14 Mayıs 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına iliÅŸkin tedbirlerin hafifletilmesi ile ekonomilerdeki toparlanmanın öncü makroekonomik verilerde kendini göstermeye baÅŸlaması, küresel piyasalarda risk iÅŸtahının güçlü kalmasını saÄŸlıyor.
Kovid-19 salgınında ve ekonomiye etkilerinde, en kötünün geride kaldığı yorumları ve ekonomi yönetimlerinin katkıları, ABD’de devam eden protestolar gibi bazı risklere karşın dün de pay piyasalarını destekledi.
Dün ABD’de açıklanan ISM imalat dışı endeksin beklentileri aÅŸarak 45,4’e çıkması sonrası Dow Jones endeksi yüzde 2,06, S&P 500 endeksi yüzde 1,36 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,78 deÄŸer kazandı.
Avrupa tarafında, bugünkü ECB toplantısı öncesinde borsalar ralli yaptı. Almanya’da hükümetin yeni destek paketi üzerinde anlaÅŸtığı haberleri ve bugün ECB’ye iliÅŸkin beklentilerle pay piyasalarında yüzde 3’ü aÅŸan deÄŸer artışları görüldü. Almanya’da DAX endeksi yüzde 3,88, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,61 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 3,36 yükseldi.
Almanya’da, 820 milyar avroluk paketin ardından, hane halkını hedefleyen 130 milyar avroluk yeni bir teÅŸvik paketi daha açıklanırken, ECB’nin de bugünkü toplantısında, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nda 250-500 milyar avro civarında bir artış yapabileceÄŸi tahmin ediliyor.
ABD ve Avrupa borsalarındaki hızlı yükseliÅŸin ardından bugün Asya piyasalarında daha sakin bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 deÄŸer kazanırken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,1 geriledi.
Yurt içinde, dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi’nin mayısta yüzde 1,36 artmasına karşın devam eden küresel risk iÅŸtahının desteÄŸiyle yükseliÅŸ serisini 11. iÅŸlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,94 deÄŸer kazancıyla 109.111,34 puandan tamamladı. Dün 6,7432’den kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,7550 seviyesinde iÅŸlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ECB’nin kararları ve sonrasında ECB BaÅŸkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarının takip edileceÄŸini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 109.500 ve 111.600 seviyelerinin önemli direnç konumunda olduÄŸunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ÅŸöyle:
12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı perakende satışlar
14.30 Türkiye, Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistikleri
14.45 Avro Bölgesi, ECB kararları
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, nisan ayı dış ticaret dengesi
AA
Ticaret Bakanlığına ihracatı yasak ve ön izinli mallara ilişkin muafiyet tanımlama yetkisi
Ermenistan ile doğrudan ticaret başlıyor
700 yolculu gemi karantinaya alındı
İhracat miktar endeksi geriledi
Enflasyon raporu yarın açıklanacak
Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi’ne operasyon: 25 kiÅŸi gözaltına alındı
Benzine zam geliyor
Burcu Köksal, AK Parti’ye katıldı: CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan ilk açıklama
Türkiye’nin En Etkin 50 CFO’su belli oldu
Izgaralık tavuk kanadı uçuşa geçti
İnşaat maliyetlerinde artış sürüyor
Ermenistan ile doğrudan ticaret başlıyor
700 yolculu gemi karantinaya alındı
İhracat miktar endeksi geriledi
Enflasyon raporu yarın açıklanacak
Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi’ne operasyon: 25 kiÅŸi gözaltına alındı
Benzine zam geliyor
Burcu Köksal, AK Parti’ye katıldı: CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan ilk açıklama
Türkiye’nin En Etkin 50 CFO’su belli oldu
Izgaralık tavuk kanadı uçuşa geçti
İnşaat maliyetlerinde artış sürüyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan