23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kanal Ä°stanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni‘nde yaptığı konuÅŸmada sözlerine, “Bugün Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Bugün ülkemizin geliÅŸmesi, milletimizin güçlenmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini daha ekliyoruz. Bugün rahmetli Menderes, rahmetli Özal, rahmetli Erbakan, Demirel gibi ülkemizin kalkınma mücadelesinin sembol isimlerinin ruhlarını bir kez daha ÅŸad ediyoruz.” ifadeleriyle baÅŸladı.
Bugün Kanal Ä°stanbul Projesi‘nin ilk köprüsünün temelini attıklarını dile getiren ErdoÄŸan, aynı zamanda Kuzey Marmara Otoyolu’nun, NakkaÅŸ, BaÅŸakÅŸehir kesiminin Sazlıdere Barajı üzerindeki baÄŸlantı yolu da olan bu köprünün ülkeye, millete, Ä°stanbul’a hayırlı olmasını diledi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Kanal Ä°stanbul Projesi’ni bundan 11 yıl önce milletle paylaÅŸtıklarını hatırlatarak, “Türkiye’nin bu süreçte yaÅŸadığı iç ve dış badireler sebebiyle maalesef projenin ilerlemesi biraz gecikti.” diye konuÅŸtu.
Bugün tüm hazırlıkları tamamlayıp proje kapsamındaki ilk köprünün temelini atmak üzere bir arada olunduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:
“Sazlıdere Barajı’ndayız ve Kanal Ä°stanbul’a, acaba bu proje neden gerekliydi? Gecikmeli de olsa bugün bu temeli nasıl atıyoruz? Ä°stanbul BoÄŸazı dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahiptir. BoÄŸaz’dan, 1930’lu yıllarda, yılda ortalama 3 bin gemi geçiÅŸ yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaÅŸtı. Sadece ÅŸehir içi yolculuklar için Ä°stanbul BoÄŸazı’nın her iki yakasındaki 54 ayrı iskelede günde 500 bin kiÅŸilik insan trafiÄŸi söz konusudur. Dolayısıyla BoÄŸaz’da, hem kuzey hem güney hem doÄŸu-batı istikametinde her sınıftan ve kapasiteden çok yoÄŸun bir gemi trafiÄŸi yaÅŸanıyor. Aynı dönemde BoÄŸaz’dan geçen gemilerin uzunlukları 50 metreden 350 metreye kadar da yükseldi. Her büyük geminin BoÄŸaz geçiÅŸi ÅŸehir için ciddi risk anlamına geliyor. Petrolden organik ürüne kadar çok farklı yükler taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda denizlerimizdeki doÄŸal hayat da çok büyük tehdit altına giriyor. Gemilerin karaya çarpması halinde ise hem kültürel mirasımız zarar görüyor hem ciddi yıkım ve yangınlarla karşılaÅŸabiliyoruz. Yaşı biraz ilerlemiÅŸ olan Ä°stanbulluların hafızalarında BoÄŸaz’da haftalarca yanan petrol gemilerinin görüntüleri mutlaka vardır. Åžimdi buradan gençlerimize sesleniyorum. Z KuÅŸak, tüm bu gençlere sesleniyorum. Bakınız, bütün bu olanlar, bitenler 19 yıl, 20 yıldır bu ülkede iktidarda olan bizler, neleri gerçekleÅŸtirdik, hangi adımları attık, bunları bilmeniz gerekiyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Kabataş açıklarında kıyıya sürüklenen dev bir Rus savaş gemisinin yol açtığı endişenin henüz unutulmadığını söyledi.
Montrö’de kılavuz kaptan ve römorkör kullanımının zorunlu tutulmamasının ticari gemilerin boÄŸaz geçiÅŸindeki riskleri daha da artırdığını dile getiren ErdoÄŸan, bugün gemilerin geçiÅŸi için boÄŸazın kapatılmak zorunda kalınması ve gemiler arasında bırakılması gereken mesafelerin ciddi zaman kayıplarına yol açtığını kaydetti.
Bu tür gemiler için beklemede geçen her saatin önemli bir maliyet olduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, “Yapılan projeksiyonlar 2050 yılında BoÄŸaz’dan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağını gösteriyor. Halbuki hesaplamalara göre Ä°stanbul BoÄŸazı’nın güvenli gemi geçiÅŸ kapasitesi 25 bindir. Kapasite yoÄŸunluÄŸunun kaynaklanan sintine ve balast sularının yol açtığı sıkıntılar yanında ev ve sanayi atıklarının kirlettiÄŸi Ä°stanbul BoÄŸazı alarm zilleri vermeye baÅŸlayalı çok oldu.” diye konuÅŸtu.
ErdoÄŸan, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa da deÄŸinerek, “Müsilajla ilgili bakın Marmara ne durumda. Felaket deÄŸil mi? Nedir bu durum diye hep yandık diyoruz.” ifadelerini kullandı.
BoÄŸazın gemi geçiÅŸlerine kapatılamayacağını ifade eden ErdoÄŸan, artan trafiÄŸi karşılamak için yeni bir kanal inÅŸası düşüncesini gündeme getirdiklerini, Kanal Ä°stanbul’a “Ä°stanbul’un geleceÄŸini kurtarma projesi” olarak baktıklarını vurguladı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Kanal Ä°stanbul projesiyle amaçlarının her ÅŸeyden önce Ä°stanbul BoÄŸazı ve çevresindeki vatandaÅŸların can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlamak olduÄŸunu belirterek, “BoÄŸaz’ın tarihi ve kültürel dokusunu güvenlik altına almak için de bu projeye ihtiyaç vardır. Gemi trafiÄŸi yükünün hafifletilmesi, BoÄŸaz’ın giriÅŸ ve çıkışındaki beklemelerin azaltılması, BoÄŸaz’daki seyir zorluÄŸundan kaynaklanan sıkıntıların ortadan kaldırılması da projenin amaçları arasında yer alıyor. Elbette ülkemizin küresel ticarette daha etkin rol oynaması, ulaÅŸtırma ve lojistik koridorlarından daha fazla pay almasıyla diÄŸer stratejik unsurları da bunlara eklememiz gerekiyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Erdoğan, proje kapsamında yer alan 500 bin kişi kapasiteli yerleşim alanları ile depreme hazırlık için gereken alternatif yerleşim alanları oluşturulması konusundaki eksiğin de kapatılacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
“Görüldüğü gibi bu pek çok faydayı aynı anda saÄŸlayacak bereketli bir projedir. Kanal Ä°stanbul fikrini milletimizle paylaÅŸtığımız 27 Nisan 2011’den itibaren proje en ince detayına kadar çalışıldı. Önce güzergah, ardından sondaj ve ön proje, daha sonra etüt proje, takiben ayrıntılı saha ve laboratuvar çalışmalarıyla çed süreci yürütüldü. Her ne kadar birileri kendi yetki alanlarında olmayan hususlarla ilgili bize sorulmadı diye sızlanıyorsa da projenin her aÅŸaması hukuka ve bilime uygun ÅŸekilde yürütüldü ve tamamlandı. Buradan sesleniyorum. (Bize sorulmadı) diyenlere sesleniyorum. Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuÅŸ ve yola böyle çıkılmıştır. Sizin zaten bu ülkede bu güne kadar dikili bir aÄŸacınız yok. Bu ülkede sizler ÅŸu ana kadar Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaptık, aynen bugün Kanal Ä°stanbul için nasıl çıldırıyorsanız, orada da öyle çıldırdınız. Marmaray’ı yaptık. Marmaray’da yine aynı ÅŸekilde önümüzü kesmeye çalıştınız, çılgınlar gibi ama yaptık.”
