15 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
AA muhabirinin bakanlıktan edindiği bilgiye göre, Türkiye’de 1989’da 42 bin dekar olan kenevir ekim alanı 1999’da 5 bin 360 dekara ve 2009’da 66 dekara düştü. Son olarak geçen yıl 200 dekarda lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Bu alanda bir çalışmanın içine giriyoruz, yeniden bunu üreteceğiz.” sözlerinin ardından kenevirin tekrar ülke gündemine girmesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı kenevir alanlarına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Yürütülen çalışmalar neticesinde bu yıl yaklaşık bin dekarda lif, tohum ve sap amaçlı ekim alanına ulaşıldı. Türkiye’de tescilli kenevir çeşidi bulunmazken, mevcut ekilişler yerel popülasyonlardan elde edilen tohumluklarla yapılıyor.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle “tetrahydrocannabinol (THC)” oranı düşük çeşit geliştirme çalışmaları yürütülüyor. İki endüstriyel kenevir çeşidinin tescil çalışmalarının yakın zamanda tamamlanması bekleniyor.
Ülkenin kenevir tohum ihtiyacını karşılayacak şekilde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazilerinde ve sözleşmeli tarım modeliyle çiftçiler tarafından tohumluk kenevir üretimi yapılıyor. Ekim ayı itibarıyla ürün hasadında sona gelindi.
Yeterli miktarda tohum üretilmesiyle üreticilerin talep ettiği tohum ve kenevir endüstrisine yönelik yatırımlar için ham maddenin karşılanması hedefleniyor.
TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, Türkiye’de çok değerli yerli kenevir tohumu olduğunu belirterek, üretimi yerel tohumla yapmak istediklerini söyledi.
Geçen sene yerel kenevir tohumlarını çiftçilerden topladıklarını ifade eden Işıkgece, “Bu tohumlar için Gökhöyük işletmemizde bir yer ayırdık. Ayrıca 127 dönüm arazide 27 çiftçimize sözleşmeli olarak tohum ürettirdik. Amacımız dünya standartlarındaki yerel tohumumuzun sayısını artırarak tescilletmek. Bu dönemde tohumlar toplanıyor. Yaklaşık 10 ton civarında tohumumuz olacak, onu tekrar çoğaltacağız.” dedi.
Işıkgece, yerel kenevir tohumunun orijinalliğinin bozulmaması için üretim yapılan bölgeyi koruma altına aldıklarını kaydetti.
Tekstil ve otomotiv sektöründeki bazı büyük firmaların kenevirden yararlanarak ürünler üretmek istediğine dikkati çeken Işıkgece, söz konusu firmalarla sürekli görüştüklerini ve fizibilite çalışmaları yaptıklarını bildirdi. Işıkgece, bir seneye kadar ortaya somut ürünler çıkacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
AA
Anıtkabir’de Cumhuriyet coşkusu
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
391361 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293785 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109391 kez okundu
4
Pegasus’tan İsrail kararı
51892 kez okundu
5
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
51297 kez okundu
REDRESE Düzenlemesiyle İhracat Süreçleri Hızlanacak
TSE’den Makine Ürünleri İthalat Denetimine Yeni Talimat: Ambalajların Tamamı Açılacak
“Gümrük uyumu siparişten önce başlamalı”
TÜRK-İŞ asgari ücret masasına oturmadı
Hangi Çiçek Soğanlarının İhracatı Yasaklandı?
Yeşilova Otomotiv’e Karsan’dan “Kalite Ödülü”
TCMB Başkanı Fatih Karahan: Ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz
AJet’ten yurt dışı seyahatlerde yüzde 40 indirimli bilet
İşte dünyanın en güçlü kadınları
Yan Yana’ 2025’in en çok izlenen filmi oldu
REDRESE Düzenlemesiyle İhracat Süreçleri Hızlanacak
TSE’den Makine Ürünleri İthalat Denetimine Yeni Talimat: Ambalajların Tamamı Açılacak
“Gümrük uyumu siparişten önce başlamalı”
TÜRK-İŞ asgari ücret masasına oturmadı
Hangi Çiçek Soğanlarının İhracatı Yasaklandı?
Yeşilova Otomotiv’e Karsan’dan “Kalite Ödülü”
TCMB Başkanı Fatih Karahan: Ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz
AJet’ten yurt dışı seyahatlerde yüzde 40 indirimli bilet
İşte dünyanın en güçlü kadınları
Yan Yana’ 2025’in en çok izlenen filmi oldu
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan