26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kestanede milyonlarca dolar zararı ‘torymus’ önleyecek

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarında yetiştirilecek "torymus" adlı böcekler kestanenin rekoltesini düşüren gal arısı ile mücadele edilecek.

Bursa Orman Bölge MüdürlüÄŸü bünyesinde kurulan laboratuvarda, kestane aÄŸaçlarına zarar veren gal arısıyla mücadele için yetiÅŸtirilecek “torymus” adlı böcekler doÄŸaya bırakılarak üründe yıllık 18 milyon dolara varan zararın önlenmesi hedefleniyor.

Orman Bölge MüdürlüÄŸü verilerine göre, Bursa ve Yalova’da yıllık 15 bin ton üretilen kestanenin rekoltesi, gal arısı nedeniyle yüzde 70 kayıpla 4 bin 300 ton olarak gerçekleÅŸiyor. Buna paralel olarak elde edilmesi beklenen gelir de 25 milyon dolardan 7 milyon dolara iniyor.

Kestane üreticisini büyük kayba uÄŸratan gal arısı zararlısı ile mücadele için çalışma baÅŸlatan yetkililer, laboratuvarda her yıl 50 bin torymus böceÄŸi yetiÅŸtirip doÄŸaya bırakacak ve zararın önüne geçilecek.

Laboratuvarda ayrıca çam kese böceÄŸiyle mücadele için yıllık 50 bin calosoma ve kızıl kuyruklu kayın tırtılına karşı 5 bin parazitoid üretilecek.

“Asla ilaçlama yapmıyoruz”

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, AA muhabirine, sorumluluk sahalarındaki ormanlara en büyük zararı çam kese böceÄŸi, kestane gal arısı ve kızıl kuyruklu kayın tırtılının verdiÄŸini vurguladı.

Söz konusu zararlılara karşı asla ilaçlama yapmadıklarını belirten Akın, bunların yırtıcısı olan böcek türlerini kullanarak biyolojik mücadele yürüttüklerini dile getirdi.

Akın, ÅŸöyle devam etti:

“Bursa’da kestane çok önemli bir aÄŸaç türü, ekonomik getirisi var. Bölgemizde yıllık 15 bin ton civarında kestane üretimi olması gerekirken, 4 bin 300 ton civarında bir üretim oluyor. Bu üretim düÅŸüklüÄŸünün sebebi de kestane gal arısı denilen zararlı böcek. Bununla bir mücadele gerçekleÅŸtiriyoruz, bu böceÄŸin yırtıcısını üretiyoruz ve doÄŸaya salıyoruz. Bu verim düÅŸüklüÄŸü ekonomide çok ciddi kayıplara sebep oluyor, aÅŸağı yukarı 18 milyon dolar civarında bir zararımız var. Bu zararlı böcekle biyolojik olarak mücadele ederek, bu 18 milyon dolar civarındaki maddi zararımızı uyguladığımız mücadeleyle ortadan kaldırmanın çabası içindeyiz.”

Çam kese böceÄŸi ve kayın tırtılıyla mücadele

Akın, çam kese böceÄŸinin aÄŸacı öldürmediÄŸini, sadece yeÅŸil rengine zarar verdiÄŸini aktardı.

Biyolojik mücadelede kullanılan ve “terminatör” olarak nitelendirilen böcekleri laboratuvarda özel kutularda besleyip doÄŸaya saldıklarını anlatan Akın, “Bunlar, çam kese böceklerinin tırtıllarını yiyerek onlarla besleniyor. Böylece popülasyonu dengeye getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Akın, geçen ay Bursa’nın Ä°negöl ve Kütahya’nın Domaniç ilçesinde kayın aÄŸaçlarına zarar veren tırtıla karşı da çalışma baÅŸlattıklarını kaydetti.

Kayın tırtıllarını yiyecek yararlı böcekleri bu ormanlara bırakacaklarını söyleyen Akın, “Kayın tırtılının yuva yaptığı ormanlarda, kışın pupa toplayarak, tırtılların topraÄŸa indiÄŸi dönemde bunları toplayarak popülasyonu azaltacağız.” diye konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Åžehitlerimizi uÄŸurluyoruz

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.