17 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kanuni sondaj gemisi Karadeniz’e uÄŸurlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez:
"Bugün Kanuni'yi Zonguldak Filyos Limanı'na yolcu edeceğiz. Kanuni, Sakarya Gaz Sahası'ndaki ilk sondajına 2021'in ilk aylarında başlayacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni’nin bugün Karadeniz’e doÄŸru yola çıktığını ve Filyos Limanı’ndaki bakım çalışmalarının ardından Sakarya Gaz Sahası’ndaki görevine baÅŸlayacağını bildirdi. 

Dönmez, HaydarpaÅŸa Limanı’nda gerçekleÅŸtirilen Kanuni sondaj gemisini Karadeniz’e uÄŸurlama töreninde yaptığı konuÅŸmada, bu limandan 29 Mayıs’ta Fatih sondaj gemisinin de Karadeniz’e uÄŸurlandığını ve bir ay gibi kısa bir sürede 320 milyar metreküplük gaz rezervine ulaÅŸtığını ifade etti. 

Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Tuna-1 kuyusundaki rezervin daha sonra 405 milyar metreküpe yükseldiÄŸini anımsatan Dönmez, “Böylece, Tuna-1 kuyusundaki ilk sondajımızı tamamladık. Türkiye’nin bugüne kadar ürettiÄŸi toplam doÄŸal gaz miktarı 16,8 milyar metreküp. Tuna-1 kuyusundaki keÅŸfimizle bunun 24 katını tek bir sondajda yakaladık. Sadece hanelerin 20 yıldan fazla ihtiyacını tek başına karşılayabilecek devasa bir rezervden bahsediyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, Fatih sondaj gemisinin 31 Ekim itibarıyla Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına baÅŸladığını ve bu kuyuda ÅŸu an itibarıyla 2 bin 600 metreye kadar indiÄŸini açıkladı. 

Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni’nin de aynı hedeflerle faaliyetlerini gerçekleÅŸtireceÄŸini kaydeden Dönmez, ÅŸöyle devam etti:

“Kanuni sondaj gemimizi bu yılın başında envanterimize kattık. Mart ayının ortalarında gemimiz TaÅŸucu Limanı’na ulaÅŸtı. Bakım, güncelleme ve reaktivasyon iÅŸlemlerinin ardından 13 Ekim’de TaÅŸucu’ndan ayrıldı. 19 Ekim’de HaydarpaÅŸa Limanı’na ulaÅŸtı. Ä°stanbul BoÄŸazı’nın köprülerinden geçmesi için burada kuleleri söküldü. Bugün Kanuni’yi Zonguldak Filyos Limanı’na yolcu edeceÄŸiz. Kule montajı, deniz seyir testi, sondaj ekipmanlarının montajı ve kuyu dibi emniyet sistemi bakım iÅŸlerinin tamamlanmasının ardından operasyona hazır hale gelecek. Kanuni, Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk sondajına 2021’in ilk aylarında baÅŸlayacak. Böylece hem Fatih hem de Kanuni milletimizin geleceÄŸi için Karadeniz’de matkabı döndürecek. Sondaj gemilerimiz derinlere doÄŸru indikçe, Türkiye daha da yükselecek inÅŸallah.”

DoÄŸu Akdeniz’de yeni sondajlar yolda 

Dönmez, Türkiye’nin DoÄŸu Akdeniz’deki çalışmalarını da aralıksız sürdürdüÄŸüne dikkati çekerek, “Kimse Akdeniz’de durduÄŸumuzu, duraksadığımızı sanmasın. Yavuz, Selçuklu-1 kuyusundaki sondajını 6 bin metrede tamamladı. Bölgede yaptığımız çalışmalardan ümit verici sonuçlar aldık. Ä°nÅŸallah bu bölgenin yakınlarında yeni sondajlarımız olacak. Yavuz’un ÅŸu anda, TaÅŸucu Limanı’nda Akdeniz’deki bir sonraki sondajı için kuyu öncesi bakım çalışmaları devam ediyor.” bilgisini paylaÅŸtı. 

Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin PaÅŸa sismik araÅŸtırma gemilerinin ise Akdeniz’de faaliyetlerine devam ettiÄŸini vurgulayan Dönmez, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Oruç Reis, Antalya KaÅŸ açıklarında Demre-1 lokasyonunda 6 bin 822 kilometrelik iki boyutlu veri topladı. Barbaros da Kıbrıs açıklarında Batı Güzelyurt-1 lokasyonunda üç boyutlu sismik araÅŸtırmalarına devam ediyor. Bugüne kadar 195 bin 525 kilometrelik alan detaylı bir ÅŸekilde tarandı. Zihinlerde canlanması için ÅŸöyle bir örnek vermek istiyorum. Belçika’nın yüz ölçümü yaklaşık 30 bin kilometre. Barbaros son görev yerinde Belçika’nın toplam yüzölçümünün 6,5 katı büyüklüÄŸünde bir alan taradı. Elde ettiÄŸimiz verilerin analiz edilmesiyle gemilerimizin Akdeniz’deki bir sonraki görev yerini belirleyeceÄŸiz. 100 yıl önce nasıl Sevr’i yırtıp attıysak, bugün de Mavi Vatan’da bize dayatılmak istenen Sevr’i de aynı ÅŸekilde yırtıp attık. Uluslararası hukuku görmezden gelen bir anlayışla, sipariÅŸ üzerine hazırlatılan haritalar Akdeniz’in sularına gömüldü. Bölge ülkelerinin haklarını gasp ederek DoÄŸu Akdeniz’in neredeyse tamamı üzerinde hak iddia etmek nasıl bir akıl tutulmasıdır anlamak mümkün deÄŸil.” 

Dönmez, bazı ülkelerin DoÄŸu Akdeniz meselesini hukuk baÄŸlamından çıkararak tarihi ve sosyolojik bir zemine çekmeye çalıştığını belirterek, “Bizim sahadaki bütün faaliyetlerimiz BirleÅŸmiÅŸ Milletler nezdinde de kayıtlı uluslararası hak ve hukuka dayanıyor. Biz muhataplarımızı her zaman masaya davet ettik. Gerilimden yana olmadık. Diyalog yanlısı tavrımızı sürdürdük. Yapıcı tavrımızı her daim korduk. Bütün tarafların yer aldığı bir düzende sorunun tam anlamıyla çözülebileceÄŸini ifade ettik. Sorunları oturup, konuÅŸup çözmek varken sonu belirsiz maceralara atılmak kimseye fayda saÄŸlamaz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Melih Han Bilgin ise 227 metre uzunluk ve 42 metre geniÅŸliÄŸe sahip Kanuni sondaj gemisinin en üst teknolojilerle donatıldığını söyledi. 

Kanuni sondaj gemisinin birçok ilke imza atacağını dile getiren Bilgin, “Kanuni ÅŸu an ülkemizde kazılan ilk deÄŸerleme kuyusu olan Türkali-1’de tamamlama çalışmalarını gerçekleÅŸtirecek. Bu da ülkemizin denizlerde yapılan ilk tamamlama çalışması olacak.” diye konuÅŸtu.

Bakan Dönmez, Kıyı Emniyetine ait gemiyle Kanuni’nin BoÄŸaz geçiÅŸine eÅŸlik etti. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gayrimenkul satışı 10 ayda 2 milyonu aştı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.