05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi.
Raporda, ekonomik beklentilerin nisan ayından bu yana ülkeler arasında daha da farklılaştığı belirtildi.
Kovid-19 aşısına erişimin küresel toparlanmayı iki bloğa ayırdığına işaret edilen raporda, salgın devam ettiği sürece vaka sayısının çok düşük olduğu ülkelerde bile toparlanmanın garanti edilemediği aktarıldı.
Tahminler gelişmiş ülkeler için yukarı, gelişmekte olan ülkeler için aşağı yönlü revize edildi
Raporda, küresel ekonominin 2021’de yüzde 6 büyümesinin beklendiÄŸi, 2022 yılı büyüme tahminin ise yüzde 4,4’ten yüzde 4,9’a yükseltildiÄŸi kaydedildi.
Bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahmininde değişikliğe gidilmeyen raporda, buna karşın, gelişmekte olan ülkelere yönelik bu yıla ilişkin beklentilerin aşağı yönlü, gelişmiş ekonomiler için ise yukarı yönlü revize edildiği ifade edildi.
Raporda, söz konusu revizyonların salgına iliÅŸkin geliÅŸmeleri ve politika desteÄŸindeki deÄŸiÅŸiklikleri yansıttığına iÅŸaret edilerek, geliÅŸmiÅŸ ekonomilere yönelik 2021 yılı büyüme beklentisinin yüzde 5,1’den yüzde 5,6’ya çıkarıldığı, geliÅŸmekte olan ekonomiler için büyüme tahminin ise yüzde 6,7’den yüzde 6,3’e çekildiÄŸi kaydedildi.
Enflasyonun 2022’de çoÄŸu ülkede salgın öncesi seviyelerine dönmesi bekleniyor
Son fiyat baskılarının çoÄŸunlukla salgınla ilgili olaÄŸan dışı geliÅŸmeleri ve geçici arz-talep uyumsuzluklarını yansıttığı belirtilen raporda, yüksek belirsizliÄŸin devam etmesine raÄŸmen enflasyonun 2022’de çoÄŸu ülkede salgın öncesi seviyelerine dönmesinin beklendiÄŸi ifade edildi.
Raporda, bazı geliÅŸmekte olan ekonomilerde kısmen yüksek gıda fiyatlarına baÄŸlı olarak enflasyon artışı beklendiÄŸine dikkat çekilerek, “Merkez bankaları genellikle geçici enflasyon baskılarına bakmalı ve temel fiyat dinamikleri netleÅŸene kadar sıkılaÅŸtırmadan kaçınmalıdır.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
Enflasyon beklentilerinin ÅŸekillenmesi ve finansal koÅŸulların erken sıkılaÅŸmaya karşı korunmasında merkez bankalarının para politikası görünümüne iliÅŸkin net iletiÅŸiminin anahtar olacağı vurgulanan raporda, “Ancak geçici baskıların daha kalıcı hale gelme riski var ve merkez bankalarının önleyici tedbirler alması gerekebilir.” ifadesine yer verildi.
Raporda, ABD’deki büyük mali desteÄŸin ve diÄŸer geliÅŸmiÅŸ ekonomilerdeki yeni tedbirlerin devam eden etkisinin ayrışmayı daha da körüklediÄŸi belirtilerek, birçok geliÅŸmekte olan ekonominin ise mali tamponları yeniden inÅŸa etmek istediÄŸi, Brezilya, Macaristan, Meksika, Rusya ve Türkiye de dahil olmak üzere bazılarının yukarı yönlü fiyat baskılarını gidermek için para politikasını normalleÅŸtirmeye baÅŸladığı aktarıldı.
ABD’nin 2021 yılı büyüme beklentisi yüzde 7’ye çıkarıldı
IMF raporunda, bazı ülkelere yönelik yeni büyüme tahminleri de paylaşıldı. Buna göre, ABD ekonomisinin 2021 yılına iliÅŸkin büyüme beklentisi yüzde 6,4’den yüzde 7’ye yükseltildi. Ãœlke ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini ise yüzde 3,5’ten yüzde 4,9’a çıkarıldı.
Avro Bölgesi ekonomisinin ise bu yıla iliÅŸkin büyüme tahmini yüzde 4,4’ten yüzde 4,6’ya yükseltilirken, 2022 yılı tahmini yüzde 3,8’den yüzde 4,3’e revize edildi.
Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Almanya’nın 2021 yılı büyüme tahmini yüzde 3,6’da ve Fransa’nın yüzde 5,8’de sabit tutulurken, Ä°talya ekonomisinin bu yıla iliÅŸkin büyüme tahmini yüzde 4,2’den yüzde 4,9’a çıkarıldı. Ä°spanya ekonomisinin 2021 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 6,4’ten yüzde 6,2’ye çekildi.
Almanya ekonomisinin 2022’de yüzde 4,1, Fransa ve Ä°talya’nın yüzde 4,2 ve Ä°spanya’nın yüzde 5,8 büyüyeceÄŸi öngörüldü.
Ä°ngiltere için 2021 yılı büyüme tahmini ise yüzde 5,3’den yüzde 7’ye çıkarılırken, 2022 yılı tahmini yüzde 5,1’den yüzde 4,8’e düşürüldü.
Çin’in bu yıla iliÅŸkin büyüme tahmini yüzde 8,1’e düşürüldü
Yükselen piyasalar ve geliÅŸmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer verilen rapora göre, Kovid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin’de bu yıla iliÅŸkin ekonomik büyüme beklentisi yüzde 8,4’den yüzde 8,1’e çekildi. Çin ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini ise yüzde 5,6’dan yüzde 5,7’ye revize edildi.
Hindistan ekonomisinin bu yıla dair büyüme beklentisi yüzde 12,5’ten yüzde 9,5’e düşürülürken, gelecek yıla iliÅŸkin büyüme tahmini yüzde 6,9’dan yüzde 8,5’e çıkarıldı.
Rusya ekonomisine yönelik büyüme tahmini ise bu yıl için yüzde 3,8’den 4,4’e çıkarılırken, 2022 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,8’den yüzde 3,1’e düşürüldü.
AA
Depoda çıkan yangına müdahale ediliyor
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Türk iÅŸ insanı Miami’de tutuklandı
ABD başkanını seçiyor
2025 LGS tarihi belli oldu
“Hazır giyim, inÅŸaat, mobilya, makine ve otomotiv zorda”
Green Card başvurusu için son gün
Tıp fakültesi kadavra ithal edecek
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Türk iÅŸ insanı Miami’de tutuklandı
ABD başkanını seçiyor
2025 LGS tarihi belli oldu
“Hazır giyim, inÅŸaat, mobilya, makine ve otomotiv zorda”
Green Card başvurusu için son gün
Tıp fakültesi kadavra ithal edecek