06 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar, dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerin resesyon tehlikesini işaret etmesiyle karışık bir seyir izliyor.

ABD’de enflasyon endiÅŸesinin kısmen azalmasıyla rahatlayan piyasalar, resesyon fiyatlamalarının güçlenmesiyle yeniden yön arayışına girdi.

Dün ülkede açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, haziranda 46 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken, imalat sanayisinde daralmanın sürdüğünü gösterdi.

S&P Global tarafından açıklanan haziran ayına ilişkin imalat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise beklentiler dahilinde 46,3 oldu.

Ãœlkede ekonomik aktiviteye iliÅŸkin endiÅŸelerin artmasına karşın ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında atacağı adımlara iliÅŸkin fiyatlamalar güçlü kalmayı sürdürdü.

Buna göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın 26 Temmuz’daki toplantıda yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı öngörülürken, cuma günü açıklanacak istihdam raporundaki verilerin yıl sonuna kadar atılacak adımlara yönelik beklentileri daha da netleÅŸtirebileceÄŸi tahmin ediliyor.

Öte yandan, ABD ekonomisinin resesyona girebileceÄŸi ihtimali de öne çıkmaya devam ediyor. Ãœlkede terse dönen getiri eÄŸrisi son yıllardaki en keskin resesyon fiyatlamasına iÅŸaret ederken, ABD’nin 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark yaklaşık 108 baz puanla 1980’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Benzer ÅŸekilde, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark da 147 baz puanla Åžubat 1980’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Söz konusu iki varlık arasındaki getiri farkı resesyon indikatörü olarak Fed tarafından oldukça yakından takip ediliyor. New York Fed tarafından 1996’da yapılan bir çalışmada, 3 aylık hazine bonosunun faizinin 10 yıllık tahvil faizi üzerine çıkması halinde 6 ila 18 ay içinde ekonominin resesyona girmesinin beklendiÄŸi duyurulmuÅŸtu.

Dün petrol fiyatlarında dalgalı bir seyir izlenirken, Brent petrolün varil fiyatı 76,6 dolarla 22 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından artan resesyon endiÅŸeleriyle kazançlarını geri verdi.

Suudi Arabistan 1 milyon varillik arz kesintisini Ağustos ayına uzatacağını bildirirken, Rusya günlük petrol arzını 500 bin varil, Cezayir de 200 bin varil azaltacağını duyurdu.

Dün New York borsasında 4 Temmuz Bağımsızlık Günü tatili dolayısıyla yarım gün gerçekleşen işlemlerde S&P 500 endeksi yüzde 0,12, Nasdaq endeksi yüzde 0,21 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,03 yükseldi. New York borsası bugün ise kapalı olacak.

Avrupa’da enflasyon ve resesyon endiÅŸesi varlık fiyatlarını baskılamaya devam ederken, Fransa’da devam eden olaylar da risk iÅŸtahını baskılamayı sürdürüyor.

Buna karşın, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışlarına devam edeceklerini vurgularken, ECB üyesi Joachim Nagel faiz artışlarında hala gidilecek çok yol olduğunu söyledi.

Öte yandan, Almanya’da 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yılık tahvil faizi arasındaki fark 80 baz puana kadar çıkarken, ECB’nin ÅŸahin adımlarını sürdürmesi halinde söz konusu farkın daha da açılabileceÄŸi belirtiliyor.

Bu durum, Almanya’nın resesyon girebileceÄŸi endiÅŸesini güçlendirirken, bölgenin en güçlü ekonomisi olması nedeniyle Avro Bölgesi genelini de oldukça olumsuz etkileyebileceÄŸinden endiÅŸe ediliyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin 27 Temmuz’daki toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, sene sonuna kadar toplamda en az 50 baz puan faiz artırılacağı öngörülüyor.

Dün, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,41 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 gerilerken, Ä°talya’da MIB 30 endeksi 0,77 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle baÅŸladı.

Asya’da pay piyasaları yeni güne karışık bir seyirle baÅŸlarken, Çin ile ABD arasındaki iliÅŸkilerin yeniden gerilebileceÄŸi endiÅŸesi varlık fiyatlarını baskılıyor.

Yarı iletken çip üretimi nedeniyle iki ülke arasında bir süredir tansiyon yüksek seyrederken, Çin, bugün aldığı kararla yarı iletken çip üretiminde kullanılan galyum ve germanyum maddelerinin ihracatına sınırlama getirdi.

Analistler, söz konusu hamlenin bölgede tansiyonu daha da yükseltebileceğine dikkati çekerek, konuya ilişkin ABD tarafından yapılacak açıklamaların yakından takip edileceğini dile getirdi.

Öte yandan, Avustralya Merkez Bankası bugün politika faizini yüzde 4,10’da sabit bırakırken, gelecek toplantılarda faiz artışlarına devam edebileceÄŸi yönlendirmesinde bulundu.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 yükseldi.

Yurt içinde dün alıcılı seyri beÅŸinci iÅŸlem gününe taşıyan Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 4,45 artışla 6.015,29 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleÅŸtirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 6.018,29 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,6 artışla 25,9484’ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 25,9790 seviyesinden iÅŸlem görüyor.

Analistler, bugün veri gündeminin sakin olduğunu belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.100 ve 6.250 seviyelerinin direnç, 5.900 ve 5.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

14.00 Türkiye, mayıs ayı bankacılık sektörü net kar/zarar durumu

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Döviz satışı yapılmayacak

HIZLI YORUM YAP