ErdoÄŸan, Avrasya Tüneli, Osman Gazi Köprüsü ve Ä°stanbul Ä°zmir yolu yapılırken de önünün kesilmek istendiÄŸini belirterek, “EÄŸer biz sizi dinlemiÅŸ olsaydık bunların hiçbiri yapılamayacaktı.” dedi.
Birinci Köprü yapılırken de önünün kesildiÄŸini, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapılırken de aynı ÅŸeylerle karşılaşıldığını dile getiren ErdoÄŸan, “EÄŸer o zamanın iktidarları sizi dinlemiÅŸ olsaydı bugün ne Åžehitler Köprüsü olacaktı ne Fatih Sultan Köprü ne de Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacaktı. Dinlemedik, dedik ki kervan yürür ve kervan yürüdü. Nissibi Köprüsü’nü yaptık. EÄŸer bunları dinleseydik Nissibi Köprüsü de yapılamayacaktı. Ama biz dinlemedik, yolumuza devam ettik. Zaten bu hususlarda en küçük bir eksiklik, yanlışlık, usulsüzlük olsaydı ÅŸimdiye kadar ortaya çıkardı.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut güzergahın 5 ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Sadece proje çalışmalarında 11 ayrı üniversiteden 51 bilim insanıyla toplamda 204 uzman görev yaptı. Kanal hattı boyunca 304 ayrı yerde 17 bin metrenin üzerinde sondaj, 248 adet jeofizik etüt gerçekleÅŸtirildi. Modelle çalışmalarında dünyanın en önde gelen mühendislik merkezi bünyesinde 35 ayrı ülkeden 3 bin 500 kiÅŸi görev aldı Bay Kemal. Biz neyi, nerede, kiminle yapacağımızı çok iyi biliriz. Bak bu bir çeÅŸme açılış töreni deÄŸil, bir çeÅŸme musluk takma töreni de deÄŸil. Dünyada örnek kanallardan bir tanesinin bugün temelini atıyoruz. Kanaldan geçecek gemi boyutları ve trafik kapasitesi BoÄŸaz’daki mevcut trafiÄŸin yüzde 99’unu karşılayacak ÅŸekilde tespit edildi.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbullulara ve tüm vatandaşlara seslenerek, şunları kaydetti:
“Kanalın uzunluÄŸu 45 kilometre. Taban geniÅŸliÄŸi minimum 275 metre. DerinliÄŸi, küsuratı söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi. Bir baÅŸka ifadeyle 275 metre uzunluÄŸa kadar petrol tankerleri ve 350 metre uzunluÄŸa kadar olan konteynır gemileri bu kanaldan geçebilecek. Bunları Ä°stanbul’dan kazasız belasız geçirmek öyle kolay iÅŸ deÄŸil. Her an her türlü riski taşıyorduk. Yapılan etütler Kanal Ä°stanbul’daki gemi trafiÄŸinin BoÄŸaz’a göre, dikkat edin 13 kat daha güvenli gerçekleÅŸeceÄŸini gösterdi.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul üzerinde biri bugün temeli atılan olmak üzere toplamda 6 köprü inşa edileceğini söyledi.
Mevcut ana kara yolu ulaşım hatlarının tamamı için kanalın üzerinden köprü ile geçişin öngörüldüğünü belirten Erdoğan, ayrıca demir yolundan içme suyu ve atık suya, doğalgazdan elektriğe kadar pek çok farklı alandaki 25 alt yapı tesisinin tamamının da kanal geçiş projelerinin, kanal kazısı başlamadan önce tamamlanacak şekilde hazırlandığını aktardı.
