27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel Isınma ve Sonuçları

İstanbul ve Bursa'da yaşanan şiddetli dolu, Rize'de yaşanan kuvvetli sel, aşırı sıcaklar, kuraklık, orman yangınları insanlığın sınandığını gösteriyor.

Bunlar insan eli ile doÄŸaya verilen zararların sonucu meydana geldi. Küresel ısınmanın ve iklim deÄŸiÅŸikliklerinin daha neleri yaÅŸamamıza neden olacağını ilerleyen günlerde göreceÄŸiz. Ormanların kesilmesi, yerlerine konut ve tatil köyleri yapılması, oto yollar açılması ve doÄŸanın baÄŸrına bıçak gibi saplanan viyadükler, köprüler, hesapsız, kontrolsüz yapılan tarım ve hayvancılık, petrol ve ürünlerinin aşırı kullanımı kısacası doÄŸayı hunharca kullanmak sonuçlarını vermeye baÅŸladı.  Yani Dünya’ya insan eliyle verilen zararın sonuçlarını yaşıyor insanoÄŸlu. Kötü olan artan felaketlerle yaÅŸamaya devam edeceÄŸiz.

Nedir Küresel ısınma?

Kısaca, atmosfere salınan sera gazların neden olduÄŸu sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.

Küresel Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi, fosil yakıt tüketimi, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerinin sonucu olarak ortaya çıktı. Sera gazlarının atmosferdeki miktarı ve yoÄŸunluÄŸu arttı. Bu iklim deÄŸiÅŸiklikleri kuraklık, çölleÅŸme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb. meteorolojik olaylardaki artışların nedeni oluyor.

  1. yüzyıldaki sanayi devrimi sonun baÅŸlangıcı olarak gösteriliyor. Dünya’nın yarımküreleri arasındaki sıcaklık farkı, kuzey yarımküredeki deniz buzulları ve karların erimesiyle birlikte artmaya baÅŸladı.

Karbondioksit, su buharı, metan gibi gazların, GüneÅŸ’ten gelen radyasyonun dış uzaya yansımasını önlediÄŸi saptandı. Öte yandan da bu radyasyondaki ısıyı soÄŸurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı düÅŸünülmektedir. Bugün bilim çevrelerinde küresel ısınmada baÅŸ sorumlunun karbondioksit oranının artması olduÄŸuna inanılmaktadır.

Atmosferdeki karbondioksit,

  • Karada yeÅŸil bitkilerin fotosentez yoluyla,
  • Okyanuslarda suda çözünme ve fitoplanktonlar tarafından absorbe edilme, sonra da planktonun deniz dibine çökmesi yollarıyla atmosferden çekilmekte olduÄŸu bilinir. Ancak, bu mekanizmaların kapasitesinin üzerinde karbondioksit salımı, gezegen üzerinde sera etkisi yaratmaktadır. Ayrıca deniz suyunun aşırı karbondioksit yüzünden asitleÅŸmesi okyanus ekolojisi bozmaktadır. Mercanlar ölmekte, balık türleri azalmaktadır.

 Küresel ısınma sonucu kutuplar ve yakın bölgelerinde buzlar eridikçe yerlerini kara veya sular alıyor. Kara ve suların kar ve buza oranla daha az yansıtıcı olması GüneÅŸ ışınımı emilimini arttırmakta ve dolayısıyla ısınmanın risk artıyor.

Ä°klimdeki deÄŸiÅŸiklerin neden olduÄŸu birçok olumsuz sonuçları vardır.

  • Buzulların erimesi
  • SaÄŸanak ÅŸeklinde yağışlarda artışı ve bazen doluya dönmesi
  • Denizlerin su düzeyinde yükselme
  • Fırtına ve sel hasarlarının artması
  • Tundraların erimesi
  • BuharlaÅŸma miktarında artış
  • Kuraklık ve çölleÅŸme

Bir beslenme uzmanı olarak asıl kaygım Dünya’yı bekleyen açlık sorunu. Tarımsal arazilerin ve su kaynaklarının zarar görmesi milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya kalabileceÄŸini gösteriyor. Açlık asırlar boyunca zaman zaman yaÅŸanmış ve en ciddi insanlık dramı olduÄŸu görülmüÅŸtür.

 Hızlı ÅŸehirleÅŸme ve sanayileÅŸme gibi nedenlerle ortaya çıkan iklim deÄŸiÅŸiklikleri insanlık için hayati önem taşıyan su kaynaklarının tükenmesine ve kirlenmesine de neden olmaktadır. Su önümüzdeki yılların en büyük savaÅŸ nedeni olacaktır.

 Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi insan yaÅŸamı için giderek artan bir tehdit haline gelmiÅŸtir. Küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı olarak ortaya çıkan çok çeÅŸitli saÄŸlık sorunları ile gün geçtikçe daha sık karşılaşılmaya baÅŸlanmıştır. Beslenme yetersizliÄŸi bunlardan en önemlisi deÄŸil midir? Bugün yaÅŸadığımız Covid-19’dan korunmak için birincil koÅŸul bağışıklık sisteminin saÄŸlam olmasıdır. SaÄŸlıklı bir beslenme olamazsa bunu nasıl saÄŸlayabilirsiniz?

 Gıda kayıpları ise tüm geliÅŸmiÅŸ toplumların en büyük sorunudur. Artıkların yarattığı sera gazları bu dönüÅŸümün en sakat halkasıdır.

 Bireysel olarak yapabileceÄŸimiz ÅŸeyler neler olabilir?

  • Gıda atıklarını azaltın, ekonomik tüketim yapılabilir.
  • Evinizi iyi izole edin ısı kaybını önleyin.
  • Uçaklar yerine trenleri ve otobüsleri kullanın.
  • Toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmak.
  • Daha az fosil yakıtlı araba kullanılabilir.
  • Yakın mesafeleri yürüyüp, mümkünse bisiklet kullanın.
  • Ä°ÅŸ için seyahat etmek yerine, video konferansla iletiÅŸim saÄŸlamak.
  • Daha az sıcak su kullanmak. Suyu ısıtmak için çok fazla enerji kullanmak gerekiyor. Daha az su tüketen bir duÅŸ baÅŸlığı ile 175 kg, giysileri soÄŸuk su ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir
  • Standart ampul yerine LED ampulü kullanmak yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu saÄŸlıyor
  • Özellikle ısınmada güneÅŸ enerjisini kullanmak.
  • Çamaşırları kurutma makinesi yerine çamaşır ipinde kurutabilirsiniz.

Bu dünya bizim ve baÅŸka gidilecek bir gezegen henüz yok. Bu aÅŸamaya kadar verdiÄŸimiz zararları hiç olmazsa bundan sonra telafi edelim. Bir beslenme uzmanı olarak gıda üretimi, hasadı, depolanması, besinlerin hazırlanması, piÅŸirilmesi, tüketilmesinde özenli olmayı ve artık madde bırakılmamasına özen gösterilmesini öneriyorum. Artık maddelerin deÄŸerlendirilmesini batılı ülkelerde olduÄŸu gibi yapmak ekonomik kazancın yanında doÄŸayı korumak olduÄŸunu unutmayalım.

YaÅŸanılabilir bir Dünya’da olmak dileklerimle.

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İçişleri Bakanı Soylu: Teslim çağrılarımız dağdaki her örgüt mensubu için köprüden önce son çıkıştır

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.