26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

IMF küresel büyüme tahminini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), Nisan ayında bu yıl için yüzde 3 olarak açıkladığı küresel ekonomide küçülme tahminini, Kovid-19 salgının ekonomide oluşturduğu etkinin beklenenden daha olumsuz olduğu gerekçesiyle 4,9'a yükselltti.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu “Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma” baÅŸlığıyla güncelledi.

Raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,9 küçüleceÄŸi tahmin edildi. IMF, nisan ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel ekonominin yüzde 3 daralacağını öngörmüÅŸtü. 

Kovid-19 salgınının bu yılın ilk yarısında ekonomik faaliyet üzerinde beklenenden daha olumsuz bir etkisi olduÄŸuna iÅŸaret edilen raporda, toparlanmanın daha önce tahmin edilenden daha kademeli olacağının öngörüldüÄŸü bildirildi. 

Raporda, küresel ekonominin 2021’de ise yüzde 5,4 büyüyeceÄŸi tahmin edildi. Gelecek yıla iliÅŸkin büyüme tahmini daha önce yüzde 5,8 olarak açıklanmıştı. 

Belirsizlik normalden daha yüksek 

Salgının olumsuz etkilerinin özellikle düÅŸük gelirli hane halkları üzerinde daha ağır hissedildiÄŸi belirilen raporda, 1990’lardan bu yana dünyada aşırı yoksulluÄŸun azaltılmasında kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye attığı ifade edildi. 

Raporda, belirsizliÄŸin normalden daha yüksek olduÄŸuna dikkat çekilerek, tüm ülkelerin saÄŸlık sistemleri için yeterli kaynağı saÄŸlaması gerektiÄŸinin altı çizildi. 

Salgına karşı tecrit önlemlerinin gerektiÄŸi durumlarda ekonomi politikalarının hane halklarının gelir kayıplarını hafifletmeye devam etmesi ve ÅŸirketlere destek saÄŸlaması gerektiÄŸinin vurgulandığı raporda, ekonomiler normalleÅŸmeye baÅŸladığında ise desteklerin kademeli olarak kaldırılması gerektiÄŸi aktarıldı.

Politika yapıcıların salgının ötesinde nihai toparlanmayı tehlikeye sokan ticaret ve teknoloji gerilimlerini çözmek için iÅŸ birliÄŸi yapması gerektiÄŸi belirtilen raporda, uluslararası toplumun temel malzeme ve koruyucu ekipmanların küresel stoklarını oluÅŸturarak, araÅŸtırmaları finanse ederek ve halk saÄŸlığı sistemlerini destekleyerek bu felaketin tekrarlanmasının önüne geçmesi gerektiÄŸi ifade edildi. 

Avro Bölgesi ekonomisi için yüzde 10,2’lik küçülme beklentisi 

IMF’nin raporunda bazı ülkelere yönelik yeni büyüme tahminleri de paylaşıldı. Buna göre, daha önce yüzde 5,9 küçülmesi beklenen ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 8 daralacağı öngörüldü. Ülke ekonomisine iliÅŸkin 2021’e ait büyüme beklentisi ise yüzde 4,7’den yüzde 4,5’e düÅŸürüldü. 

Avro Bölgesi ekonomisinin de bu yıl yüzde 10,2 küçüleceÄŸi tahmin edilirken, 2021’de yüzde 6 büyüyeceÄŸi öngörüldü. Bölge ekonomisinin daha önce bu yıl yüzde 7,5 daralacağı, gelecek yıl ise 4,7 büyüyeceÄŸi tahmin edilmiÅŸti. 

Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Almanya’nın büyüme tahmini bu yıl için yüzde eksi 7’den yüzde eksi 7,8’e düÅŸürülürken, 2021 için yüzde 5,2’den yüzde 5,4’e yükseltildi. Avrupa’da Kovid-19 salgınından en çok etkilen ülkelerden Ä°talya’nın ise bu yıla iliÅŸkin ekonomik büyüme tahmini yüzde eksi 9,1’den yüzde eksi 12,8’e çekilirken, 2021’de yüzde 4,8’den yüzde 6,3’e çıkarıldı.

Fransa ekonomisine yönelik büyüme tahmini de bu yıl için yüzde eksi 7,2’den yüzde eksi 12,5’e düÅŸürülürken, gelecek yıla iliÅŸkin büyüme tahmini yüzde 4,5’ten yüzde 7,3’e yükseltildi. Ä°spanya’nın bu yıla iliÅŸkin ekonomik büyüme tahmini yüzde eksi 8’den yüzde eksi 12,8’e çekildi ve gelecek yıla iliÅŸkin büyüme tahmini yüzde 4,3’ten yüzde 6,3’e çıkarıldı. 

Ä°ngiltere için 2020 büyüme tahmini ise yüzde 6,5’ten yüzde eksi 10,2’ye düÅŸürülürken, 2021 beklentisi yüzde 4’ten yüzde 6,3’e yükseltildi. Japonya’nın büyüme tahminleri ise yüzde bu yıl için yüzde eksi 5,2’den yüzde eksi 5,8’e ve gelecek yıl için yüzde 3’ten 2,4’e revize edildi.

Söz konusu revizyonlarla, geliÅŸmiÅŸ ülkeler grubuna yönelik büyüme beklentisi 2020 için yüzde eksi 6,1’den yüzde eksi 8’e indirilirken, 2021 için yüzde 4,5’ten yüzde 4,8’e çıkarıldı.

GeliÅŸmekte olan ekonomiler için yüzde 3’lük küçülme öngörüldü 

Yükselen piyasalar ve geliÅŸmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer verilen rapora göre, Kovid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin’de bu yıla iliÅŸkin ekonomik büyüme beklentisi, yüzde 1,2’den yüzde 1’e düÅŸürüldü. Çin ekonomisinin gelecek yıla iliÅŸkin büyüme beklentisi ise yüzde 9,2’den yüzde 8,2’ye çekildi. 

Hindistan ekonomisinin bu yıla dair büyüme beklentisi yüzde 1,9’dan yüzde eksi 4,5’e revize edilirken, gelecek yıla iliÅŸkin büyüme tahmini yüzde 7,4’ten yüzde 6’ya düÅŸürüldü. 

Rusya ekonomisine yönelik büyüme tahmini de bu yıl için yüzde eksi 5,5’ten yüzde eksi 6,6’ya çekilirken, gelecek yıla ait büyüme beklentisi yüzde 3,5’ten yüzde 4,1’e yükseltildi. 

Bu yılki büyüme beklentisi yüzde eksi 5,3’ten yüzde eksi 9,1’e revize edilen Brezilya ekonomisinin gelecek yıla iliÅŸkin büyüme tahmini ise yüzde 2,9’dan yüzde 3,6’ya çıkarıldı. 

Bu revizyonlarla, yükselen piyasalar ve geliÅŸmekte olan ülke ekonomilerine yönelik büyüme beklentisi, 2020 için yüzde eksi 1’den yüzde eksi 3’e çekildi ve 2021 için yüzde 6,6’dan yüzde 5,9’a düÅŸürüldü. 

Türkiye’ye iliÅŸkin tahminlerde deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralacağı, 2021’de yüzde 5 büyüyeceÄŸi öngörüldü.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Benzinde indirim

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.