07 Haziran 2023 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
World Economic Forum (Dünya Ekonomik Forumu) tarafından 2 senede bir hazırlanan “Future of Jobs” / “İşlerin – Mesleklerin Geleceği” raporu Ekim 2020 yayınlandı. Bu raporda öncekilerden farklı olarak 2020 başı itibariyle tüm dünyada etkisini göstermekte olan pandemi ve yarattığı değişkenler incelendi.
e- TİCARET ÖNCELİK OLACAK
Rapora göre, teknolojinin benimsenmesi hız kesmeden devam edecek veya sabit hızla sürecek. Bulut bilişimi kabul edilecek, büyük veri ve e-ticaret yüksek olacak. Yine rapora göre, COVID-19’un getirdiği durgunluk çalışanlar için çifte yıkılma riskini artıracak. Buna ek olarak pandeminin neden olduğu mevcut sorunlar sebebiyle şirketler teknolojinin ön plana çıkmasıyla görevler, meslekler ve beceriler konusunda dönüşüm geçirecek. Ayrıca eşitsizlik, durgunluk ve teknolojinin ikili etkisiyle daha da kötüleşecek.
UZAKTAN ÇALIŞMA YAYGINLAŞACAK
Dr. Sertaç Doğanay tarafından çevirisi yapılan rapora göre, iş liderlerinin %80’den fazlası, iş süreçlerinin otomasyonunu (dijitalleşmesini) hızlandıracak ve uzaktan çalışmanın kapsamını genişletecek. Yine raporda işverenlerin dörtte birinden fazlası işgücünü geçici olarak azaltacağı planladıklarını ve beşte biri de bunu kalıcı olarak yapacaklarını ifade ediyor. Bu kapsamda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’de, 2020’nin ikinci çeyreğinde 195 milyon çalışanın işten çıkarılmış olduğunu ve işlerin daha büyük bir hızla dönüştürüldüğünü belirtiyor.
İŞSİZLİK BÜYÜK TEHLİKE
“İşlerin – Mesleklerin Geleceği 2020 raporuna göre COVID-19 bağlamında, en çok konaklama ve yemek hizmetlerinde çalışanlar işini kaybetti ve kaybedecek. Bu süreçte uzaktan çalışanlar ise dijital bağlantıya erişim, yaşam koşulları ve ek bakım sorumlulukları gibi yeni durumlar nedeniyle potansiyel refah ve zihinsel sağlık sorunları ile karşı kaldı.
İŞİMİZ YAPAY ZEKA OLACAK
Raporda yakın gelecekte benimsenmesi beklenen mesleklerde yer alıyor. Buna göre 2025’e kadar kullanacağımız teknolojiler arasında bulut bilişim, büyük veri analizi, nesnelerin interneti (IoT), şifreleme ve siber güvenlik, yapay zeka, metin – görüntü – ses işleme öne çıkacak. Raporda, neredeyse tüm fonksiyonlarda işlerin yavaş yavaş veya hızla makinelere devredildiğini ve devredileceği de belirtiliyor.
2025’e KADAR MESLEKLER EVRİM GEÇİRECEK
Yine raporda, bugünün temel mesleki alanlarının gelecekte neye ve nereye evrileceğiyle ilgili öngörüler de yer alıyor. Buna göre, mühendislerin önemli bir kısmı yakın gelecekte bulut bilişim alanında çalışırken, bir kısmı mühendislik alanında çalışmaya devam edecek. Bir kısmı yapay zeka ve veri alanında, bir kısmıysa ürün geliştirme alanında çalışacaklar.
Pazarlamacıların önemli bir kısmı pazarlamada devam ederken, bir kısım içerik tarafında yollarına devam edecek. Bilgi teknolojisi (IT) çalışanlarının önemli bir kısmı bulut bilişim alanını tercih edecek. Önemli bir oranda da yapay zeka ve veri tarafına geçiş olacak.
İnsan kaynakları profesyonellerinin de çalışacağı alanın adı “İnsanlar ve Kültür” olarak dönüşecek.
Rekabet.net
Uluslararası ihracat kredileri müzakereleri askıya alındı
Samsun’da Terme Çayı taştı, evleri su bastı
Bayram tatili 9 gün
TL Mayıs’ta değer kaybetti
CHP kongre sürecini başlattı
İngiltere, Almanya ve Hollanda’dan çıkıyor
İhracatçılardan asgari ücret talebi
CHP’den Kurtulmuş’a yeşil ışık
Erdoğan ve yeni kabine üyeleri Anıtkabir’de
Ticaret Bakanlığı’nda gündem; “İhracatı artırmak”
“Katil Yosun” Marmara’dan sonra yeni rota belirledi
Samsun’da Terme Çayı taştı, evleri su bastı
Bayram tatili 9 gün
TL Mayıs’ta değer kaybetti
CHP kongre sürecini başlattı
İngiltere, Almanya ve Hollanda’dan çıkıyor
İhracatçılardan asgari ücret talebi
CHP’den Kurtulmuş’a yeşil ışık
Erdoğan ve yeni kabine üyeleri Anıtkabir’de
Ticaret Bakanlığı’nda gündem; “İhracatı artırmak”
“Katil Yosun” Marmara’dan sonra yeni rota belirledi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.