Kanalın, Karadeniz çıkışının hemen sağında yer alacak konteyner limanı ve lojistik merkezinin, ülkenin dış ticaretine yeni bir soluk getireceÄŸini ifade eden ErdoÄŸan, Karadeniz çıkışının solundaki rekreasyon ve yenilenebilir enerji alanının da Ä°stanbul’a ayrı bir deÄŸer katacağını kaydetti.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, kanalın her iki yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleÅŸim alanlarının da Ä°stanbul’un merkezindeki baskıyı ortadan kaldıracağına inandıklarını belirterek, “Kanal Ä°stanbul sadece Türkiye’nin deÄŸil belki de dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. Proje alanının yüzde 52’si bu doÄŸrultuda kullanılacaktır. Kanal Ä°stanbul’un her biri ayrı emek gerektiren tüm mühendislik ve ÇED çalışmalarının, bilimin ve tekniÄŸin ışığında, hukukun izinde yürütüldüğünün altını tekrar çizmek istiyorum. Bir ÅŸeyi daha bilmeleri lazım, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı dediÄŸimiz zaman bir duracaksın. ÇED raporlarını rahatlıkla Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı verir, verebilir. Bunu da öğreneceksiniz.” dedi.
Tüm bu süreçte görev alan, sorumluluk üstlenen, katkı sağlayan bakanlara, belediye başkanlarına, firmalara, mühendislere ve uzmanlara şükranlarını sunan Erdoğan, bu uzun hazırlık döneminin ardından nihayet kanalın ilk köprüsünün temelini atma aşamasına geldiklerini belirtti.
İlerleyen dönemde hem kanal üzerindeki diğer köprülerin ve alt yapı deplase çalışmalarını hem de kanal kazısını başlatacaklarını aktaran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kanal Ä°stanbul’u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Buradan geçecek gemilerden saÄŸlanacak gelir ve proje kapsamındaki liman baÅŸta olmak üzere, diÄŸer unsurlardan elde edilecek kazançlarla Kanal Ä°stanbul kendi kendini rahatlıkla finanse edecektir. Böylece Türkiye, devletin ve milletin kasasından, kesesinden 5 kuruÅŸ çıkmadan, kendi gelirleri ile finanse edilerek dünya çapında bir esere daha kavuÅŸacaktır. Projenin bugüne kadar mevcut sürecini nasıl adım adım takip ettiysek, bundan sonra da tamamlanana kadar hassasiyetle takibini sürdüreceÄŸiz.
Türkiye’ye saÄŸlayacağı katkılar, proje maliyetiyle kıyaslanamayacak kadar yüksek olan Kanal Ä°stanbul, ülkemizin en önemli deÄŸerlerinden biri olarak tarihteki yerini alacaktır. Rabb’ime bizlere bugünleri gösterdiÄŸi için hamdediyorum.”
Türkiye’de cumhuriyetin kuruluÅŸ döneminde baÅŸlatılan kalkınma hamlelerinin, kısa bir süre sonra, varlığını hala sürdüren bir zihniyet tarafından engellenmeye çalışıldığını dile getiren ErdoÄŸan, ‘Ãœlkemiz yakın tarihi, uçaktan motora, silahtan ilaca kadar her alanda baÅŸlatılan projelerin önlerinin bu zihniyet tarafından nasıl kesildiÄŸinin örnekleriyle doludur. Kim bu isim? CHP. Atılan her adımın önünü kesmiÅŸtir. Åžimdi bugünkü CHP de aynen yine ‘nasıl ön keseriz’ diye çalışmaların, gayretin içindedir. Aynen onların yanında da onlara yandaÅŸlık yapanlar yok mu? Var. Birlikte nasıl ön keseriz, bunun gayreti içindeler.” diye konuÅŸtu.
Uçak yapan Nuri DemiraÄŸ’dan, otomobil üreten, lokomotif motoru geliÅŸtiren nice isimlere, cumhuriyetin kalkınma hamlesinin gizli kahramanlarının hazin hikayelerini artık tüm milletin bildiÄŸini anlatan ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tabi genç kuÅŸak bunları bilmiyor. Bizim 19 yıl önce yaptıklarımızı bile bilmiyor. EÄŸitimde yaptıklarımızı, saÄŸlıkta yaptıklarımızı, ulaşımda attığımız adımları, enerjide attığımız adımları bilmiyor. Ulaşım alt yapısı konusunda, bilmiyor. Yapılan bölünmüş yollar, otoyollar, bütün bunlar maalesef genç kuÅŸak tarafından bilinmiyor. Düşünün 6 bin kilometreden alınan yollar, ÅŸimdi 27 bin kilometreye geldi ama genç kuÅŸak bunları bilmiyor. Gazi Mustafa Kemal’in de sürdürdüğü Osmanlı’dan miras demiryolu projeleri ipleri eline alır almaz kim tarafından durduruldu? Ä°nönü tarafından durduruldu. Ä°ÅŸte CHP’nin engelleme politikalarının baÅŸlangıcı orası.
Biz yeniden demir yolu inÅŸasına baÅŸlayana kadar Türkiye bu kısırlığı yaÅŸamaya devam etti. Nuri DemiraÄŸ’ın ürettiÄŸi uçakların ne ülke içinde satışına ne de ihracına izin vermeyerek, fabrikanın kapısına kilit vurulmasına yol açtılar. Savunma sanayimiz, gerçek anlamda küresel rekabet gücüne ancak bizim dönemimizde kavuÅŸtu. Rahmetli Menderes, aralarında Vatan Caddesi’nin de bulunduÄŸu bulvarları açarken ‘Buraya uçak mı indireceksiniz?’ diye karşı çıktılar. Biz sadece ÅŸehir içindeki bulvarlarla kalmadık, ÅŸehirlerimizin tamamını bölünmüş yollarla köprülerle tünellerle viyadüklerle daÄŸları delerek… Hep söylüyorum ya Aşık Veysel gibi biz daÄŸları deldik. Tünellerle viyadüklerle birbirine baÄŸladık. GAP gündeme geldiÄŸinde, ‘Milletin hakkını yiyecekler’ diyerek ortalığı ayaÄŸa kaldırdılar. Keban Barajı için kurbaÄŸalara ‘Göl yapıyorsunuz’, burada üretilecek elektrik için ise ‘Bu kadar enerjiyi topraÄŸa mı vereceksiniz?’ diyerek çamur attılar. Ãœlkemizin en büyük enerji ve tarım projesi GAP’ı yeniden ele alarak hızlandıran biz olduk.”
Ä°stanbul BoÄŸazı üzerinde inÅŸa edilen 1. köprüye ‘Buradan mutlu azınlık geçecek’ diyerek karşı çıkıldığını belirten ErdoÄŸan, “Ama bitince de ilk kendileri geçti. Rahmetli Özal’ın inÅŸa ettiÄŸi 2. köprüyü engellemek için her yola baÅŸvurdular. Bizim dönemimizde yapılan 3. köprü ile ilgili bir mahkeme kararını yanlış anlayıp, ‘Artık 2 beton kuleden ibaret’ diyerek sevinç naraları atanlar da yine bunlardı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı geniÅŸletirken, CHP’nin başındaki zat, ‘Uçağın inmediÄŸi yere havalimanı yapan baÅŸka ülke gördünüz mü?’ diyerek aklınca dalga geçiyordu. Bugün Sabiha Gökçen Havalimanı, bırakın ülkemizi bölgenin en aktif havalimanlarından biri haline geldi. Yetmiyor. Aynı kafa, kendi alanında dünyanın en iftihar verici projelerinin başında gelen yeni havalimanımıza da çalmadık kara bırakmamıştır. Ä°ÅŸte Ä°stanbul Havalimanı, dünyanın ilk 3 havalimanından bir tanesi oldu. Ey CHP, sizin gidecek yeriniz yok. Åžimdi bu havalimanı ile dünyanın her yerinde övünüyoruz. Hatırlarsanız, bu projeyi üstlenen firmalarımıza atmadıkları iftira, etmedikleri hakaret bırakmadılar.” diye konuÅŸtu.
AA
KaÅŸ’ta orman yangını
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Kabine toplanacak: Bakan Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Kabine toplanacak: Bakan Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak