29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İstihdam teşviki ve borç yapılandırmasına ilişkin teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanuna göre, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma DeÄŸer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek. Borcunu peÅŸin ödemek isteyenlere indirim saÄŸlanacak.

Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçiÅŸler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları yapılandırma kapsamında olacak.

ÖÄŸrenim katkı kredisi ve öÄŸrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabilecek.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre takip edilen diÄŸer alacaklar için de yapılandırmadan yararlanılabilecek.

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek ve en fazla 18 taksitte bu borçlar ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. Ä°lk taksit tarihine kadar peÅŸin ödemenin yapılması durumunda, iÅŸleyen faizler silinecek. Ä°lk taksit ödemesi, Ocak 2021’de gerçekleÅŸtirilecek.

Sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları da yapılandırılabilecek.

Ayrıca il özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, diÄŸer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ve faizleri de yapılandırılabilecek.

TOBB, TESK, Türkiye Barolar BirliÄŸi, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırmaya dahil olacak.

KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklananlar ile aidat alacakları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların baÄŸlı kuruluÅŸları ile sermayesinin yüzde 50’den fazlası bunlara ait ÅŸirketlerin taşınmazları hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama iÅŸlemlerinden kaynaklanan alacaklar, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standardları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında yer alacak.

Sosyal Güvenlik Kurumunca takibi yapılan 31 AÄŸustos tarihinden önce tespitleri yapılan ve yapılandırma son baÅŸvuru tarihine kadar kesinleÅŸenler de yapılandırmadan faydalanabilecek.

– Yapılandırmadan çiftçi ve orman köylüleri de faydalanabilecek

Belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamaları ve irtifak hakkı tesisinden kaynaklanan alacakları da yapılandırma kapsamına alındı.

BüyükÅŸehir belediyeleri ile baÄŸlı kuruluÅŸlarının Devlet Su Ä°şleri Genel Müdürlüğüne olan borçları da yapılandırılabilecek.

Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçiler ile kredi kullanan orman köylüleri de düzenlemeden yararlanacak.

Ä°ÅŸsizlik ödeneÄŸinden yararlandırılanların, iÅŸten ayrılmalarını takip eden 90 gün içinde iÅŸe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışmaları halinde, iÅŸsizlik ödeneÄŸinden yararlandıkları süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

CumhurbaÅŸkanı; kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerini istihdam etmesi halinde iÅŸverene saÄŸlanan prim desteÄŸinin bir önceki yıl ortalamasına ilave istihdam edilen kiÅŸiler için 12 ay, bu kiÅŸinin kadın, genç veya engelli olması durumunda 18 ay süreyle iÅŸverene saÄŸlanan prim teÅŸvikinin ve ilave istihdam saÄŸlayan iÅŸverene Gelir Vergisi stopaj teÅŸviki ile Damga Vergisi desteÄŸi uygulamasının süresini 31 Aralık 2023’e kadar uzatmaya yetkili olacak.

Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2023 tarihine ertelenecek. CumhurbaÅŸkanı, kısa çalışma ödeneÄŸi uygulamasının süresini 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisine sahip olacak.

– Ä°ÅŸverene ödenen prim desteÄŸi süresi 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek

CumhurbaÅŸkanı, kısa çalışma ödeneÄŸinden yararlanan sigortalıların normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda iÅŸverene ödenen ve Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanan prim desteÄŸi süresini 30 Haziran 2021’e kadar uzatabilecek.

Kanunla, Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunu’na geçici madde ekleniyor.

Ä°ÅŸsizlerin yeniden istihdamı ile SGK’ye bildirilmeksizin çalışanların da istihdam edilebilmesi için iÅŸ veya hizmet sözleÅŸmesi 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 döneminde sona erenlerle SGK’ye bildirilmeksizin çalışanların en son çalıştıkları iÅŸ yerlerine baÅŸvurmaları, iÅŸverenlerce de fiilen çalıştırılmaları halinde, iÅŸverenlere her ay kuruma ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek üzere günlük 44,15 lira destek verilecek.

BaÅŸvuruda bulunanlardan iÅŸverence iÅŸe alınıp, ücretsiz izne ayrılanlar için günlük 39,24 lira, bu kapsamda olup baÅŸvurusunun kabul edilmediÄŸini bildirenler için ise söz konusu ÅŸartlar dahilinde hane başına günlük 34,34 lira destek saÄŸlanacak.

Hizmetleri SGK’ye bildirilmeksizin çalıştırıldığı iÅŸverence kabul edilenler, bu ÅŸekilde çalıştırıldıkları döneme iliÅŸkin ücret ve ücrete baÄŸlı hakları hariç olmak üzere diÄŸer haklarından feragat etmiÅŸ sayılacak ve bu ÅŸekilde çalıştırıldıkları dönemde ilgili mevzuat uyarınca daha önce yararlanmış oldukları sosyal yardım ve diÄŸer haklar borç çıkarılmayacak.

Bu madde uyarınca baÅŸvuruda bulunanlardan hizmetlerini SGK’ye bildirmeksizin istihdam ettiÄŸini kabul eden iÅŸverenlere, ilgililerin iÅŸveren yanında hizmetleri bildirilmeksizin çalıştırıldığı dönemler için Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanmayacak, iÅŸsizlik sigortası primi de dahil olmak üzere sigorta primi tahakkuk ettirilmeyecek, ilgili mevzuatta yer alan ortalama ve toplam sigortalı sayısı hesabında dikkate alınmayacak.

Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen baÅŸka bir geçici maddeye göre de iÅŸverene, Ocak 2019-Nisan 2020 döneminde en az sigortalı bildirimi yapılan ay veya dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edeceÄŸi her bir sigortalı için her ay SGK’ye ödeyeceÄŸi tüm primlerden mahsup edilmek üzere nakdi ücret desteÄŸi saÄŸlanacak.

Bu kapsamda, Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak destek tutarının, iÅŸe alındığı tarihten itibaren fiilen çalıştırılacak sigortalılar için günlük 44,15 lira, ilave iÅŸe alınacaklardan iÅŸveren tarafından ücretsiz izne ayrılacaklara ise günlük 39,24 lira olması öngörülüyor.

CumhurbaÅŸkanı, söz konusu destek ve nakdi destek tutarlarını, maddelerin yürürlük tarihinden sonra tespit edilecek asgari ücret artış oranında artırmaya yetkili olacak.

– Evde ürettiklerini internetten satanlara muafiyet

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle ayrı bir iÅŸ yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine, alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanların bu faaliyetleri muaflık kapsamına alınacak. Bu muafiyetten faydalanılabilmesi için vergiden muaf esnaf belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması, tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi ve hasılat tutarının belirlenen tutarı aÅŸmaması gerekecek.

Bankalar, açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 4 (1 ve üzeri iÅŸçi çalıştırıldığı durumda yüzde 2) Gelir Vergisi tevkifatı yapacak, kanun çerçevesinde bunları beyan edip ödemekle yükümlü olacak.

Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısıyla gerçek usulde Gelir Vergisi’ne tabi olanlar ile maddede sayılan faaliyetleri gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine baÄŸlılık arz edecek ÅŸekilde yapanlar bu muafiyetten faydalanamayacak.

CumhurbaÅŸkanına, maddede belirtilen oranları ve tutarı, yarısına kadar indirme ve 2 katına kadar artırma yetkisi veren düzenleme 1 Ocak 2021 itibarıyla yürürlüÄŸe girecek.

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diÄŸer sermaye piyasası araçlarını 30 Haziran 2021’e kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kiÅŸiler, bu varlıklarını serbestçe tasarruf edebilecek.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre, tam mükellef gerçek kiÅŸilerin, Gümrük Kanunu kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta Ä°daresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan ÅŸirketlerce düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleÅŸtirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın yüzde 50’sine beyannamede bildirilen gelirlerden indirim uygulanacak.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için bu kapsamda sayılan, ihracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 400 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması, yıllık 800 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eÅŸ deÄŸer kısmi zamanlı iÅŸçi çalıştırması, yıllık 1 milyon 600 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eÅŸ deÄŸer kısmi zamanlı iÅŸçi çalıştırması, ihracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 2 milyon 400 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eÅŸ deÄŸer kısmi zamanlı iÅŸçi çalıştırması ÅŸart olacak.

Cumhurbaşkanı bu maddede yer alan oran, tutar ve sayıları yarısına kadar indirebilecek ve iki katına kadar artırabilecek.

CumhurbaÅŸkanı, tam mükellef sermaye ÅŸirketinin paylarının Borsa Ä°stanbul’da iÅŸlem görüp görmemesine, iÅŸlem gören paylarının toplam payları içindeki oranına, geri alınan payların Borsa Ä°stanbul’da iÅŸlem gören paylarından olup olmamasına, tam mükellef kurumlardan geri alınıp alınmamasına, tam mükellef sermaye ÅŸirketinin yıllık satış hasılatı ve diÄŸer gelirlerinin toplam tutarına göre, ayrı ayrı ya da birlikte bu oranı sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili olacak.

Kanunla, banka ve aracı kurumlar vasıtasıyla gerçekleÅŸtirilen kaldıraçlı alım satım (foreks) iÅŸlemlerinden elde edilen gelirlerin kaynakta kesinti suretiyle vergilendirilmesi amaçlanıyor. Maddenin uygulama süresi 31 Aralık 2025’e kadar uzatılıyor ve bu süreyi 5 yıla kadar uzatma konusunda CumhurbaÅŸkanına yetki veriliyor.

Lisans sahibi olan veya lisans sahibince yetkilendirilen kiÅŸi tarafından organize edilen yarışmalara katılan atların jokeyleri, jokey yamakları ve antrenörlerine ücret olarak yapılan ödemeler üzerinden yüzde 20 gelir vergisi kesintisi yapılmasını düzenleyen hüküm, 31 Aralık 2025’e kadar uzatılıyor.

– Yurt dışında bulunan para, altın, dövizin Türkiye’deki bankalara bildirilmesi

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diÄŸer sermaye piyasası araçlarını bu maddedeki hükümler çerçevesinde 30 Haziran 2021’e kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kiÅŸiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.

Söz konusu varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 30 Haziran 2021’e kadar kapatılmasında kullanılabilecek. Bu takdirde, defter kayıtlarından düÅŸülmesi kaydıyla borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme ÅŸartı aranmaksızın bu madde hükümlerinden yararlanılacak.

Vergi Usul Kanunu’na göre defter tutan mükellefler, bu madde kapsamında Türkiye’ye getirilen varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın iÅŸletmelerine dahil edebilecekleri gibi aynı varlıkları vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın iÅŸletmelerinden çekebilecekler.

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diÄŸer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 30 Haziran 2021’e kadar vergi dairelerine bildirilecek. Bildirilen varlıklar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilecek. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın iÅŸletmeden çekilebilecek. Bu fıkra kapsamında bildirilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle iÅŸletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının bildirim tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın bildirim tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, bu madde hükümlerinden faydalanılabilecek.

Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doÄŸan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmeyecek.

Söz konusu varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi ÅŸart olacak.

CumhurbaÅŸkanı, bu süreleri, bitim tarihlerinden itibaren her defasında 6 ayı geçmeyen süreler halinde bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

Ä°stanbul SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesinin Mütevelli Heyeti, rektör, eÄŸitim ve araÅŸtırma konusunda görevlendirilmiÅŸ SaÄŸlık Bakan Yardımcısı, SaÄŸlık Bakanının seçtiÄŸi bir üye, YÖK’ün seçtiÄŸi profesör unvanına sahip iki üye ile Türkiye SaÄŸlık Enstitüleri BaÅŸkanlığı Yönetim Kurulunca belirlenen SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi dışından iki üyeden oluÅŸacak.

Üniversitenin yurt dışı birimlerinde, bulundukları ülkenin üniversitelerindeki yerel akademisyenlerin de istihdam edilebilmesine, aylıkla çalışma ve ders ücreti karşılığı çalıştırma usullerinden ekonomik olanın tercih edilebilmesine de imkan saÄŸlanacak.

– KDV istisnası

Katma DeÄŸer Vergisi Kanunu’nda deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilerek, dahilde iÅŸleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin teslim süresi 31 Aralık 2025’e kadar uzatılıyor.

Milli EÄŸitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri, bunlara iliÅŸkin yazılım teslimi ve hizmetlerinde uygulanan KDV istisnasının süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatılacak.

2021 UEFA Åžampiyonlar Ligi Finali müsabakalarının Türkiye’de oynanması dolayısıyla UEFA, katılımcı futbol kulüpleri ile organizasyonda görevli tüzel kiÅŸilerden iÅŸ yeri, kanuni ve iÅŸ merkezi Türkiye’de bulunmayanlara, bu müsabakalar dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve hizmetleri ile bunların yapacakları mal teslimleri ile hizmetleri KDV’den istisna olacak.

Elektronik haberleÅŸme altyapılarında yapı ruhsatı alınmasına iliÅŸkin düzenleme yapılıyor.

Ülke genelinde geniÅŸ bant internet altyapısının geliÅŸtirilmesi amacıyla; umumi hizmet alanları, yol, otopark, yaya bölgesi gibi yerler ile kamu ve özel mülkiyete tabi arsa ve arazilerde (yapı ve binalar hariç) yapılacak elektronik haberleÅŸme istasyonlarının kurulumuna mahsus 15 metreden yüksek kule ve direkler ile bunlara ait zorunlu altyapı unsurları için 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına iÅŸlenmesi ve ruhsatlanması ÅŸartı aranacak.

Ruhsat baÅŸvurularında, yatay ve dikey görünüÅŸü içeren kroki ile statik ve elektrik projeleri dışında herhangi bir proje veya belge istenmeyecek. Ruhsat baÅŸvurusuna, malik ya da tasarruf sahibi ile iÅŸletmeci arasında yapılan kiralamaya veya kullanıma iliÅŸkin belge eklenecek.

Kamu ve özel mülkiyete tabi arsa ve arazilerde 15 metreden yüksek olmayan kule ve direkler ile yapı ve binalardaki kule ve direkler için ruhsat yerine izin belgesi kavramı getiriliyor.

Binalarda kurulacak kule ve direklere izin verilirken 10 metreden yüksek olmama ÅŸartı aranacak.

Ruhsat ve yapı kullanma izin belgesi başvurularında, ruhsat harcı ve yapı kullanma izin harcı alınacak. Yapılan izin başvurularında ise ruhsat harcı ve yapı kullanma izin harcı tutarı toplamı kadar izin belgesi bedeli alınacak.

Elektronik haberleÅŸme istasyonları için kamu kurum veya kuruluÅŸları tarafından yer kullandırılması halinde; sözleÅŸme uyarınca tahsil edilecek yıllık yer kullanım bedeli, büyükÅŸehir belediyelerinde UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığının yer seçim belgesi için belirlediÄŸi ücretin 5 katını, diÄŸer yerlerde 3 katını geçemeyecek. Bu hükme aykırı yapılan sözleÅŸmeler geçersiz sayılacak.

2 Temmuz 2004 ile 1 Ekim 2009 arasında yapılan kule ve direkler için herhangi bir ödeme yapılmadan kazanılmış hakların korunması da öngörülüyor. Bu tarih aralığının dışında yapılan kule ve direkler ise istenen ÅŸartları yerine getirmek zorunda kalacak.

1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüÄŸe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi, 1 Ocak 2022 tarihine erteleniyor.

TBMM Genel Kurulunda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi kabul edildi.

Kanuna göre, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun, üniversitelerle birlikte kullandığı hastane ve tesislerde iÅŸlenen disipline aykırı fiillere iliÅŸkin baÅŸhekim iÅŸlem yapabilecek.

Kovid-19 salgınının turizm sektörüne olumsuz etkilerinin azaltılması için ilgili bakanlıklar tarafından üzerinde turizm tesisleri yapılmak üzere adlarına kamu arazisi tahsis edilen Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatırımcılar ve iÅŸletmecilerden; 1 Nisan 2020 ile 30 Haziran 2020 arasındaki dönemde tahsil edilmesi gereken kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma, ilave yararlanma bedelleri ve hasılat payları ile Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli turizm tesislerinin yatırımcıları ve iÅŸletmecilerinden aynı dönemde tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri 6 ay erteleniyor.

Ayrıca 1 Temmuz-31 Aralık 2020 döneminde tahsil edilmesi gereken kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma, ilave yararlanma bedelleri ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödeme süreleri de baÅŸvuru ÅŸartı aranmaksızın bir yıl ertelenecek. Bu alacaklar, ertelenen süre sonuna kadar herhangi bir zam veya faiz uygulanmadan tahsil edilecek. Bu döneme iliÅŸkin tahsil edilen bedeller iade edilmeyecek.

Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu yönetim kurulu baÅŸkan, üyeler ve kurum personeli, kamusal görev ve hizmetleri yerine getirirken iÅŸledikleri suçlar nedeniyle doÄŸrudan ceza soruÅŸturması ve kovuÅŸturmasına tabi tutulmamalarına iliÅŸkin usul ve esasları düzenleyen Memurlar ve DiÄŸer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’a tabi olacak.

Kovid-19 salgını sebebiyle açık ceza infaz kurumlarında bulunanlarla kapalı ceza infaz kurumunda olup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlülerin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlülerin izinli sayılmalarına iliÅŸkin süre 31 Ocak 2021 tarihine uzatılıyor.

Salgının devam etmesi halinde bu süre, SaÄŸlık Bakanlığının önerisi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından her defasında 2 ayı geçmemek üzere 7 kez uzatılabilecek. Böylelikle salgının sürmesi durumunda Kovid-19 izin süresinin en fazla 31 Temmuz 2021’e kadar uzatılabilmesi öngörülüyor.

Anayasa Mahkemesi kararıyla basın ve gazetecilik mesleÄŸinde çalışanların fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmalarına iliÅŸkin doÄŸan hukuki boÅŸluÄŸu gidermek amacıyla düzenleme yapılıyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu’na ihdas edile maddeyle götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleÅŸmesi yapılmış üniversite hizmeti sunucularının SGK’ya 31 Aralık 2020 tarihine kadar sözleÅŸme kapsamında verdikleri tedavi hizmetlerine iliÅŸkin toplam toplam tahakkuk tutarının, götürü bedel sözleÅŸme tutarından düÅŸük olması durumunda aradaki fark terkin edilecek. Terkin edilen tutar Hazineden tahsil edilecek.

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, SGK’ye kayıt ve tescilleri yapıldığı halde 31 AÄŸustos 2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere iliÅŸkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödememeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak deÄŸerlendirilmeyecek.

Halka açıklığı, kaydiliÄŸi ve kurumsallaÅŸmayı teÅŸvik etmek amacıyla bankalar, finansal kiralama ÅŸirketleri, faktoring ÅŸirketleri, finansman ÅŸirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluÅŸları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim ÅŸirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans ÅŸirketleri ve emeklilik ÅŸirketleri hariç olmak üzere, payları Borsa Ä°stanbul Pay Piyasasında iÅŸlem görmek üzere en az yüzde 20 oranında ilk defa halka arz edilen kurumların paylarının, ilk defa halka arz edildiÄŸi hesap döneminden baÅŸlamak üzere beÅŸ hesap dönemine ait kazançlarına kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanacak.

2021 UEFA Åžampiyonlar Ligi Finali müsabakalarının Türkiye’de oynanmasına iliÅŸkin olarak, Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları dolayısıyla Avrupa Futbol Federasyonları BirliÄŸi (UEFA), katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kiÅŸilerden iÅŸ yeri, kanuni ve iÅŸ merkezi Türkiye’de bulunmayanlar, gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak.

Özel ÖÄŸretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyet gösteren, Mesleki Yeterlilik Kurumunca Mesleki Yeterlilik Belgesi verilen meslekler hariç olmak üzere, bakanlıkça belirlenen programları baÅŸarıyla tamamlayanlar, aldıkları kurs bitirme belgeleriyle tamamladıkları programlara iliÅŸkin iÅŸ yerlerinde çalışabilecek ve iÅŸ yeri açabilecek. Bu durumda olan kiÅŸiler için baÅŸkaca bir meslek belgesi aranmayacak.

Ä°stanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (Ä°SMEP) kapsamında Ä°stanbul ValiliÄŸine baÄŸlı olarak faaliyet gösteren Ä°stanbul Proje Koordinasyon Birimine yapılacak teslim ve hizmetler için finansmanı yabancı devletler, uluslararası kurum ve kuruluÅŸlarca karşılanmak ÅŸartıyla saÄŸlanan KDV istisnası, 2025 yılının sonuna kadar devam edecek.

– Ä°lave tedbire karşı baÅŸvuru

OlaÄŸanüstü hal kapsamında kabul edilen kanunlarda yer alan ilave tedbirlere karşı hakkında önlem uygulanan kiÅŸi, kanuni temsilcisi ya da mirasçıları tarafından, tedbiri uygulayan veya bununla ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarına, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 ay içinde baÅŸvuracak. Kamu kurum ve kuruluÅŸları, baÅŸvuru üzerine yapacağı inceleme sonucuna göre en geç 6 ay içinde baÅŸvurunun reddine veya tedbirin kaldırılmasına karar verecek. BaÅŸvuruların incelenmesi ve sonuçlandırılması için kamu kurum ve kuruluÅŸları bünyesinde komisyon kurulabilecek. Kamu kurum ve kuruluÅŸları bu madde kapsamında yapılacak baÅŸvuruların sonuçlandırılması için her türlü bilgi ve belgeyi ilgililerden talep edebilecek.

