18 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalarda gözler Fed’e çevrildi

Rusya-Ukrayna savaşıyla artan jeopolitik riskler bu hafta da varlık fiyatlamalarında baş rolü oynarken, konuya ilişkin gelişmeler önemini sürdürüyor.

Küresel pay piyasaları, Rusya-Ukrayna savaşının artırdığı belirsizliklerle karışık seyrederken, gelecek hafta gözler Rusya-Ukrayna savaşından gelecek haberlerle birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere küresel merkez bankalarının faiz kararlarına çevrildi.

Rusya-Ukrayna savaşıyla artan jeopolitik riskler bu hafta da varlık fiyatlamalarında baş rolü oynarken, konuya ilişkin gelişmeler önemini sürdürüyor.

ABD’nin Rusya’dan petrol ve petrol ürünlerini yasaklamasıyla nisan vadeli kontratlarda Brent petrolün varil fiyatı 139,1 dolarla son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, sorunun diplomasi yoluyla çözülmesi için adımlarla petrol kazançlarını geri verdi.

Petroldeki gerilemede BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Ä°ran ve Venezuela’nın arza katkı saÄŸlayacağı haberleri de etkili oldu.

Hafta içinde Türkiye’nin ara buluculuÄŸu ile Antalya’da Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışiÅŸleri bakanları toplantısında bir araya gelirken, toplantıdan somut bir sonuç alınamadı.

Dünya genelinde ÅŸirketlerin Rusya karşıtı yaptırımlara katılımı devam ederken, ÅŸimdiye kadar Rusya’daki ortaklıklarından çıkan ve ticari faaliyetlerini durduran ÅŸirket sayısının 150’yi aÅŸtığı belirtiliyor.

Ãœlkedeki ticari faaliyetlerini askıya aldığını duyuran ÅŸirketler arasında McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola, Pepsi, Nestle, Philip Morris, Sony ve JP Morgan Chase gibi ÅŸirketler de yer alıyor.

Rusya borsası bu hafta da işleme açılmazken, Rusya yaptırımlara karşı bazı ürünlerin ihracatını 2022 sonuna kadar yasakladığını duyurdu.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının özellikle emtia fiyatlarında oynaklığı artıran başlıca sebep olduğunu belirterek, konuya ilişkin gelişmelerin yüksek enflasyon sıkıntısıyla karşı karşıya olan dünya ekonomilerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşındaki seyrin varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürmesinin beklendiÄŸini kaydeden analistler, gelecek hafta açıklanacak Fed’in faiz kararının ise yatırımcıların odağına yerleÅŸtiÄŸini aktardı.

Fed’in bu toplantıda Kasım 2018’den bu yana ilk kez faiz artışına gitmesi beklenirken, kararın büyüklüğünün 25 baz puan olacağı fiyatlanıyor.

Analistler, faiz kararıyla birlikte karar metni ve Fed BaÅŸkanı Powell’ın sözle yönlendirmelerinde gelecek dönem para politikasına yönelik ipuçlarının aranacağını belirtti.

Emtia fiyatları rekor seviyelerden döndü

Rusya-Ukrayna savaşının emtia tedarikinde sıkıntılara yol açacağı endişesiyle emtia fiyatlarında dalgalanmalar bu hafta da devam etti.

ABD’nin Rus petrolü, sıvılaÅŸtırılmış doÄŸalgazı ve petro kimya ürünlerini yasaklamasının ardından vadeli iÅŸlemlerde 139,1 dolar seviyesine kadar çıkan Brent petrolün mayıs vadeli varil fiyatı, diplomasi adımları ve yeni tedarikçilere yönelik haber akışıyla haftayı yüzde 4,7 deÄŸer kaybıyla 112,5 dolardan tamamladı.

Avrupa’da nisan vadeli doÄŸal gaz kontratları geçen hafta yüzde 106,8 artışla 192,55 avroya çıkmasının ardından, ABD’nin Rusya’ya yaptırımlarıyla hafta başında 345 avroya kadar yükselse de haftanın geri kalanında geriledi ve haftayı yüzde 31,9 azalışla 131,2 dolardan tamamladı.

Mayıs vadeli buğday kontratları da hafta içinde 1.294 doları görmesinin ardından düşüşe geçerek haftalık yüzde 8,44 değer kaybıyla 1.107 dolara indi.

Altının ons fiyatı devam eden jeopolitik risklerle bu hafta da yükselişini sürdürürken, yüzde 0,84 değer kazancıyla 1.986,9 dolara çıktı.

ABD’de artan enflasyon endiÅŸeleri ve Fed’in ÅŸahinleÅŸen tutumuyla tahvil piyasasında satış ağırlıklı seyir güçlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yaklaşık 17 baz puan artışla yüzde 2’den tamamladı.

Dolar endeksi de haftalık yüzde 0,6 yükselerek 99,1’le 18 Mayıs 2020 haftasından bu yana en yüksek haftalık kapanışını yaptı.

Nikel fiyatları da tedarik sıkıntılarının yanı sıra spekülatif işlemlerin de güçlenmesiyle Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 100’den fazla artarak 100 bin dolar seviyelerini test etmesinin ardından LME bu varlıktaki işlem sırasını durdurdu.

ABD’de enflasyon endiÅŸesi büyüyor

ABD’de pay piyasaları bu hafta Rusya-Ukrayna savaşının getirdiÄŸi belirsizlikler ve artan enflasyon endiÅŸeleriyle geriledi.

Åžubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) yıllık bazda yüzde 7,9 ile 1982’den bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Verinin ardından açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enflasyonun bu yıl “rahatsız edici” düzeyde yüksek kalmasının beklendiÄŸini, ancak bir resesyon öngörmediklerini ifade etti.

Öte yandan, ABD BaÅŸkanı Joe Biden Rusya’ya karşı yeni yaptırımları uygulamaya almaya devam edeceklerini duyururken, son olarak ABD müttefiklerini Rusya ile ticareti tamamen durdurmaya davet etti.

ABD’de bu hafta açıklanan diÄŸer makroekonomik verilere göre ise dış ticaret dengesi 89,7 milyar dolar açık verirken, Michigan tüketici güven endeksi 59,7’ye geriledi.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzde 2,88, Nasdaq endeksi yüzde 3,53 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,99 değer kaybetti.

14 Mart ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, salı Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) ve New York Fed sanayi endeksi, çarÅŸamba Fed’in faiz kararı ve Powell’ın konuÅŸması ile perakende satışlar, çarÅŸamba inÅŸaat izinleri, konut baÅŸlangıçları, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve haftalık iÅŸsizlik maaşı baÅŸvuruları ile cuma ikinci el konut satışları takip edilecek.

Avrupa’da borsalar yara sardı

Rusya-Ukrayna savaşıyla Avrupa borsalarında oynaklık en üst seviyede seyretmeye devam ederken, gelecek hafta da konuya iliÅŸkin geliÅŸmeler ile birlikte perÅŸembe günkü Ä°ngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı yatırımcıların odağında olacak.

Tahvil piyasalarında BoE’nin politika faizini 25 baz puan artıracağı fiyatlanırken, karar metninde ve BoE BaÅŸkanı Andrew Bailey’nin toplantı sonrasında yapacağı açıklamalarda bankanın gelecek dönemdeki para politikasına iliÅŸkin ipuçları aranacak.

Hafta içinde Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, enflasyon görünümünde bir zayıflama görülmemesi halinde varlık alımlarının 3. çeyrekte sonlandırılacağını bildirdi. Banka ayrıca, büyüme beklentilerini düşürdü, enflasyon beklentilerini ise yukarı yönlü revize etti.

Karar sonrası açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, bankanın, net tahvil alımı sona erdikten bir süre sonra faizleri artıracaklarını ve bu artırımın kademeli yapılacağını belirtirken, fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa yapılacağını vurguladı.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş ise Avrupa piyasalarında ana risk unsuru olmayı sürdürüyor. Bölge ülkelerinin Rus doğal gazına bağımlılığı ve derin ekonomik bağlar ülke ve şirketleri zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Alman bankası Deutsche Bank, hafta içinde Rusya’da 1,4 milyar avro (1,55 milyar dolar) brüt kredi riski olduÄŸunu açıklayarak Rusya pazarından çıkmalarının sakıncalı olduÄŸunu kaydetmesine karşın gelen tepkiler üzerine Rusya’daki faaliyetlerine son vereceÄŸini açıkladı.

Artan enflasyon baskısı tahvil piyasalarındaki satış baskısını güçlendirirken, Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 35 baz puan yükselerek yüzde 0,25’le 14 Ocak 2019 haftasından bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleÅŸtirdi.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, özellikle emtia fiyatlarındaki oynaklığın riskli varlıklar üzerindeki satış baskısını güçlendirebileceğini ifade etti.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre Avro Bölgesi Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 4. çeyrekte yıllık yüzde 4,6 büyürken, Ä°ngiltere’de sanayi üretimi ocakta yıllık yüzde 2,3 artarak beklentileri geride bıraktı.

Bu geliÅŸmelerle bu hafta Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,41, Almanya’da DAX endeksi yüzde 4,07, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 3,28 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,57 deÄŸer kazandı.

Gelecek hafta pazartesi Ä°ngiltere’de öncü göstergeler endeksi, salı Ä°ngiltere’de iÅŸsizlik, Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve Almanya’da Zew beklenti endeksi, perÅŸembe ECB BaÅŸkanı Lagarde’ın konuÅŸması ve Avro Bölgesi’nde TÃœFE ve cuma dış ticaret dengesi verileri takip edilecek.

Asya borsalarında satışlar derinleşti

Emtia fiyatlarındaki artışın bölge ekonomilerini olumsuz etkileyebileceÄŸi endiÅŸesi ve artan jeopolitik riskler Asya’da pay piyasalarını baskılamayı sürdürürken, gelecek hafta gözler cuma günkü Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararına çevrildi.

BoJ’un politika faizini deÄŸiÅŸtirmesi beklenmezken, karar metnindeki deÄŸiÅŸikler ve BoJ BaÅŸkanı Haruhiko Kuroda’nın açıklamalarında gelecek döneme iliÅŸkin ipuçları aranacak.

Bölge genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını da etkisini sürdürürken, artan emtia fiyatları ve jeopolitik riskler enflasyon endişesini beslemeye devam ediyor.

Hafta içinde bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE), ÅŸubatta yıllık yüzde 0,9 ve aylık yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

Japonya ekonomisi ise 4. çeyrekte yıllık yüzde 4,6 ile beklentilerin oldukça altında büyüdü. Bu dönemde, ülke ekonomisinde büyüme çeyreklik bazda ise yüzde 1,1 düzeyinde gerçekleşti.

Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Çin’de Åžangay bileÅŸik endeksi yüzde 4, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,17, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 6,17 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,92 deÄŸer kaybetti.

14 Mart ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, salı Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar, çarÅŸamba Japonya’da dış ticaret dengesi, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi ile cuma Japonya’da enflasyon verileri takip edilecek.

Yurt içinde gözler TCMB’ye çevrildi

Yurt içinde, Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi küresel pay piyasalarındaki karışık seyre karşın bu hafta da pozitif ayrışmayı baÅŸarırken, gelecek hafta gözler perÅŸembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye’de diplomasi trafiÄŸi yoÄŸunlaÅŸtı. Hafta içinde Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Isaac Herzog’un 9 Mart’taki Ankara ziyareti 2008’den bugüne Ä°srail’den Türkiye’ye ilk üst düzey ziyaret olarak kayıtlara geçti.

Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Almanya BaÅŸbakanı Olaf Scholz’un, 14 Mart’ta Ankara’ya günübirlik ziyarette bulunması beklenirken, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, hafta içinde ABD BaÅŸkanı Biden ile de bir telefon görüşmesi gerçekleÅŸtirdi.

Gelecek hafta Rusya-Ukrayna savaşından gelecek haber akışıyla birlikte TCMB’nin faiz kararı yatırımcıların odağına yerleÅŸirken, AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler politika faizinin yüzde 14’te sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

Yurt içinde bu hafta açıklanan verilere göre ödemeler dengesi ocakta 7,1 milyar dolar açık verirken, sanayi üretimi yıllık yüzde 7,6 arttı.

Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 3,17 artışla 2.053,85’ten puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzde 3,89 yükselerek 14,7676’ya çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 2.050 puanın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 2.100 puanın direnç, 2.000 puanın ise destek konumunda olduğunu kaydetti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin pay piyasaları üzerinde etkili olmayı sürdürdüğünü aktaran analistler, artan oynaklık sebebiyle yatırımcıların temkinli hareket etmelerinin faydalı olacağını söyledi.

Gelecek hafta yurt içinde ayrıca, salı bütçe dengesi ve konut satışları ile çarşamba konut fiyat endeksi verileri takip edilecek.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cari açık 4 yılın zirvesinde

HIZLI YORUM YAP