29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İSO Türkiye İmalat PMI yükseldi

SO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi, temmuzda 56,9'a yükselerek Şubat 2011'den beri en yüksek seviye olarak kaydedildi
PMI, mart, nisan ve mayıs aylarındaki gerilemelerin ardından güçlenen bir toparlanmaya işaret etti
Takip edilen 10 sektörden 8'i üretim artışı kaydederken, 9'unda istihdam artışı oldu

Ä°stanbul Sanayi Odası (Ä°SO) Türkiye Ä°malat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuzda 56,9’a yükselerek Åžubat 2011’den beri en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Ä°SO, Türkiye Ä°malat PMI temmuz verilerini paylaÅŸtı.

EÅŸik deÄŸer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileÅŸmeye iÅŸaret ettiÄŸi anket sonuçlarına göre, haziranda 53,9 deÄŸerini alan manÅŸet PMI, temmuzda 56,9 gerçekleÅŸirken, Åžubat 2011’den beri en yüksek seviye olarak kaydedildi.

PMI, mart, nisan ve mayıs aylarındaki gerilemelerin ardından güçlenen bir toparlanmaya iÅŸaret etti. 

KoÅŸulların normalleÅŸmeye devam etmesi ve müÅŸterilerin faaliyetlerine yeniden baÅŸlaması, Türk imalatçılarının yeni sipariÅŸlerinde üst üste 2 ay artış gerçekleÅŸmesini saÄŸladı. Ayrıca, geniÅŸlemenin ivme kazandığı da gözlendi ve anketin baÅŸladığı Haziran 2005’ten beri en hızlı büyüme oranlarından biri kaydedildi.

Bu dönemde yeni ihracat sipariÅŸleri de toplam yeni sipariÅŸlere göre daha ılımlı olmakla birlikte artış gösterirken, bir önceki ay olduÄŸu gibi temmuzda da üretim büyüme kaydetti. Artış, Åžubat 2011’den beri en yüksek oranda gerçekleÅŸti ve firmaların, yaklaşık yüzde 31’i üretiminin arttığını bildirdi. 

BirikmiÅŸ iÅŸlerin AÄŸustos 2017’den beri ilk kez artması, yeni sipariÅŸlerdeki güçlenmenin kapasite üzerinde baskı oluÅŸturmaya baÅŸladığına iÅŸaret etti.

Firmalar, sipariÅŸlerini karşılamak için stoklarını kullandı ve bu durum, nihai ürün stoklarında son 4 ayın en belirgin düÅŸüÅŸüne yol açtı. Üretim gereksinimlerindeki artış sonucu istihdam ve satın alma faaliyetleri de hızlandı. Her iki göstergede de önceki aya kıyasla daha yüksek oranlı geniÅŸleme kaydedildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, taşımacılıkta süregelen kısıtlamalar nedeniyle temmuz ayında da tedarik zincirlerini olumsuz etkilemeye devam ederken, girdi talebindeki yükseliÅŸ teslimat sürelerindeki artışın belirgin ÅŸekilde sürmesinde etkili oldu.

Girdi fiyatları güçlü ÅŸekilde artmaya devam etti ancak bu artış, önceki aya göre daha düÅŸük oranda gerçekleÅŸti. Buna karşılık talepteki iyileÅŸme, girdi maliyetlerindeki artışın müÅŸterilere yansıtılmasına imkan saÄŸladı. Böylece nihai ürün fiyatları enflasyonu, marttan beri en yüksek düzeyde gerçekleÅŸti. 

Sektörlerde canlanma devam etti

Ä°SO Türkiye Sektörel PMI temmuz ayı verilerine göre de Türk imalat sektöründeki canlanma devam ederken, birçok alt sektörün faaliyet koÅŸullarında önceki aya kıyasla güçlü iyileÅŸme yaÅŸandı. Bununla birlikte bazı sektörlerin koronavirüs salgını kaynaklı zorlanmayı sürdürmesi nedeniyle eÄŸilimlerde belirgin ayrışma gözlendi.

Takip edilen 10 sektörden 8’i temmuzda üretim artışı kaydetti. Böylece üretimde artış kaydeden sektör sayısı Kovid-19 sonrası toparlanma baÅŸladığından beri en yüksek düzeye ulaÅŸtı.

En güçlü geniÅŸleme kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe gerçekleÅŸirken, metalik olmayan mineral ürünler, ana metaller, makine ve metal ürünler, aÄŸaç ve kağıt ürünleri gibi sektörlerde de üretim belirgin bir ÅŸekilde artış gösterdi. Bununla birlikte bazı sektörler zorlanmaya devam etti.

Üretimde güçlü büyüme kaydedilen sektörlerde genellikle yeni sipariÅŸlerin tekrar artışa geçmesi etkili oldu. 10 sektörün 7’sinde yeni sipariÅŸler, çoÄŸunda güçlü olmak üzere artış kaydetti.

Öte yandan, Kovid-19 salgını yurt dışından gelen yeni sipariÅŸleri etkilemeye devam etti ve sektörlerin sadece yarısının yeni ihracat sipariÅŸleri arttı. Takip edilen 10 sektörün 9’unda istihdam artışı kaydedildi. Bu eÄŸilimin tek istisnası, aÄŸaç ve kağıt ürünleri sektörü oldu.

En güçlü istihdam artışı, elektrikli ve elektronik ekipman ürünleri sektöründe gerçekleÅŸti. 10 sektörün 6’sında girdi fiyatlarındaki artış, hazirana kıyasla daha düÅŸük oranda kaydedildi.

“Toparlanmanın güçlendiÄŸi yönünde iyimserlik saÄŸladı”

Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, yılın ikinci yarısının baÅŸlangıcına iliÅŸkin PMI verilerinin, Kovid-19 kaynaklı daralmanın ardından toparlanmanın güçlendiÄŸi yönünde iyimserlik saÄŸladığını belirterek, ÅŸunları kaydetti: 

“Faaliyet koÅŸullarının kademeli olarak normale dönmesiyle üretim ve yeni sipariÅŸlerde güçlü artışlar gözlendi ve hatta sektörde kapasite baskılarının oluÅŸtuÄŸu yönünde sinyaller ortaya çıktı. YaÅŸanan büyüme, geçtiÄŸimiz daralma dönemindeki üretim kaybının bir kısmının geri alınmasına yardım edecektir. Ancak tam anlamıyla iyileÅŸmenin saÄŸlanabilmesi için bu büyümenin daha uzun bir süre devam ettirilmesi gerekecektir.

 Temmuz ayı PMI verileri, Türk imalat sektörünün birçok alanda gözle görülür bir toparlanma içerisinde olduÄŸuna iÅŸaret etti. KoÅŸulların kademeli bir ÅŸekilde normale dönmesi ve firmaların operasyonlarını hızlandırması, bazı sektörlerin üretim ve yeni sipariÅŸlerinde güçlü büyüme oranları kaydedilmesini saÄŸladı. Üretim gereksinimlerindeki artış, çalışanlar için iyi bir geliÅŸme oldu ve takip edilen 10 sektörden 9’u temmuzda istihdam artırdı. Genel anlamda pozitif olan tabloya raÄŸmen sektörlerin tamamı büyüme bölgesine geçemedi. Bazı sektörler geride kalırken, diÄŸerlerinin ilerleme kaydettiÄŸini gösteren bu eÄŸilimler, ‘iki hızlı’ toparlanma riskini artırması açısından kaygı uyandırıyor. Yine de bütüne bakıldığında olumlu bir tablo söz konusu. Birçok sektördeki geliÅŸme temposu, Kovid-19 krizinin ekonomiyi ilk etkilediÄŸi zamanlarda korkulandan daha hızlı bir toparlanmaya iÅŸaret ediyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İhracat, temmuzda yüzde 11,5 arttı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.