya sektörü ihracatı gerçekleÅŸtirmeyi hedeflediklerini kaydeden Pelister, Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında, 226,6 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde ise sektörümüzün ihracatını 30 milyar dolara çıkarmayı ve yüzde 13’lük bir pay almayı hedeflediklerini belirtti.

Pelister, “2018 yılında açılan, petrokimya alanında faaliyet gösteren Star Rafineri tesisinin kimya ihracatı bakımından sektörümüze önemli bir katkısı oldu. Sektörümüze yönelik yapılan yatırımların faaliyete geçmesiyle kimya ihracatımız da olumlu etkileniyor. 6 tane petrokimya alanında faaliyet gösteren tesise ihtiyacımız var.” açıklamasında bulundu.

Petrokimya ve ilaç alanında yatırımların baÅŸlamasını beklediklerini dile getiren Pelister, “Bununla birlikte, Avrupa BirliÄŸi ile Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasının güncellenmesi konusunda yapılan çalışmaların en kısa zamanda sonuca ulaÅŸması ihracatçılarımız açısından büyük önem taşıyor. Kimya ihracatçıları olarak ülkemizin kalkınmasına ve büyümesine katkı saÄŸlamaya devam edeceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türk otomotiv sektörü ‘milyar dolarlık ihracat’ pazarını 10’a çıkardı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.