23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kastabala’nın tiyatro alanında kabartma masklar bulundu

Çukurova'nın Efes'i olarak bilinen ve tarihi, milattan önce 500'lü yıllara dayanan Kastabala Antik Kenti'nde, tiyatronun mimari bloklarında o dönem oynanan komedi ve dram oyunlarını betimleyen kabartma masklar ortaya çıkarıldı.

Kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan, sütunlu caddesi, tiyatrosu, hamam yapısı, kiliseleri ve tarihi kalesi ile günümüze kadar ayakta kalabilen Kastabala’da, 2021 yılı kazı çalışmaları sona erdi.

Geçen yıl yapılan kazılarda antik kentin tiyatro kısmı büyük ölçüde açığa çıkarılırken, burada bulunan 10 kabartma mask heyecan yarattı.

Bulunan maskların o dönem sahnelenen tiyatro oyunlarını betimlediği, drama için asık yüzlü, komedi için ise güler yüzlü masklar yapıldığı tespit edildi.

Kazı BaÅŸkanı Osmaniye Korkut Ata Ãœniversitesi (OKÃœ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Ãœyesi Faris Demir, AA muhabirine, Kastabala Antik Kenti’nin Ovalık Kilikya’nın en önemli ve tek kutsal kenti olduÄŸunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile OKÃœ iÅŸ birliÄŸiyle yürütülen kazı çalışmalarına Türk Tarih Kurumunun destek verdiÄŸini dile getiren Demir, “2020 yılında kazı çalışmalarına kentin en önemli yapısı olan tiyatro alanından baÅŸladık. 2 yıl gibi kısa bir sürede tiyatronun büyük bir bölümünü açığa çıkarmış bulunuyoruz. Tiyatro alanında orkestra, sahne binası, tiyatroya giriÅŸi saÄŸlayan paradoslar (orkestranın her iki yanında karşılıklı bulunan giriÅŸ yolları) büyük ölçüde açığa çıkarıldı. Tiyatroya ait bir çok mimari parça, restorasyon ve konservasyon amaçlı olarak taÅŸ tasnif alanına taşındı. BulduÄŸumuz önemli kalıntılardan biri de halk meclisi tarafından Roma Ä°mparatoru Hadrian’a adanmış yazıtlı heykel kaidesidir.” diye konuÅŸtu.

Tiyatroda bulunan 10 kabartma maskın ekipte heyecan ve mutluluk yarattığını vurgulayan Demir, “Bu masklar, tiyatroda sergilenen drama ve komedi oyunlarını temsil etmektedir. Bu tiyatrolarda genellikle drama ve komedi oyunları sergilenmekteydi. Komedi oyunları için betimlenen masklarda komik ifadeler, drama oyunları için ise korku halinde ve korkutucu yüz ifadeleri betimlenmektedir. Betimlenen masklar arasında Pan Keçisi dikkat çekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Dr. Demir, taÅŸ balta ve mızrak uçları da bulduklarını ifade ederek, “Roma Ä°mparatorluk Dönemi’ne ait bir tiyatroyu kazıyoruz ama tiyatronun üst kısmından gelmiÅŸ olan dolgu toprağında Neolitik Dönem’e tarihlenen nitelikli buluntu sayısının artması, Kastabala’nın, tarih öncesi dönemlerden itibaren önemli bir merkez olduÄŸunu göstermektedir. Ä°lerleyen yıllarda bu alanlarda da kazı çalışmalarımızı yürüteceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Asya’da Yeni Ticaret Bloğu, RCEP, Yürürlükte

HIZLI YORUM YAP