28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar Fed’i bekliyor

Küresel piyasalar, bu hafta başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının toplantıları ve yoğun veri gündemine odaklandı.

Piyasalarda geçen haftanın ana gündemi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına iliÅŸkin geliÅŸmeler, salgının ekonomiye etkilerini sınırlamak için hayata geçirilmesi planlanan teÅŸvik paketleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısı oldu.

ECB, geçen hafta, piyasa beklentileri doÄŸrultusunda faiz oranlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmezken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) toplam büyüklüÄŸünü 500 milyar avro artırarak 1,85 trilyon avroya yükseltti. PEPP’i Mart 2022’ye kadar uzatan ECB, Uzun Dönem Güdümlü Refinansman Operasyonu III (TLTRO III) için daha olumlu ÅŸartların Haziran 2022’ye kadar, Avro Bölgesi dışındaki merkez bankalarına avro likiditesi saÄŸlanması için açılan swap ve repo hatlarının süresinin de Mart 2022’ye uzatıldığını açıkladı.

ABD’de ise ekonomiyi destekleme paketine iliÅŸkin pozitif söylemler hafta boyunca devam etse de halen bir sonuç alınamadı. Söz konusu geliÅŸmelerle dolar endeksi, geçen hafta sınırlı bir toparlanma ile 91’in hemen altında dengelenirken, altının ons fiyatı yatay bir seyir izledi. Brent petrolün varil fiyatı ise Kovid-19 aşısı ile ilgili olumlu haber akışı ile marttan bu yana ilk kez 50 doları üzerine çıktı. 

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 72 milyonu, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 1 milyon 600 bini geçerken, aşı uygulamaya baÅŸlayan ülkelere ABD’nin de eklenmesi salgının piyasalara olumsuz etkilerini sınırlayan etkenlerin başında geldi.

Geçen haftanın son iÅŸlem gününde Dow Jones endeksi yüzde 0,16 deÄŸer kazanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,23 geriledi. Böylece endeksler haftalık bazda ortalama yüzde 0,7 deÄŸer kaybetti.

Analistler, Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı hayata geçirilmesi planlanan destek paketine dair belirsizlikler ve New York kentindeki vaka artışları nedeniyle tekrar gündeme gelen tedbirlerin risk iÅŸtahını azalttığını bildirdi.

Avrupa tarafında, Almanya’da yıllık enflasyonun kasımda yaklaşık 6 yılın en düÅŸük seviyesi olan yüzde eksi 0,3’e gerilemesi, Almanya Merkez Bankası’nın gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 3,2’den 3’e revize etmesi ve Brexit’e iliÅŸkin belirsizlikler nedeniyle satıcılı bir seyir izlendi.

Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,36, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,80 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,76 deÄŸer kaybederken, avro/dolar paritesi yüzde 0,3 azalışla 1,2113’e geriledi.

Asya piyasaları yeni haftaya karışık bir baÅŸlangıç yaptı. Japonya’da sanayi üretiminin ekimde yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde artması sonrası kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 ve Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,4 deÄŸer kazanırken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2 geriledi.

Yurt içinde, geçen hafta Borsa Ä°stanbul, diÄŸer pay piyasalarından pozitif ayrışarak rekor üzerine rekor kırdı. BIST 100 endeksi, cuma günü yükseliÅŸ eÄŸilimini koruyarak yüzde 1,28 deÄŸer kazandı ve 1.370,70 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleÅŸtirdi. GördüÄŸü en yüksek seviye rekorunu 1.371,00 puana taşıyan BIST 100 endeksi, haftalık bazda ise yüzde 2,99 deÄŸer kazanarak rallisini üst üste 6. haftaya taşıdı.

Analistler, bugün yurt içinde ve Avro Bölgesi’nde sanayi üretim verilerinin takip edileceÄŸini belirterek, hafta genelinde ise çarÅŸamba günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıklayacağı “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” metni ve Fed’in faiz kararı, perÅŸembe günü Ä°ngiltere Merkez Bankası ve cuma günü Japonya Merkez Bankası’nın kararlarının yanı sıra yoÄŸun veri gündeminin takip edileceÄŸini bildirdi.

ABD’de ekonomiyi destekleme paketi, Avrupa’da Brexit görüÅŸmeleri ve Kovid-19 aşısına iliÅŸkin haber akışının da gündemin odağındaki yerini koruduÄŸunu ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.390 seviyesinin direnç, 1.320 puanın destek konumunda olduÄŸunu kaydetti.

AA Finans’ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi ankete katılan ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ekimde 2019’un aynı dönemine göre yüzde 9,6 artmasını bekliyor. Ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 8 artacağı tahmin ediliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ÅŸöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı sanayi üretimi

13.00 Avro Bölgesi, ekim ayı sanayi üretimi

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa’da alışveriÅŸ merkezinde yangın

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.