22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığın mesleki eğitim merkezleri aracılığıyla lise ve üniversite mezunlarına yönelik yürüteceği istihdam garantili yeni mesleki eğitim programının detaylarını AA muhabirine anlattı.
Lise ve üzerinde bir eğitime sahip olanların, istemeleri durumunda, istihdam garantili şekilde mesleki eğitim tamamlama programlarından yararlanmasını sağlamanın bu merkezlerin hedeflerinden olduğunu belirten Özer, şu bilgileri verdi:
“Bu ay itibarıyla lise ve üniversite mezunu gençlerin istedikleri bir alandaki mesleki eÄŸitim merkezi programını 6-8 ay gibi kısa sürede tamamlama ve istihdam garantili iÅŸ gücü piyasasına geçme imkanı getiren programı baÅŸlatıyoruz. Buradaki çıkış noktamız ÅŸu; herhangi bir alanda örneÄŸin kaynakçılık alanında eleman bulmayla ilgili ciddi bir ihtiyaç söz konusuysa, bu alanla ilgili tüm iÅŸletmelerle bir araya gelip o eleman ihtiyacını, mesleki eÄŸitim merkezlerinden mezuniyeti 4 yıl beklemeden kısa sürede karşılamak için 6 veya 8 aylık bir eÄŸitim tamamlama programı düzenlemek. Buraya lise, üniversite mezunlarından katılımını, eÄŸitimin tamamen eleman ihtiyacını karşılamak isteyen sektörler tarafından verilmesini ve baÅŸarılı olanların 6 ay sonra, mezun oldukları zaman da istihdamını saÄŸlamak. Bu programı, bu aydan itibaren artık yavaÅŸ yavaÅŸ tüm Türkiye’de yaygın bir ÅŸekilde hizmete açacağız.”
Åžu anda mesleki eÄŸitim merkezlerine doÄŸrudan gidilerek kayıt yaptırılabileceÄŸini ifade eden Özer, “Mesleki eÄŸitim merkezi tamamlama programları, istihdam garantili olacağı için ilgili kentlerde sürecin baÅŸlatılması, ilan edilmesi ve o ilana baÅŸvurular alınarak süreç idame ettirilecek. Tamamlama programında lise ya da üniversite mezunları olacağı için kültür derslerinin alınması gerekmeyecek, tamamen iÅŸbaşı eÄŸitiminde ve sektörle birlikte oluÅŸturacağınız müfredat kapsamında uygulama yapılacak. BaÅŸarılı olanlar da talep eden sektör tarafından istihdam edilecek.” dedi.
Tüm bu planlamalarla iş gücü piyasasındaki arz-talep eşleşmesini en üst seviyeye çıkartmayı amaçladıklarını dile getiren Bakan Özer, istihdam açığı olmayan alanlardan mezun olanları, iş gücü piyasasında ihtiyaç bulunan alanlara doğru hızlı şekilde kaydırarak beceri uyumsuzluklarını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
3308 sayılı Mesleki EÄŸitim Kanunu’nda 25 Aralık 2021’de yapılan deÄŸiÅŸiklikle, mesleki eÄŸitim merkezine devam eden öğrencilere iliÅŸkin önemli bir düzenleme yapıldığını hatırlatan Özer, iÅŸveren üzerindeki maddi yükün kaldırılarak çok cazip bir mekanizma oluÅŸturulduÄŸunu vurguladı.
Özer, daha önce bu merkezlere devam eden öğrencilerin 4 yıl boyunca aldığı asgari ücretin yüzde 30’unun iÅŸveren tarafından karşılandığını, bir kısmının ise devlet tarafından sübvanse edildiÄŸini, yeni düzenlemeyle ise üçte birlik ücretin tamamının devlet tarafından karşılanmaya baÅŸlandığını kaydetti.
Bu merkezlere devam edenler arasında baÅŸarılı olanların üçüncü yılın sonunda “kalfa” ve son sınıfta bir yıl eÄŸitim aldıktan sonra baÅŸarılı olanların da “usta” olduÄŸunu belirten Özer, yeni düzenlemeyle kalfalara ödenen miktarın asgari ücretin yüzde 30’undan yüzde 50’ye çıkartıldığını söyledi.
Bakan Özer, 10 yıl ve üzerinde “usta” olarak çalışan ve SGK kayıtlarında bunu belgeleyenlerin herhangi bir eÄŸitim almadan doÄŸrudan “usta öğretici” olma sınavına girebilmelerinin saÄŸlandığını ifade ederek şöyle devam etti:
“Dolayısıyla bir taraftan mesleki eÄŸitim merkezi öğrencilerinin yer alabilecekleri iÅŸletmenin sayısını artırmaya çalıştık. Bu 3 düzenleme yapıldıktan sonra gördük ki bir ay gibi kısa bir sürede, öğrenci sayısında inanılmaz bir artış var. Özellikle küçük ve orta ölçekli iÅŸletmeler ve öğrenciler açısından çok cazip bir model. Mesleki eÄŸitim merkezlerinde yaÅŸ sınırı olmaması çok büyük bir avantaj. Her yaÅŸtan öğrencinin her yaÅŸtan vatandaşımızın öğrenci olabileceÄŸi bir mekanizma. Kanun deÄŸiÅŸikliÄŸinden önce bu merkezlerdeki öğrenci sayısı 159 bindi, ÅŸu anda 280 bine çıktı. Bir ay gibi kısa sürede, öğrenci sayısı yüzde 76 oranında arttı.” dedi.
