15 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Özge Comba Alkış
Rekabet.net olarak Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Türkiye’nin son dönemlerde içinde bulunduğu durum, global anlamdaki ekonomik-sosyal dalgalanmalar ve gençler ile genç girişimciler hakkında konuştuk. Her şeye rağmen Türkiye’nin bu zorlu süreci atlatacağına inandığını söyleyen Kaya, gençlere de tavsiyede bulundu. Kaya, “GESİAD ailesi olarak daima ülkemizin ve devletimizin yanındayız. Ülkemizin layık olduğu ve Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği yere geleceğine inanıyorum” dedi.
Murat Kaya kimdir?
“1979 Bursa doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. 2 çocuk babasıyım. İş dünyasında önce alaylı sonra mektepliyim.”
GESİAD ile nasıl tanıştınız?
“Uzun yıllara dayanıyor. 19 senem var. Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Vekilleri yaptıktan sonra bayrağı devraldık. Biz de, bizden sonraki arkadaşlara layık olduğu şekilde teslim etmeye çalışacağız.”
GESİAD’ın bugüne kadar nasıl bir yol kat etti?
“Geçmiş dönem Başkanlarımızın hepsi büyük emek sarf ettiler. GESİAD hep yukarı doğru bir ivme kazanmıştır. Biz de aldığımız bu bayrağı, aldığımız feyzle yola çıkarak daha iyiye gitme mücadelesini veriyoruz.”
GESİAD’ın kurulma amacı neydi?
“30 sene önce Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği olarak kurulmuş Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşlarından biridir. 157 üyemiz var. Genelde tekstil, otomotiv, gıda, işlenmiş gıda, hizmet, teknoloji/bilişim sektörüne üyelerimiz var. Amaç, üyelerine kişisel ve kurumsal bazlı gelişmelerine ön ayak olmak ve ilerlemeleri konusunda yardımcı olmak. 22 ile 49 yaş aralığındaki girişimciler üye olabiliyor.”
“MUTFAĞA GİRMEK ŞART!”
Günümüzde genç iş insanlarının durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Genç iş insanları olarak bize en çok moral gerekiyor. Çünkü gençlerin yapamayacağı hiçbir şey yok. Önemli olan fırsat verilmesi… Biz de işsizlik değil kalifiye eleman sıkıntısı var. Genç kuşağın işin mutfağında pişmesi gerekiyor. Bunu başarmamız gerekiyor.”
Öğrenciler ile ilgili bir oluşumun içinde yer alıyor musunuz?
“Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde başarılı olan ilk beş öğrenciye burs veriyoruz. Ayrıca üniversite/sanayi iş birliğini önemsiyoruz. Çok daha önemli olan meslek liseleriyle iş birliği içindeyiz. Meslek liseleri olmaza olmazımız ve memleket meselemiz… İlk organize sanayisi Bursa’da kuruldu. Üretim hacmi yönüyle Bursa’nın ülkemizdeki yeri farklı. Bu yüzden nitelikli elemana ihtiyacımız çok!”
TEKNOSAB’ı ve Yerli Otomobil Fabrikası’nın Bursa’da kurulacak olmasını değerlendiriyorsunuz?
“TEKNOSAB teknoloji altyapısı tamamlanmış bir sanayisi bölgesi olacak. Yerli otomobil fabrikasının da bu ölçekte Bursamız ve bölgemiz açısından önemli bir yatırım olacağını düşünmüyorum. Bursa’ya ve ülkemize çakılan her bir sanayi tesisinin çivisi bizim için bir katma değerdir. Bizim ilkemiz üretim olmalıdır.”
Genç girişimcilerin ekonomide yer alması için rol model olarak neler söylersiniz?
“İlk başta alaylı olmak gerekiyor. Yapacakları işin kararını verdikten sonra, o iş üzerinde gerekli bilgi birikimini edinmeleri gerekiyor. Eğitimlerini de tamamladıktan sonra özgüven zaten oluşacaktır.
“İŞİN MUTFAĞINDAN GELİYORUM”
Gençlere tavsiyesiniz ‘işi mutfağında öğrenin’ oldu… Siz bu aşamalara nasıl geldiniz?
“Kademe kademe geldik. Her atladığımız kademede de ödüllendirildik. Sonunda yeni bir görev aldık. Babam, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan elli birinci fabrikanın sahibiydi… Sektörümüz kauçuk ve kalıp… Babam, ben küçük yaşlardayken kendisi ile birlikte bir yemeğe gittiğimiz zaman üzerimdeki kıyafetleri değiştirtmezdi bana… Ben yemeğe yağlı kıyafetlerle giderdim. Herkes bana bakardı. İşte ben özgüvenimi böyle kazandım. Bu şekilde hangi işi yaparsanız yapın başarılı olursunuz. Geleceğin yöneticilerinin önce mutfağa girmesi şart… Tahsil ise sonraki adım… Eline anahtar almamış çocuk mühendis oluyor!”
“TÜRKİYE’NİN REÇETESİ ÜRETMEK”
Ekonomiye bakacak olursak yaşanan dalgalanmalarla ilgili neler söylersiniz?
“Türkiye Cumhuriyeti bizim… Biz devletimizin yanında yer alıyoruz. Üzerimize ne düşüyorsa devletimizden bir şey beklemeden bireysel olarak fazlasını vermeye çalışıyoruz. Para piyasaları, koronavirüs, dış güçler… Her şeye rağmen kendimizi bileceğiz, kendimiz olacağız. Buna göre çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yapıp, üretip nasıl satarız ona bakmalıyız. Türkiye ekonomisinin reçetesi budur; üretmek ve en hızlı şekilde ihracatını yapmak, dünya piyasalarında ürünümüzü kabul ettirmek…”
“SİPARİŞLER İPTAL EDİLDİ”
Koronavirüs tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkili oluyor. Ekonomi nasıl etkilenecek? Öngörünüz nedir?
“Etkilenme yok dersek yalan söylemiş oluruz. Koronavirüs ülkemizi ciddi manada etkiliyor. Ama biraz bakış açımızı değiştirip ihtiyaç olan ürünlerimizi başka pazarlardan ithal etme yoluna gideceğiz. En kötü ihtimalle de biz üreteceğiz. İç piyasada biz kendi kendimize yetebileceğimizi düşünüyorum. Sanayimiz o kabiliyette…GESİAD olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile ihracat yapıyoruz. Almanya, İtalya, Fransa bizim ağırlıklı pazarımız. Bu pazarlarda inanılmaz boyutlarda sipariş iptalleri oldu. Ama bu geçecek. Çünkü tüketmeden olmaz. Şu anda ellerindeki stoklarla idare edecekler. Hızlı bir şekilde bu durumu atlatabilirsek önümüz açık diye düşünüyorum.”
“REKABET HIRS VE HIZ KAZANDIRIR”
Rekabetle ilgili düşünceleriniz nelerdir?
“Rekabet mükemmellik, kalite getirir. Rekabet günümüz Türkiye’sinde farklılık demektir. Çünkü artık herkes her şeyi yapmıyor. Örneğin herkes çanta üretmiyor. Farklılaşıyoruz ki bu da rekabetle mümkün oluyor. Bu da saygı çerçevesinde olursa elbette en güzeli… Bursa’da bunu yakaladığımızı düşünüyorum. Saygıyı yaygınlaştırabilirsek rekabet firmalarımıza hız ve hırs kazandıracaktır.”
Rekabet.net
Dış ticaret açığı yüzde 72 arttı!
Suriye, Türkiye’den ithalata yüzde 500 vergi getirdi
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Suriye, Türkiye’den ithalata yüzde 500 vergi getirdi
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi