24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

IMF: Türkiye 2020’de yüzde 5 küçülecek, 2021’de…

Uluslararası Para Fonu, Türkiye'nin yüzde 3 olan büyüme beklentisini yüzde 5 daralma olarak revize etti. IMF, koronavirüs salgınının olumsuz etkileri nedeniyle ocak ayında yüzde 3,3 olarak öngördüğü küresel büyüme tahminini yüzde 3 daralma olarak değiştirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Nisan 2020 sayısını “Büyük Tecrit” baÅŸlığı ile yayımladı.

Raporda, küresel ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 3,3’ten yüzde eksi 3’e, 2021 için yüzde 3,4’ten yüzde 5,8’e revize edildiÄŸi belirtildi.

Kovid-19 salgınının dünya genelinde yüksek maliyetlere neden olduÄŸuna iÅŸaret edilen raporda insan yaÅŸamını korumak ve saÄŸlık sistemlerinin bunun üstesinden gelebilmesini saÄŸlamak için izolasyon, tecrit ve geniÅŸ çaplı iÅŸ yerleri kapatmaların virüsün yayılmasını yavaÅŸlatmak için gerekli olduÄŸu ifade edildi. 

“2008-2009 finansal krizinden daha kötü”

Raporda, bu saÄŸlık krizinin ekonomik faaliyet üzerinden ciddi bir etkisi olduÄŸu vurgulanarak, “Salgının bir sonucu olarak küresel ekonominin 2020’de yüzde 3 oranında sert bir ÅŸekilde küçülmesi öngörülüyor, bu 2008-2009 finansal krizinden çok daha kötü.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Salgının bu yılın 2’nci yarısında azaldığı ve salgına karşı alınan önlemlerin kademeli olarak kaldırıldığına iliÅŸkin senaryo dikkate alındığında küresel ekonominin toparlanacağına dikkat çekilerek, politika desteklerinin yardımıyla ekonomik faaliyetin normalleÅŸmesi halinde 2021’de yüzde 5,8’lik bir büyüme beklendiÄŸi aktarıldı.

Raporda, küresel büyüme tahminlerine yönelik büyük bir belirsizlik olduÄŸu belirtilerek, “Birçok ülke, saÄŸlık ÅŸoku, iç ekonomik aksamalar, düÅŸen dış talep, sermaye akışının tersine dönmesi ve emtia fiyatlarının çöküÅŸünden oluÅŸan çok katmanlı bir krizle karşı karşıya. Daha kötü bir sonuca dair riskler de baskın bulunuyor.” ifadesi kullanıldı. 

“Önlemler ekonominin saÄŸlığı için önemli bir yatırım”

Etkili politikaların öneminin vurgulandığı raporda, “Salgını azaltmak ve yaÅŸamları korumak için gerekli önlemler ekonomik faaliyeti kısa vadede zorlayacaktır ancak uzun vadede insana ve ekonominin saÄŸlığına yapılmış önemli bir yatırım olarak görülmelidir.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Raporda, acil önceliÄŸin Kovid-19 salgınının etkilerinin kontrol altına alınması olduÄŸunun altı çizilerek, ekonomi politikalarının da faaliyetlerdeki azalma ile kaçınılmaz ciddi yavaÅŸlamanın etkilerini hafifletmesi ve salgın geçtiÄŸinde ekonomik toparlanmanın hızlı bir ÅŸekilde baÅŸlamasının saÄŸlaması gerektiÄŸi aktarıldı.

Ekonomik faaliyetteki aksamaların devam etmesi halinde mali önlemlerin artırılması gerekeceÄŸine iÅŸaret edilen raporda, salgın ve etkileriyle mücadelede finansman yetersizliÄŸiyle karşılaÅŸan ekonomiler için dış desteÄŸin gerekebileceÄŸi bildirildi. 

Büyüme tahminleri 

IMF‘nin raporuna göre, ABD için büyüme tahmini 2020’de yüzde 2’den yüzde eksi 5,9’a düÅŸürülürken, 2021 yılı için yüzde 1,7’den yüzde 4,7’ye yükseltildi.

Avro Bölgesi için büyüme beklentisi de 2020’de yüzde 1,3’ten yüzde eksi 7,5’e çekilirken, 2021’de yüzde 1,4’ten yüzde 4,7’ye çıkarıldı.

Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Almanya’nın büyüme tahmini bu yıl yüzde 1,1’den yüzde eksi 7’ye düÅŸürülürken, 2021’de yüzde 1,4’ten yüzde 5,2’ye yükseltildi. Avrupa’da Kovid-19 salgınından en çok etkilenen Ä°talya’nın ise bu yıla iliÅŸkin ekonomik büyüme tahmini yüzde 0,5’ten yüzde eksi 9,1’e çekilirken, 2021’de yüzde 0,7’den yüzde 4,8’e çıkarıldı.

Ä°ngiltere için 2020 büyüme tahmini yüzde 1,4’ten yüzde eksi 6,5’e düÅŸürülürken, 2021 beklentisi yüzde 1,5’ten yüzde 4’e yükseltildi.

GeliÅŸmekte olan ülkeler 

GeliÅŸmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahmini ise 2020’de yüzde 4,4’ten yüzde eksi 1’e çekilirken, 2021’de yüzde 4,6’dan yüzde 6,6’ya çıkarıldı.

Kovid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin’de de bu yıla iliÅŸkin ekonomik büyüme beklentisi yüzde 6’dan yüzde 1,2’ye düÅŸürülürken, 2021’de yüzde 5,8’den 9,2’ye yükseltildi.

Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 5 daralacağı, 2021’de yüzde 5 büyüyeceÄŸi öngörüldü. Türkiye için enflasyon tahmini de bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 12 olarak belirlendi.Ülkedeki iÅŸsizlik oranının ise bu yıl 17,2, gelecek yıl yüzde 15,6 seviyesinde gerçekleÅŸeceÄŸi öngörüldü.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yeni ekonomi paketi yolda

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.