Bakanlık olarak öncelikli amaçlarının mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesini artırabilmek olduğuna ve yeni kanun değişikliğinin buna imkan sağladığına işaret eden Özer, bu konuda aktif bir saha çalışmasının başlatıldığını ve bu merkezlerin ailelere, ticaret sanayi odalarına, işletmelere tanıtılmaya devam edildiğini aktardı.
Bakan Özer, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “2022 yılında 1 milyon vatandaşı mesleki eÄŸitim merkezleri ile tanıştırma hedefi” koyduÄŸunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Åžu anda sistem çok baÅŸarılı ÅŸekilde ilerliyor. Bakanlık olarak ilk hedefimiz 1 milyona yakın vatandaşı mesleki eÄŸitim merkezleriyle eÅŸleÅŸtirebilmek. Gerçekten bu potansiyel var. Türkiye’de mesleki eÄŸitimdeki bu dönüşümden en fazla olumlu etkilenecek olan sektörler de küçük ve orta ölçekli iÅŸletmeler olacak. Böylece çırak, usta, kalfa bulamamaktan ÅŸikayetçi olan iÅŸ gücü piyasasındaki bu mazeret, tamamen ortadan kalkmış olacak.”
Bakan Özer, fiziki imkanları olan tüm organize sanayi bölgelerinde mesleki eğitim merkezlerinin, olmayanlarda ise irtibat bürolarının kurulduğunu belirterek, böylece işletmelerde vatandaşların çok rahat şekilde mesleki eğitim hizmeti alabileceğini söyledi.
EÄŸitimdeki bu yeni modelin Almanya’daki mesleki eÄŸitim modeli ile benzeÅŸen yanlarının sorulması üzerine Bakan Özer, “Meslek eÄŸitim merkezleri, Almanya’daki dual (ikili) mesleki eÄŸitimin Türkiye’deki karşılığı. Aynı zamanda bizdeki Selçuklu, Osmanlı’dan itibaren ahilik sisteminin, geleneksel çıraklık, kalfalık, ustalık eÄŸitim modelinin de Türkiye’deki orijinal bir karşılığı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin uygulama becerileri açısından çok büyük avantaja sahip olduğuna işaret eden Özer, haftada sadece bir gün okula gelen öğrencilerin geriye kalan tüm günlerde işletmelerde gerçek iş ortamlarında aktif olarak eğitim aldıklarını anlattı.
Mesleki eÄŸitim merkezlerinden mezun olanların istihdam oranının, mesleki teknik Anadolu lisesinden mezun olanlara göre çok daha yüksek olduÄŸuna dikkati çeken Özer, bu mezunların eÄŸitim aldıkları alanda istihdam oranlarının yüzde 88’ler dolayında olduÄŸunu aktardı.
Meslek eÄŸitim merkezlerinden mezun olanların yüzde 75’inin, 4 yıl boyunca eÄŸitim aldıkları iÅŸletmelerde çalışmaya devam ettiÄŸinin altını çizen Özer, “Bu sistem, yıllardan beri mesleki eÄŸitimle ilgili özellikle küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerden gelen ‘Aradığım elemanı bulamıyorum, çıraklar gelmiyor, kalfa bulamıyorum’ söylemini tamamen tarih yapacak. Bir taraftan da küçük ve orta ölçekli iÅŸletmeler, çok daha nitelikli insan kaynağına kavuÅŸacak. Dolayısıyla bu onların ürünlerine yansıyacak, ürettikleri ürünlerin ve saÄŸladıkları hizmetlerin kalitesi artacak.” diye konuÅŸtu.
Ä°ÅŸ gücü piyasasında genç iÅŸsizlik oranını düşürebilmenin önemini vurgulayan Özer, “2021 yılı sonunda yürürlüğe giren düzenleme, bu anlamda tarihi bir kırılma noktasına iÅŸaret ediyor. Artık mesleki eÄŸitim merkezi, tamamen iÅŸgücü piyasasının talep ettiÄŸi insan kaynağını yetiÅŸtirmek için ve iÅŸverene de hiç bir maddi yük olmadan sadece eÄŸitime katkısını, süreçlere katkısını dahil ederek bu sorunu kökünden çözmüş olacak.” ifadelerini kullandı.
Meslek eÄŸitim merkezlerinin en büyük avantajının her yaÅŸa hitap etmesi olduÄŸuna iÅŸaret eden Özer, “Sadece eÄŸitim çağı nüfusuna hitap etmiyor. Yani vatandaşımızın sadece ortaokul mezunu olması yeterli. Dolayısıyla ortaokul mezunu olan yaşı 25, 30, 40 tüm yaÅŸtan vatandaÅŸlarımız… Bu aynı zamanda kadınlarımızın istihdamı açısından da çok önemli bir iÅŸlev görüyor, onlar için cazip bir model teÅŸkil ediyor. Bir de zaman sınırlaması yok, istedikleri anda mesleki eÄŸitim merkezleri ile temasa geçerek rahat bir ÅŸekilde gerekli iÅŸletmeleri bularak meslek eÄŸitim merkezlerine kayıt yaptırabilirler. Bu anlamda da çok esnek bir modele sahip.” diye konuÅŸtu.
AA
Edirne’de donarak ölen göçmen sayısı 16’ya yükseldi
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu