29 Nisan 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’den yapılan e-ithalata ilişkin olarak Çinli online e-ticaret sitelerinden alışveriş yapanların bir kısmının bu işi iç piyasada ticarete dökmeye başladığını söyleyerek, şu anda 30 Euro olan gümrüksüz online alışveriş limitinin sıfır Euro’ya indirilmesi çağrısında bulundu.
Avdagiç, küresel ölçekte gümrük politikalarıyla ilgili tartışmaların odağındaki Çin’le ticaret ve iş dünyasının gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
Avdagiç, Çin’in önümüzdeki 15-20 yılda B2C (firmadan doğrudan tüketiciye) satışlarını, ihracatının yüzde 35-40’ına çekmeye çalıştığını ve bunun Türkiye için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Avdagiç, “Çin’in ihracatı 3,5 trilyon dolar. Önümüzdeki 15-20 yılda ihracatı 5-6 trilyon dolara çıkacak. Bunun yüzde 35’ini yani neredeyse 2 trilyon dolarını direkt Çinliler dünyadaki tüketiciye satacak. Oradaki bütün katma değeri Çin alacak. Çin’den özellikle birtakım kimyasallarla, çocukların hoşuna gidecek aromalarla donatılmış kırtasiye malzemeleri geliyor. Tüccar ithalatçı olarak bunu yapsanız, hepsi gümrüğe takılır, Türkiye’ye sokamazsınız” diye konuştu.
Çinli Temu, Shein gibi e-ticaret sitelerinden alışverişin şu anda bu kişilerin kendi ihtiyaçlarından çıkıp ticarileşmeye başladığını belirten İTO Başkanı Avdagiç, “Teorik olarak hepsi şahsi ihtiyaç da olsa, buna bir önlem almak lazım. Burada gümrüksüz online alışveriş sınırı 30 Euro’ya indirildi. Biz bunun sıfır Euro’ya indirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Avdagiç, Çinli otomotiv şirketi BYD’nin Türkiye’de kuracağı otomobil fabrikasına ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu.
Avdagiç, “Türkiye’de otomotiv ana sanayiine yönelik üretim yapan en etkin 500 firmanın bulunduğu bir dernek yönetimi olarak da bu işi yakından takip ediyoruz. Bu konuda şu anda ilk proje açıklandığında ortaya konan zaman tablosuna uygun bir süreç gözlemlemiyoruz. En latif bir yorum yaparsak, zaman planına uygun bir proje sürecinin şu anda hayata geçirilmediği yorumunu yaparız. Umuyoruz kısa bir zaman içinde yatırım için bir mesafe alınır” şeklinde konuştu.
Sigaraya zam
Ev alım-satımında yeni dönem
Altın 4 haftanın en düşüğünde
Bakan Şimşek: Vergi mimarisinde küresel üst ligi hedefliyoruz
Arda’nın ardından Hakan Çalhanoğlu da sakatlandı
Taksim metro ve füniküler hattı kapatıldı
İstanbul Boğazı’nın en değerlisiydi konkordato istedi
Yurt dışı ilaç alımında yeni sistem
Yalova Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ifadeye çağrıldı
Yurt dışından Türkiye’ye dönecek girişimcilere vergi muafiyeti
Formula 1 yeniden Türkiye’de
Ev alım-satımında yeni dönem
Altın 4 haftanın en düşüğünde
Bakan Şimşek: Vergi mimarisinde küresel üst ligi hedefliyoruz
Arda’nın ardından Hakan Çalhanoğlu da sakatlandı
Taksim metro ve füniküler hattı kapatıldı
İstanbul Boğazı’nın en değerlisiydi konkordato istedi
Yurt dışı ilaç alımında yeni sistem
Yalova Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ifadeye çağrıldı
Yurt dışından Türkiye’ye dönecek girişimcilere vergi muafiyeti
Formula 1 yeniden Türkiye’de
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan