19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

IMF, Türkiye’nin 2020’de yüzde 3 büyümesini bekliyor

Uluslararası Para Fonu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın temmuz ayından itibaren politika faizlerini 1000 baz puan indirdiğini hatırlatırken 2019'da ise yüzde 0,2'lik büyüme gerçekleşeceğini öngördü.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye heyeti, Türk ekonomisinde bu yıl yüzde 0,2, 2020’de ise yüzde 3 büyüme öngörüldüÄŸünü açıkladı.

Uluslararası Para Fonu’nun yayımladığı deÄŸerlendirme raporunda, IMF heyetinin Türkiye’ye iliÅŸkin “4. madde görüÅŸmelerini” tamamladığı bildirildi.

Türkiye’de, küresel finansal krizin ardından büyümenin dış kredilere daha fazla baÄŸlı olduÄŸu ifade edilen raporda, çeÅŸitli dengesizlikler ile piyasa algılarındaki deÄŸiÅŸimin 2018’de liradaki deÄŸer kaybını tetiklediÄŸi belirtildi.

GeniÅŸletici maliye politikası, kamu bankaları tarafından piyasaya hızla kredi saÄŸlanması ve daha uygun dış finansman koÅŸullarının desteÄŸi ile Türkiye’de ekonomik büyümenin baÅŸladığı kaydedilen raporda, piyasa baskılarının azalması ile Türk lirasının toparlandığı, ithalattaki azalma ve güçlü turizm sezonunun cari hesabın olaÄŸanüstü biçimde düzelmesine katkı saÄŸladığı ifade edildi.

Raporda, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası‘nın temmuz ayından itibaren politika faizlerini 1000 baz puan indirdiÄŸi anımsatılarak, güçlü baz etkisi, liradaki göreceli istikrar ve negatif üretim açığının enflasyonun sert biçimde düÅŸmesine katkı saÄŸladığı kaydedildi.

Kamu bankalarının kredi büyümesini destekledikleri ifade edilen raporda, Türkiye’de toplam kamu borcunun düÅŸük olduÄŸu hatırlatıldı ve ekonomideki mevcut sakinliÄŸin kırılgan olduÄŸu, düÅŸük rezerv tamponu, yüksek dış finansman ihtiyacı ile banka ve ÅŸirketlerin bilançolarına iliÅŸkin hassasiyetlerin sürdüÄŸüne dikkat çekildi.

Orta vadede daha güçlü ve daha esnek bir büyüme için kapsamlı reform paketine ihtiyaç duyulduÄŸunun altı çizilen raporda, para politikasının enflasyonu kalıcı olarak düÅŸürmeye odaklanması gerektiÄŸi ifade edildi. Raporda, Türkiye’nin 2019’da yüzde 0,2, 2020 ve 2021’de yüzde 3 büyüyeceÄŸi tahmin edildi.

Yıl sonu enflasyonun 2019’da yüzde 13,5, 2020 ve 2021’de yüzde 12 olacağı öngörülen raporda, iÅŸsizliÄŸi 2019’da yüzde 13,8, 2020’de yüzde 13,7, 2021’de 12,9 seviyesinde gerçekleÅŸmesi beklendiÄŸi de vurgulandı.

4. madde konsültasyonu nedir?

IMF’nin kuruluÅŸ anlaÅŸmasına göre, her üye ülkenin “4. Madde Konsültasyon Çalışması” çerçevesinde düzenli denetlenmesi gerekiyor.

IMF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla her üyenin ekonomik geliÅŸmelerine iliÅŸkin (genellikle yılda bir kez) ayrıntılı gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor.

Söz konusu çalışmalar, IMF KuruluÅŸ AnlaÅŸması’nın 4. maddesi kapsamında gerçekleÅŸtirildiÄŸinden “Madde 4 GörüÅŸmeleri” olarak isimlendiriliyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Türkiye’nin Otomobili”nin üretim tesisine ev sahipliÄŸi yapacak Bursa’da heyecan

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.