SoruÅŸturmanın gizliliÄŸine ve devlet sırlarına iliÅŸkin ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla kurum ve kuruluÅŸlar ile yargı mercileri, baÅŸvuru kapsamında ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belgeyi gecikmeksizin baÅŸvuru yapılan kamu kurum ve kuruluÅŸlarına göndermek veya yerinde incelenmesine imkan saÄŸlamak zorunda olacak. Bu madde kapsamındaki çalışmalarda kamu kurum ve kuruluÅŸlarınca görevlendirilenler, görevlerini yerine getirdikleri sırada edindikleri kamuya, ilgililere ve üçüncü kiÅŸilere ait gizlilik taşıyan bilgileri, kiÅŸisel verileri, ticari sırları ve bunlara ait belgeleri, bu konuda kanunen yetkili kılınan mercilerden baÅŸkasına açıklayamayacak, kendilerinin veya üçüncü kiÅŸilerin yararına kullanamayacak. Bu yükümlülük görevden ayrılmalarından sonra da devam edecek. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının kararlarına karşı Hakimler ve Savcılar Kurulunca belirlenecek Ankara idare mahkemelerinde iptal davası açılabilecek. Bu madde uyarınca yetkili olmayan kamu kurum ve kuruluÅŸuna yapılan baÅŸvurular yetkili olduÄŸu deÄŸerlendirilen kamu kurum ve kuruluÅŸuna gönderilecek ve durum baÅŸvurana bildirilecek. Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin ortaya çıkabilecek ihtilafları gidermeye CumhurbaÅŸkanlığı yetkili olacak.

1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüÄŸe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi, 1 Ocak 2022 tarihine erteleniyor.

“Vakıflar Genel MüdürlüÄŸüne ve mazbut vakıflara ait taşınmazların onarım veya inÅŸa karşılığı kiralamalarında sözleÅŸmenin baÅŸlangıç tarihinde, iÅŸletme süresine ait ilk yılın altı aylık kira bedeli ayrıca teminat olarak alınması; Vakıflar Genel MüdürlüÄŸüne ve mazbut vakıflara ait taşınmazların kiralamalarında, sözleÅŸme süresi içinde üç aylık kira bedelinin ödenmemesi halinde ilgili taşınmazın mülki amirlikçe tahliye edilmesi; getirilen yeni hükümlerin mevcut kiralamalara uygulanmasına” iliÅŸkin düzenlemelerin 1 Ocak 2021 olan yürürlük tarihleri, 30 Haziran 2021’e öteleniyor.

Derneklerin yapması gereken genel kurulların ertelenmesine iliÅŸkin madde kapsamında, Ä°çiÅŸleri Bakanına tanınan yetki, salgınla mücadele ve insanların bir araya gelmesini gerektiren etkinliklerin yapılmasının oluÅŸturduÄŸu risk durumu göz önünde bulundurularak üçer aylık sürelerle üç defa olmak üzere uzatılıyor.

Kooperatifler Kanunu, Veteriner Hizmetleri, Bitki SaÄŸlığı, Gıda ve Yem Kanunu; Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu ve Tohumculuk Kanunu kapsamındaki genel kurul toplantıları da ertelenebilecek.

Öte yandan, CumhurbaÅŸkanına, yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranını beÅŸ puana kadar indirme ve tekrar kanuni seviyesine getirme yetkisi düzenleyen madde ile birlikte dün yapılan görüÅŸmelerde metinden çıkarılan “kısmi zamanlı çalışma” düzenlemesiyle baÄŸlantılı iki madde de tekliften çıkarıldı.

Teklifin görüÅŸmeleri sırasında, çalışmalara ara verildiÄŸi sürelerde, milletvekillerinden dışarı çıkmaları istenerek, Genel Kurulda dezenfekte iÅŸlemi yapıldı.

Alınan Danışma Kurulu kararıyla TBMM Genel Kurulu bugün toplanmayacak.

TBMM BaÅŸkanvekili Haydar Akar, alınan karar doÄŸrultusunda birleÅŸimi 17 Kasım Salı saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dolar güne nasıl başladı?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.