23 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde gerçekleÅŸtirilen Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslenen CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, tüm Müslümanların muharrem ayı ile 1444 hicri yılbaşını tebrik etti.
Ä°nanç ve medeniyetlerinde önemli bir yeri olan muharrem ayının 10’unun aynı zamanda AÅŸura Günü olduÄŸunu anımsatan ErdoÄŸan, “AÅŸura Günü, tüm Ä°slam dünyasında öncesi ve sonrasında tutulan oruçlarla, yapılan ibadetlerle temizlenmenin, tazelenmenin vesilesi olarak görülür. Hazreti Hüseyin efendimizin Kerbela’da ÅŸehit ediliÅŸ tarihi olması hasebiyle bu mübarek gün aynı zamanda hepimiz için bir hüzün ve matem günüdür.” diye konuÅŸtu.
Divan ÅŸairi Fuzuli’nin “Mah-ı Muharrem oldu meserret haramdır / Matem bugün ÅŸeri’ate bir ihtiramdır / Her medd-i ah kim çekilir Ehl-i Beyt için / Miftah-ı bab-ı ravza-i darüs’s-selamdır / Åžad olmasın bu vakı’adan ÅŸad olan gönül / Bir dem bela vü gussadan azad olan gönül” mersiyesi ile Ehl-i Beyti ve tüm ÅŸehitleri rahmetle yad eden ErdoÄŸan, “Muharrem ayının milletimizle beraber tüm Ä°slam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyor, Rabb’im birliÄŸimizi, dirliÄŸimizi, muhabbetimizi daim eylesin diyorum.” ifadelerini kullandı.
Son Kabine Toplantısının ertesi günü Tahran’da Türkiye-Ä°ran Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi 7’nci toplantısı ile Astana süreci kapsamındaki Türkiye-Rusya-Ä°ran üçlü zirvesini gerçekleÅŸtirdiklerini hatırlatan ErdoÄŸan, her iki toplantının da oldukça verimli geçtiÄŸini söyledi.
Rusya ve Ukrayna taraflarıyla da her seviyede görüşmeleri sürdürdüklerini belirten ErdoÄŸan, “Dünyanın yakından izlediÄŸi tahıl krizinin aşılması konusunda atılan adımın tamamen ülkemizin gayretlerinin ürünü olduÄŸu herkes tarafından kabul edilmektedir. Öyle ki son olarak BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Guterres bunu şükranlarıyla ifade etti, Türkiye’ye teÅŸekkürleriyle ifade etti. Ve artık bugün adım atıldı ve gemiler de yola çıktı. Ä°stanbul’da 22 Temmuz’da imzalanan anlaÅŸmalar dünyanın neredeyse üçte birinin tahıl ihtiyacını karşılayan Rusya ve Ukrayna pazarlarındaki düğümün çözümü bakımından tarihi bir dönüm noktası olmuÅŸtur. Türkiye-Rusya-Ukrayna ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in iÅŸ birliÄŸiyle yürüyen bu sürecin saÄŸlıklı bir ÅŸekilde devamı için her türlü gayreti gösteriyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, süreci takip edecek Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin 23 Temmuz’da Ä°stanbul’da faaliyete geçtiÄŸini hatırlatarak, “Tahıl yüklü ilk gemi bugün Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan hareket etti. Bu gemi Ä°stanbul BoÄŸazı’na ulaÅŸtığında Rusya-Ukrayna-Türkiye ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler temsilcilerinden oluÅŸan bir heyet tarafından kontrol edilecek, ardından da yükünü indireceÄŸi limana doÄŸru yolculuÄŸunu sürdürecek. DiÄŸer gemilerin de belirlenen ÅŸartlar çerçevesinde tahıl ve diÄŸer gıda ürünlerini taşımaya devam edeceÄŸine inanıyoruz. Her ne kadar muhalefet idrak edemese de ülkemizin öncülüğünde baÅŸlatılan bu çalışma insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik önemli bir diplomatik baÅŸarıdır. Ä°nÅŸallah benzer diplomatik çalışmaları enerji baÅŸta olmak üzere diÄŸer alanlara da teÅŸmil edebiliriz.” diye konuÅŸtu.
Rusya-Ukrayna savaşının her iki taraf açısından adil bir barışla neticelenmesi için de çok gayret sarf ettiklerini vurgulayan ErdoÄŸan, “Ä°stanbul ve Antalya’da yapılan toplantılarda ortaya çıkan olumlu hava maalesef sahadaki müessif geliÅŸmelerle akamete uÄŸradı. Åžayet bir gün taraflar yeniden barışa yönelirlerse bunu bizim kolaylaÅŸtıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Milli Güvenlik Kurulu’nun temmuz ayı toplantısında terörle mücadeleden NATO zirvesine, Yunanistan’ın iyi komÅŸuluk iliÅŸkileriyle uyuÅŸmayan tavırlarından Kıbrıs’a kadar pek çok meseleyi enine boyuna deÄŸerlendirdiklerini söyledi.
Ä°stanbul’un ilçelerinden Eyüp Sultan’da 22 Temmuz’da belediye tarafından tamamlanan eser ve hizmetlerin açılışına katıldıklarını anımsatan ErdoÄŸan, “Bu vesileyle Ä°stanbul’un manevi muhafızı Eyüp Sultan Hazretlerini bir kez daha rahmetle, tazimle yad ettik. Aynı gün Ä°stanbul Arkeoloji Müzelerimizdeki sergilerin açılışını da gerçekleÅŸtirerek her köşesi buram buram tarih, kültür ve sanat kokan Ä°stanbulumuzun zenginliÄŸini bir kez daha hatırladık.” dedi.
Programları el verdiÄŸi sürece hafta sonları bir ÅŸehri ziyaret ederek hem vatandaÅŸlarla hasret giderdiklerini hem de tamamlanan eser ve hizmetlerin resmi açılışını yaptıklarını anlatan ErdoÄŸan, önceki hafta sonu Kayseri’de kamu, belediyeler ve özel sektörün Kayseri’ye kazandırdığı 30 milyar liralık yatırımı hizmete açtıklarını, 24 milyar liralık Ankara-Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı Projesi’nin de temelini attıklarını ifade etti.
Kendilerini coÅŸkuyla karşılayan Kayserililere selamlarını ileten ErdoÄŸan, 24 Temmuz’da da Ä°bn Haldun Ãœniversitesi’nin ilk mezuniyet töreninde öğrencilerin sevinçlerine ortak olduklarını bildirdi.
Cumartesi günü Ordu’da toplu açılış törenine katıldıklarını, Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık alım fiyatını açıkladıklarını ve Ordulularla hasret giderdiklerini söyleyen ErdoÄŸan, halkın ilgisinin ayrı bir heyecan vesilesi olduÄŸunu dile getirdi.
Ä°ki haftalık süre boyunca çok sayıda kabul, toplantı ve görüşmeyle milletin kendilerine tevdi ettiÄŸi sorumlulukları yerine getirmeye çalıştıklarını belirten ErdoÄŸan, “Ä°nÅŸallah bu hafta sonu cumartesi günü de Kocaeli’de yine Kocaeli’deki tüm halkımızla, kardeÅŸlerimizle hem toplu açılışlar hem de bir bütünleÅŸmeyi birlikte yaÅŸayacağız. Allah ömür ve milletimiz de destek verdikçe büyük ve güçlü Türkiye’nin inÅŸası yolunda gece gündüz çalışmayı, mücadele etmeyi, ülkemize yeni eserler ve hizmetler kazandırmayı sürdüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.
Türkiye’nin son 20 yılda demokrasi ve kalkınma yolunda katettiÄŸi mesafenin önemini karşılarına çıkan her bölgesel ve küresel krizde bir kez daha gördüklerini söyleyen ve “Peki son 20 yılda ne yaptık?” diye soran ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Sadece baÅŸlıklarıyla ve birer cümleyle ifade edecek olursak son 20 yılda ülkemiz demokrasisini vesayetin cenderesinden kurtararak her kesimden insanımızın asırlık hak ve özgürlük beklentilerini karşıladık. Temel hizmetlere iliÅŸkin altyapımızı, eÄŸitimden saÄŸlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan enerjiye, sanayiden spora kadar her alanda tamamlayarak ayağımızdaki geri kalmıştık prangasını söküp attık. Terör örgütleriyle mücadelemizi sınırlarımız dışına taşıyarak, mafyatik yapılara göz açtırmayarak 81 vilayetimizin tamamında insanlarımızın huzur içinde hayatını sürdürebileceÄŸi bir güven iklimini tesis ettik. Türkiye’nin siyasi, ekonomik, diplomatik gücünü dost, düşman herkese kabul ettirerek haklarımızı ve çıkarlarımızı en etkin ÅŸekilde savunabileceÄŸimiz bir devlet konumuna geldik. Ä°mkanları artmış, potansiyeli geniÅŸlemiÅŸ, altyapısı tamamlanmış, özgüveni güçlenmiÅŸ bir ülke olarak her alanda hedeflerimizi büyüttük. Velhasıl gelecek bir ayımızı, bir yılımızı bile göremediÄŸimiz bir yerden Allah’a hamdolsun bugün 2053 vizyonunu inÅŸa etmeye baÅŸlamış bir ülke durumuna geldik.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bu sürecin her adımında elde ettikleri kazanımların yanında büyük bedeller de ödediklerini vurgulayarak, “Son dönemde verdiÄŸimiz mücadelede de enflasyonun sembolü olduÄŸu bedeller ödemeye devam ediyoruz. Bugüne kadar her baÅŸarımızı gayrete, sabra ve azme borçluyuz. Ä°nÅŸallah mevcut sıkıntılarımızın üstesinden de çok çalışarak, sabrederek ve azmederek geleceÄŸiz. Önümüzdeki fırsatların ödediÄŸimiz bedellerden çok daha büyük olduÄŸunu bilerek kararlılıkla hedeflerimize doÄŸru ilerleyeceÄŸiz. GeçmiÅŸte özellikle ülkemizi siyasi istikrarsızlıklarla, sosyal gerilimlerle, ekonomik yıkımlarla, yeri geldiÄŸinde darbelerle kendi istedikleri çizgide tutanların oyunları artık iÅŸe yaramıyor.” dedi.
Türkiye’yi bu tür oyunlarla sömürerek geri kalmışlığa mahkum edenlerin artık kendi güvenlik ve refah düzenlerini korumakta bile zorluk çektiklerine iÅŸaret eden ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu tablonun ilk önemli iÅŸareti 2008 küresel finans krizinde görülmüştü. Bir saÄŸlık krizi olarak baÅŸlayıp geniÅŸleyen koronavirüs salgınıyla geliÅŸmiÅŸ ülkelerin üzerine titredikleri sırça köşklerin camlarında çok daha derin çatlaklar oluÅŸtu. Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediÄŸi küresel ekonomik kriz ise makyajları iyice dökmüş, ardındaki gerçek yüzü ortaya çıkarmıştır. Dünya siyasi ve ekonomik olarak kaçınılmaz bir yeniden yapılanma sürecine girmiÅŸtir. Türkiye olarak bu tarihi dönüşümü asırlardır dışlandığımız küresel yönetim sisteminde hak ettiÄŸimiz yeri almanın bir fırsatı olarak görüyoruz. Ãœlkemizi uzunca bir süredir küçük sorunlar, küçük aktörler, küçük krizler, küçük ödüller üzerinden oyalayanların bu fırsatı deÄŸerlendirmemize engel olmalarına müsaade etmeyeceÄŸiz. Artık bu ülkeyi terörle, darbeci sivil ve askeri bürokrasiyle üretmek yerine rantiyeyle beslenen iÅŸ dünyasıyla, kifayetsiz siyasetçilerle oyalama devri bitmiÅŸtir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık devlet ve millet olarak tüm bu hakikatlerin farkında olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Ãœlkemize yapılan dış ve iç dayatmaları reddediyoruz. Kendi vizyonumuzdan ve hedeflerimizden zerre taviz vermiyoruz, sorunlarımızı çözecek imkana ve dirayete sahip olduÄŸumuz gerçeÄŸinden hareketle yolumuzda kararlılıkla yürüyoruz. Bu anlattıklarımın hiçbiri hikaye deÄŸildir, senaryo deÄŸildir, muhal bir geçmiÅŸ deÄŸildir, tam tersine yaşı 35-40’ın üzerinde olan her vatandaşımız filmi şöyle bir geriye sardığında bu sürecin kendi hayatındaki izlerini rahatça görecektir. Eski Türkiye’yi yaÅŸamamış gençlerimiz ise hem büyüklerinden sorarak hem de bilgiye eriÅŸmenin bu kadar kolay olduÄŸu bir dönemde basit bir araÅŸtırmayla aynı gerçeklere ulaÅŸabilecektir. DoÄŸruyu eÄŸriden ayırmazsak hele bir de unutursak aynı felaketleri tekrar yaÅŸama ihtimalimize karşı bu tür hatırlatmaları zaman zaman yapıyoruz.”
Erdoğan, ülke olarak pek çok alanda verdikleri istiklal ve istikbal mücadelesinin ekonomideki yol ayrımında hükümet olarak bir tercihte bulunduklarını söyledi.
“Ya faiz kur enflasyon denklemine uygun ÅŸekilde finansal sıkılaÅŸtırmaya gidip bu arada belki 10 milyon vatandaşımızın iÅŸsiz kalmasına yol açacaktık ya da istihdam odaklı yeni bir yola girecektik. Bir ara 26,5 milyona kadar gerileyen istihdamın ekonomik ve sosyal maliyetlerini en iyi biz biliyoruz.” diyen ErdoÄŸan, bunun için tercihlerini istihdamdan, yani vatandaÅŸların iÅŸinden, aşından, huzurundan, geleceÄŸinden yana kullandıklarını belirtti.
Bu sayede dünya küçülürken Türkiye’nin üreterek büyüdüğünü, ihracatın 250 milyar dolar sınırına geldiÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, “Yine bu sayede dünyada istihdam azalırken biz 31 milyon sınırına dayanarak tarihimizin en yüksek rakamına ulaÅŸtık. GeçtiÄŸimiz yıl elde ettiÄŸimiz yüzde 11’lik büyümeyle G20 ülkeleri içinde ilk sıraya yerleÅŸtik. Her ne kadar birileri bu politikanın baÅŸarısını gölgelemek için yalan üstüne yalan uyduruyorsa da uluslararası deÄŸerlendirmeler tam tersini gösteriyor.” dedi.
Geçen günlerde IMF’nin dünyanın büyüme rakamını aÅŸağı yönlü, Türkiye’nin büyüme rakamını ise yukarı yönlü güncellediÄŸine iÅŸaret eden ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pek çok faktörün bir araya gelmesiyle yaÅŸanan enerji ve gıda baÅŸta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki dengesizlikler elbette bizi de etkiliyor. Bu geliÅŸmeler, küresel ticaretin hacmini daraltmış, iÅŸleyiÅŸini zorlaÅŸtırmıştır. Petrol fiyatlarında bir ara 128 dolara kadar varan artışların, ülkemizdeki pompa fiyatlarını 30 liraya kadar yükseltmesi, bu dalgalanmanın bir sonucudur. Fiyatı neredeyse 11 kat artan doÄŸal gazda yaptığımız yüzde 80’i geçen sübvansiyon sayesinde vatandaÅŸlarımızın olabilecek en düşük maliyetle evlerini ısıtmalarını saÄŸlıyoruz. Küresel fiyatlardaki dengesizliÄŸi istismar edenlerin, otomobilden konuta, gıdadan elektroniÄŸe kadar içeride pek çok alanda yaptıkları manipülasyonlarını yakından takip ediyoruz. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle bu istismarcıların kötü niyetlerini ellerinde patlatmakta kararlıyız.”
Erdoğan, ABD ve Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin küresel ekonomik krize verdikleri tutarsız tepkilerin, sorunu çözmek yerine daha da ağırlaştıracak neticeler doğurduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Biz ise yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla ülkemizi büyütme esasına dayanan Türkiye Ekonomi Modeli’nden taviz vermeyerek, krizden pozitif ayrışma stratejimizi dikkatle uyguluyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdiÄŸimiz yapısal reformlar sayesinde, klasik dayatmaların dışında kalan bu programı baÅŸarıyla sürdürüyoruz. Ä°hracattaki baÅŸarılı performansı, turizmdeki sevindirici gerçekleÅŸmelerle tahkim ederek hedeflerimize ilerliyoruz. Yılın ilk yarısındaki gerçekleÅŸmeler, 2022’yi 47 milyon turist ve 37 milyar dolar turizm geliriyle hedeflerimizin üzerinde bir seviyede kapatacağımıza iÅŸaret ediyor. Ä°nÅŸallah ilerleyen tarihlerde bu rakamları da aÅŸacağımıza inanıyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel piyasalardaki gelişmeleri değerlendirmek için bir yandan kapasite büyütme bir yandan yeni pazarlar arayışında olan ihracatçıların gayretlerini yakından takip ettiğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:
“Ordu’da fındık fiyatlarını açıkladık, Bay Kemal rahatsız oldu. SöylediÄŸi ne? ‘Ben 72 söylemiÅŸtim’, ‘Ben 72 düşünüyordum’ diyor. Ya sen düşünmeye yine devam et. Senin sırtında küfe yok. Bak sen hala tahminlerden düşünüyorsun, düşünce aleminden bahsediyorsun. Biz icraattan bahsediyoruz Bay Kemal, icraattan. Senin icraatın var mı? Yok. 72 düşünüyormuÅŸ, yavru ortağı da 75 düşünüyormuÅŸ. Bunların hepsi tahminlerle konuÅŸuyorlar ve bunların hepsi cek, cak bunlarla konuÅŸuyorlar. Biz ise icraat ve 1 dolardan 3 doların üzerine fındık fiyatlarını nasıl getirdik, ona bakın. Biz orada vatandaşımızla da gittik, evinde, bahçesinde sohbet ettik. Evinde bahçesinde sohbet ederken kendilerine sordum, beklentiniz nedir, düşündüğünüz nedir? Hepsi samimiyetle beklentilerini söyledi. Ya vatandaşın dili baÅŸka, vatandaşın gönlü baÅŸka ve vatandaşın dilinden ve gönlünden geçeni biz ne yaptık, meydanda açıkladık. O zaman da tabii meydan patladı. VatandaÅŸla hemhal olmak baÅŸka bir ÅŸey. Vatandaşı aldatmak baÅŸka bir ÅŸey. Biz vatandaşımızla beraberiz. Beraber olmaya da devam edeceÄŸiz.”
ErdoÄŸan, dış ticarette ortaya çıkan açığın en önemli sebebinin, enerji ithalatının bedelinde 3 kata varan artış ile sanayi üretiminde kullanılan diÄŸer emtia maddelerinin fiyatlarındaki ciddi yükseliÅŸ olduÄŸunu vurgulayarak, “Åžayet özellikle enerji fiyatlarındaki bu dengesizlik olmasaydı, Mayıs ayı itibarıyla 12 aylık cari iÅŸlemlerde 34,5 milyar dolar fazla verecektik. Ä°nÅŸallah hiç endiÅŸe etmeyin o günleri de göreceÄŸiz. Bu vesileyle küresel enerji darboÄŸazına karşı vatandaÅŸlarımızı mevcut kaynakları etkin ve verimli bir ÅŸekilde kullanmaya davet ediyorum.” dedi.
2018’de ilan ettikleri Ulusal Enerji VerimliliÄŸi Eylem Planı ile bina ve hizmetlerin enerji verimliliÄŸini teÅŸvik edecek yatırımları desteklediklerini anımsatan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Yapılan hesaplamalar, geçtiÄŸimiz yıl enerji verimliliÄŸi için yapılan 1,3 milyar dolar yatırımın karşılığında 372 milyon dolarlık tasarruf elde ettiÄŸimizi gösteriyor. Bu yatırımlar aynı zamanda, yol açtığı sera gazı azaltımıyla, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelemize de katkı saÄŸlıyor. GeçtiÄŸimiz yıl 50 milyar dolarlık enerji ithalatı yapan, bu yıl aynı faturanın 2 katına çıkması ihtimali olan bir ülke durumundayız. Tasarruf ve verimlilik tedbirleriyle bu rakamda yüzde 10 düşüş saÄŸlamamızın, ülkemize 10 milyar dolarlık katkısı olacağı açıktır. VatandaÅŸlarımızın her birinden, dışa bağımlı olduÄŸumuz enerji kaynaklarını, basit tedbirle daha verimli kullanmak suretiyle, hem aile bütçelerine hem de milli bütçeye katkı saÄŸlamalarını istiyorum.”
Hanelerdeki ısı yalıtımı çalışmaları için vatandaşlara daire başı 50 bin liraya kadar uygun şartlı kredi imkanı sunduklarını hatırlatan Erdoğan, enerji yalıtımı konusunda eksiği olan tüm vatandaşları bu imkandan istifade etmeye çağırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel krize rağmen bütçe dengesinde herhangi bir bozulmaya meydan verilmemesinin de bir diğer önemli ve sevindirici gelişme olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Yılın ilk 6 ayında 94 milyar liraya yakın fazla veren bütçemiz, mali disiplinden asla geri adım atmadığımızın en somut ispatıdır. Ãœstelik bu görünüme, işçilerimize, memurlarımıza, emeklilerimize ve sosyal kesimlere verdiÄŸimiz desteklere yaptığımız yüksek oranlı artışlara raÄŸmen ulaÅŸtık. Asgari ücrette tarihi artışlar yaparken, tüm ücretlerin bu seviyedeki kısmından gelir ve damga vergilerini kaldırarak, herkese ilave kazanç saÄŸladık. Çiftçimizden esnafımıza kadar, kendi hesabına çalışan tüm kesimlere de pek çok imkan sunduk. Gelir vergisini kaldırarak 3 milyon çiftçimizi desteklerken, basit usule tabi 850 bin esnafımızın kazançlarını da vergiden istisna tuttuk. Gıdadan temizlik maddelerine kadar çok sayıda üründe yaptığımız KDV indirimleriyle hem vatandaÅŸlarımızın fiyat artışlarından etkilenme seviyesini düşürdük hem de sistemi sadeleÅŸtirdik. Sadece 2022 yılında, vatandaÅŸlarımızı enflasyona karşı güvence altına alma çabalarımıza destek için vergi indirimleriyle vazgeçtiÄŸimiz kamu geliri 251 milyar lirayı bulacaktır.”
ErdoÄŸan, devletin imkanlarını her kesimden vatandaÅŸla paylaÅŸarak, sosyal adaleti ve gelir dağılımındaki dengeyi koruma hassasiyetinden taviz vermediklerinin altını çizerek, “Sosyal amaçlı harcamaların bütçe içindeki payını bu yıl yüzde 5’in üzerine çıkartarak, 146 milyar liraya yükselttik. Artık sosyal yardımları sadece mutlak yoksullukla sınırlı tutmayıp, geliÅŸen ve büyüyen Türkiye’nin imkanlarının adil dağıtımı aracı olarak kullanıyoruz. Bu kapsamda doÄŸumdan ev onarımına, eÅŸi vefat eden kadınlardan öksüz yetimlere kadar 49 farklı düzenli yardım programımız için ayırdığımız bütçeyi de neredeyse 2 kat artırarak, 11,5 milyar liraya çıkardık.” bilgisini verdi.
Tüm bu adımları atarken, enflasyonun insanların günlük hayatında yol açtığı sıkıntılarla mücadele için ilave tedbirler de geliştirdiklerini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyanın, enerji ve emtia fiyatlarındaki mevcut yükü uzun süre taşıyamayacağı açıktır. Nitekim, yavaÅŸ yavaÅŸ fiyatlarda durulma eÄŸilimi baÅŸlamıştır. Bu durum, ülkemizdeki enflasyonun küresel fiyatlarla ilgili kısmında da bir iyileÅŸme baÅŸlayacağı anlamına gelmektedir. Hatırlarsanız bir dönem ayçiçek yağı üzerinden öyle bir fırtına kopartılmıştı ki tüm insanlık 5 litrelik bir yaÄŸ bidonunun içinde boÄŸulacak endiÅŸesi ortaya çıkmıştı. Åžimdi, hem ithalat kanallarının açılması hem yerli üretimin artmasıyla bu konu gündemimizden kalkmıştır. Stratejik tüm gıda ürünlerinin tedarikleri ve üretimleriyle ilgili benzer tedbirleri alarak, milletimizin bir daha böyle endiÅŸelere kapılmasının önüne geçiyoruz.”
ErdoÄŸan, bugün Türkiye’nin, tüm Avrupa’da, herkesin dışarıdan aynı fiyatla aldığı petrol ürünlerini en uygun rakamla vatandaÅŸlarına sunan ülke durumunda olduÄŸunu vurgulayarak, “Bu imkanı vatandaÅŸlarımıza, akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükünü önemli ölçüde azaltarak sunduk. Elektrik tarifelerinde yaptığımız benzer bir vergi indirimiyle de faturaları düşürdük.” ifadelerini kullandı.
Dünyanın her yerinde etkisi görülen enflasyon ve döviz kuru kaynaklı sorunlara karşı aldıkları makroekonomik tedbirleri, bankacılık uygulamalarıyla desteklediklerini vurgulayan ErdoÄŸan, “Milli paramızla tasarrufu teÅŸvik için baÅŸlattığımız kur koruma mevduat ve katılım hesapları çok büyük ilgi gördü. Kredileri yatırımı, istihdamı ve üretimi teÅŸvik edecek alanlarda olabildiÄŸince geniÅŸletiyor, buna karşılık enflasyona ve döviz kuruna olumsuz etki edecek alanlarda da sınırlandırıyoruz.” diye konuÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, yılın 7 aylık döneminde Türk lirası ticari kredi rakamının 2,7 trilyon liraya yükseldiÄŸini, ekonomiye dinamizm saÄŸlayan KOBÄ°’lere kullandırılan kredilerdeki artışın ise 384 milyar liraya ulaÅŸtığını aktardı.
Ziraat Bankası vasıtasıyla çiftçilerin kullandığı kredi miktarının yüzde 85’i sübvansiyonlu olmak üzere 152 milyar liraya ulaÅŸtığını belirten ErdoÄŸan, “Ticari kredilerde ilk sırayı imalat sanayi alıyor. Amacımız, tüm kesimleri yaÅŸanan küresel ÅŸoklara karşı destekleyerek, istihdamın ve üretimin kesintisiz artışını saÄŸlamaktır. Önümüzdeki süreçte bu amaçla hayata geçireceÄŸimiz arz güvenliÄŸiyle fiyat istikrarını birlikte gerçekleÅŸtirecek, tüm ihtimalleri hesaba katan yeni adımların hazırlıklarını da sürdürüyoruz. Ä°nÅŸallah yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun belirgin bir düşüş trendine gireceÄŸini ümit ediyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
ErdoÄŸan, vatandaÅŸları enflasyona ezdirmeme sözlerini, diÄŸer alanlarla birlikte konut sektöründe de yerine getirecek yeni projeler geliÅŸtirdiklerini, son 20 yılda Türkiye’de en büyük deÄŸiÅŸimleri gerçekleÅŸtirdikleri alanlardan birinin de ÅŸehircilik olduÄŸunu, TOKÄ° vasıtasıyla 1 milyon 170 bin vatandaşı, çevre düzenlemeleri ve sosyal donatılarıyla ev sahibi yaparak ekonomik, saÄŸlıklı ve güvenli konut üretiminde dünyada eÅŸi benzeri olmayan bir baÅŸarı ortaya koyduklarını, yaklaşık 1,5 yıl önce 100 bin sosyal konut inÅŸası için çıkılan çaÄŸrıya 10 katından fazla talep alındığını hatırlattı.
Türkiye’nin tüm illerinde hız kesmeden toplu konut projelerini sürdürdüklerini aktaran ErdoÄŸan, pek çok ilde ÅŸehir içinde kalan sanayi alanlarını dışarıya taşıdıklarını, bu konudaki talepleri de süratle yerine getirdiklerini anlattı. ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Åžimdi de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini baÅŸlatıyoruz. Ä°lk kez ev sahibi olacak vatandaÅŸlarımızın sabırsızlıkla beklediÄŸi bu projeyle ilgili hazırlıklar bitmek üzeredir. VatandaÅŸlarımızı kira öder gibi taksitlerle, yerel ve yatay mimari anlayışına göre inÅŸa edilmiÅŸ konut projeleriyle ev sahibi yapacağız. Sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerle yapılacak bu konut projelerinin tamamında yenilenebilir enerji sistemleri kullanılacaktır.
Amacımız, salgın döneminde daralan konut arzını hızla artırarak, hem inÅŸaat sektörünü canlandırmak, hem de insanımızın eriÅŸebilir ÅŸartlarda ev sahibi olmasını temin etmektir. Bu adım, son dönemde ciddi ÅŸikayet konusu olan kiraların da düşmesine yol açacaktır. Her zaman olduÄŸu gibi bu projede de ÅŸehit yakınları ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel bir kontenjan ayıracağız. Ayrıca ilk defa evlenen gençlerimiz de bu projede kota sahibi olacaktır. Önümüzdeki ay bir tanıtım toplantısıyla tüm detaylarını milletimize duyuracağımız bu konut kampanyasının ÅŸimdiden ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Projenin yürütücüsü olan Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığımız ile TOKÄ°’yi tebrik ediyor, çalışmalarında baÅŸarılar diliyorum.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Gençlik ve Spor Bakanlığının Türkiye’yi gezmeye çıkan gençlere yurtların kapılarını açan “Seyahatsever” uygulamasına oldukça fazla talep geldiÄŸini belirterek, “Gençlerimizin bu imkandan daha fazla katılımla istifadesini saÄŸlamak için onlardan gelen istekler doÄŸrultusunda yaÅŸ aralığını 18-25’ten, 18-30’a yükselttik. Böylece 1 Eylül tarihine kadar gençlerimizin yurtlarımızda konaklayarak diledikleri gibi ülkemizi gezmelerine imkan saÄŸlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sporda başarı çıtasının her geçen gün daha yükseğe çıkartıldığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Konya’da 9-18 AÄŸustos tarihleri arasında ev sahipliÄŸi yapacağımız 5’inci Ä°slami Dayanışma Oyunları’nın hazırlıklarını önemli ölçüde tamamladık. Bu oyunlar için 56 ülkeden 4 bin 200 sporcu ve heyet üyesi ile on binlerce sporsever Konya’ya gelecek. Ä°slami Dayanışma Oyunları için Konyamıza kazandırdığımız tesisler daha sonra hem ÅŸehirdeki gençlerimize hizmet edecek hem de benzer organizasyonlar için kullanılacaktır. Dünya çapında ses getireceÄŸine inandığım bu oyunlar için ülkemizde misafir edeceÄŸimiz kafilelere ÅŸimdiden hoÅŸ geldiniz diyor, sporcularımıza baÅŸarılar diliyorum.”
ErdoÄŸan, ManÅŸ Denizi’ni aÅŸan en genç Türk yüzücü Aysu TürkoÄŸlu’nu kutlayarak, “Kızımızı ÅŸahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Bu bir rekor, bizler için de ayrı bir gurur vesilesi aynı ÅŸekilde ailesini ve hocalarını kutluyorum.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
AA
Cemevine yapılan saldırıya ilişkin açıklama
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
THY, 13 yıl sonra Suriye’ye uçtu
Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetti
Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
THY, 13 yıl sonra Suriye’ye uçtu
Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetti
Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?